Περιορίστηκαν οι πιέσεις στο Χ.Α., άμυνες στις 770 μονάδες

Περιορίστηκαν οι πιέσεις στο Χ.Α., άμυνες στις 770 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Περιορίστηκαν οι πιέσεις μετά το μεσημέρι στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μειώθηκαν οι απώλειες και στις ευρωπαϊκές αγορές, με την ελληνική αγορά να ακολουθεί, σε μια έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά «ρηχή» συνεδρίαση.

Το χθεσινό κλείσιμο του Χ.Α. στο χαμηλό ημέρας προϊδέαζε για σήμερα με τη συνεδρίαση να ξεκινά με «ουρά» πωλήσεων σε όλο το φάσμα του FTSE 25 και κυρίως των τραπεζών.

Έτσι, σήμερα ο Γενικός Δείκτης κινούμενος εξ αρχής σε αρνητική τροχιά έπεσε έως το χαμηλό των 765,10 μονάδων με απώλειες περί το 1,70%, όμως δεν υπήρξε κλιμάκωση των πιέσεων, καθώς οι τζίροι και οι όγκοι δείχνουν πρωτίστως απουσία αγοραστών, παρά ισχυροποίηση των πωλητών.

Όπως και να 'χει, στη ζώνη των 765 μονάδων βγήκαν κάποιες άμυνες και αναχώματα και πλέον ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 773 μονάδες με πτώση -0,71%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 29 εκατ. ευρώ.

Στο χώρο του FTSE 25 υπάρχει μικρή βελτίωση της εικόνας, καθώς γύρισε σε κέρδη άνω του 1% ο ΟΤΕ παρ' ότι έχανε άνω του 1% αρχικά, ενώ θετικά κινούνται και οι Coca Cola HBC (κινείται κόντρα στο «ρεύμα» της αγοράς πολύ συχνά), ΟΠΑΠ και Aegean Airlines.

Παράλληλα, μειώθηκαν μερικώς οι πιέσεις τόσο στις τράπεζες όσο και στα blue chips. Οι τράπεζες έφτασαν να χάνουν το πρώτο 4ωρο έως και 4,80%, όμως πλέον η Πειραιώς έχει πτώση 3,24%, ενώ άνω του 2% χάνουν οι Eurobank, Εθνική και Alpha Bank.

Στα blue chips, απώλειες άνω του 1% εξακολουθούν να έχουν οι Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Lamda Development και ΕΧΑΕ.

Μικρή βελτίωση υπάρχει και στο χώρο του Mid Cap όπου θετικά κινούνται μετοχές όπως Υγεία, Cenergy Holdings, Fourlis, Intracom Κατασκευές, Πλαίσιο, ΚΛΜ και ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, ενώ σε πτωτική τροχιά βρίσκονται οι J&P Άβαξ, MIG, ΕΥΑΘ, Intralot, Intracom Holdings και Πλαστικά Θράκης.

Στην ευρύτερη αγορά, ελάχιστες είναι οι εξάρσεις, ενώ στο σύνολο του Χ.Α. 41 μετοχές ενισχύονται έναντι 65 που υποχωρούν.

Θυμίζουμε ότι σ' ότι αφορά το ελληνικό ζήτημα, τίποτα δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αναφορικά με τη συμμετοχή και τη συνδρομή του ΔΝΤ, ενώ αρνητικά επιδρά η σημερινή απόφαση του ESM για αναβολή της εκταμίευσης της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Ο λόγος είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρέδωσε επαρκή στοιχεία, που να καταδεικνύουν την απαιτούμενη πρόοδο στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, ενώ για το λόγο αυτό θα γίνει τηλεδιάσκεψη μέσα στην επόμενη εβδομάδα.