Περιορίστηκαν στο τέλος τα κέρδη για τον γενικό δείκτη στο Χ.Α

Περιορίστηκαν στο τέλος τα κέρδη για τον γενικό δείκτη στο Χ.Α

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με κέρδη ολοκληρώθηκε και η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 567,90 μονάδες με κέρδη 0,33%, πραγματοποιώντας τη δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση με κέρδη, με τα κέρδη να περιορίζονται στο τέλος της συνεδρίασης.

Καθ'όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης κινήθηκε σε θετικό έδαφος φθάνοντας έως και το υψηλό των 573,33 μονάδων, χωρίς όμως ωστόσο να καταφέρει να διατηρηθεί πάνω από το επίπεδο των 570 μονάδων, περιορίζοντας τα κέρδη του κατά τη δημοπρασία της συνεδρίασης. Το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον, διαχύθηκε στη πλειοψηφία των μετοχών του FTSE 25, με τον όγκο να διαμορφώνεται κατά 47% χαμηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Το θετικό κλίμα που επικράτησε και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, επηρεάστηκε και από τα κέρδη που πραγματοποιούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έπειτα από την ανακοίνωση του συνολικού PMI για την οικονομία της ευρωζώνης, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να στρέφεται στις 26 του μήνα στη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole στις ΗΠΑ.

Περιορίστηκαν στο τέλος τα κέρδη για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 1,16% στις 641,06 μονάδες, με τις μετοχές του κλάδου να ολοκληρώνουν χαμηλότερα των ενδοσυνεδριακών υψηλών τους, με τα μεγαλύτερα κέρδη να πραγματοποιεί η μετοχή της Eurobank με 3,19%. Αυξημένος ο όγκος σε σχέση με χθες, για το σύνολο των μετοχών του κλάδου, οποίος αποτέλεσε το 84,5% του συνολικού πραγματοποιηθέν όγκου.

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε η πλειοψηφία των υπόλοιπων μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπου μόλις πέντε μετοχές του δείκτη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ με απώλειες 0,17%, της Motor Oil, με απώλειες 1,74%, των Jumbo με 1,64%, της Τέρνας Ενεργειακής με 0,75%, και του Τιτάνα με απώλειες 1,35%. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε η μετοχή του Ελλάκτωρα με 3,17%, με τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων να ακολουθεί με κέρδη 2,37%. Αυξημένο όγκο σε σχέση με χθες πραγματοποίησαν οι μετοχές της Aegean με 26,507 χιλ. τεμάχια, της ΓεκΤέρνα με 30,920 χιλ. τεμάχια, της ΔΕΗ με 95,574 χιλ. τεμάχια, του ΟΠΑΠ με 202,776 χιλ. τεμάχια και με πακέτο 65,000 χιλ. τεμαχίων, του ΟΤΕ με 305,117 χιλ. τεμάχια, του Μυτιληναίου με 92,917 χιλ. τεμάχια, της Τέρνας Ενεργειακής με 7,854 χιλ. τεμάχια, του Ελλάκτωρα με 62,257 χιλ. τεμάχια, και της LAMDA Development με 9,691 χιλ. τεμάχια.

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων, με τη διετία να διαμορφώνεται στο 6,612%, και τη δεκαετία στο 8,153% .

Σε τεχνικό επίπεδο δεν κατάφερε να διασπάσει την αντίσταση των 574 μονάδων (γραμμή ΑΒ) ο γενικός δείκτης, ο οποίος όμως κατάφερε να κλείσει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, διατηρώντας για ακόμη μία συνεδρίαση το σήμα αγοράς. Κρίσιμες μπορούν να χαρακτηριστούν οι επόμενες συνεδριάσεις για τον γενικό δείκτη, καθώς η προσπάθεια διάσπασης της αντίστασης των 574 μονάδων, αποτελεί την τρίτη μέσα σε διάστημα ενός μήνα, και η όποια αδυναμία να κινηθεί πάνω από το επίπεδο αυτό θα οδηγήσει προς χαμηλότερα επίπεδα.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα €0,187 με κέρδη 1,08%, της Alpha Bank στα €1,62 με κέρδη 0,62%, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0,131 με κέρδη 0,77%, και της Eurobank στα €0,453 με κέρδη 3,19%.

Ούτε και σήμερα κατάφερε να κινηθεί ανοδικά η ΔΕΗ, με τη μετοχή να διαγράφει τα κέρδη που κατέγραφε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, με το σήμα πώλησης να παραμένει, με την αντίσταση στα €2,792. Η μετοχή έκλεισε αμετάβλητη στα €2,70.

Διέγραψε τα κέρδη του ο Μυτιληναίος, με τη μετοχή να παραμένει για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με την αντίσταση στα €3,8966. Η μετοχή έκλεισε αμετάβλητη στα €3,86.

Συνεχίστηκε και σήμερα η ανοδική πορεία της ΜΕΤΚΑ, με τη μετοχή να διατηρεί σήμερα τον «χρυσό σταυρό», ο οποίος για να επιβεβαιωθεί θα χρειαστεί τρεις μέρες να διατηρηθεί ο κινητός μέσος όρος των πενήντα ημερών πάνω από αυτόν των διακοσίων, με την αντίσταση στα €7,8966. Η μετοχή έκλεισε στα €7,71 με κέρδη 0,78%.

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο ΟΠΑΠ, με τη μετοχή να κλείνει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, διατηρώντας και το σήμα αγοράς, με την αντίσταση στα €7,4630. Η μετοχή ενισχύθηκε 0,54% κι έκλεισε στα €7,38.

Περιορίστηκαν στο τέλος τα κέρδη για τον ΟΤΕ, με τη μετοχή να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με την αντίσταση στα €8,6844. Η μετοχή πραγματοποίησε κέρδη 0,71% κι έκλεισε στα €8,55.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα €17,74 εκατομμύρια, με την αξία των πακέτων στις €933,2 χιλιάδες. Από το σύνολο των μετοχών που έκαναν σήμερα πράξη, 53 κινήθηκαν ανοδικά, 36 πτωτικά, και 146 παρέμειναν αμετάβλητες.