Το «πάγωμα» του τζίρου οδηγεί σε στασιμότητα το Χ.Α.

Το «πάγωμα» του τζίρου οδηγεί σε στασιμότητα το Χ.Α.

Κεντρικό συστημικό πρόβλημα έχει καταστεί πλέον η μείωση των συναλλαγών στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς οδηγεί σε στασιμότητα την αγορά, αλλά και πολλές στρεβλώσεις σε όλο το σύστημα.

Η κατακόρυφη μείωση του ημερήσιου τζίρου στο Χ.Α. λαμβάνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις, προξενώντας μεγάλο προβληματισμό σ'' όλους τους επαγγελματίες της αγοράς, τους χρηματιστές και τους brokers.

Εδώ και καιρό το ελληνικό χρηματιστήριο έχει πάψει να είναι μέσα στις προτεραιότητες των ισχυρών χαρτοφυλακίων, εγχώριων και ξένων, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον στην αγορά να έχει «νεκρώσει» σε βαθμό που είχαμε να δούμε από το 2012.

Η υπόθεση της Folli Follie, οι φήμες ότι ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα ίδια ή μικρότερου βεληνεκούς κρούσματα, αλλά και η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας μακριά από την «ομπρέλα» των μνημονίων, είναι παράγοντες που έχουν οδηγήσει την πλειονότητα των ξένων σε στάση… πληρωμών και αναστολή επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Στην αγορά κυριαρχεί μια ακραία τοξική σκιά αναξιοπιστίας, αμφιβολίας και καχυποψίας, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά στην ανάληψη νέου ρίσκου, καθώς – στις αγορές – το κυρίαρχο στοιχείο είναι η εμπιστοσύνη και η αίσθηση της διαφάνειας.

Αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά το τελευταίο διάστημα και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε οδηγηθεί σε τζίρους που συναντούσαμε σε περιόδους βαθιάς εορταστικής ραστώνης, άλλων εποχών…

Τον Ιούνιο ο μέσος τζίρος κατήλθε στα 49,3 εκατ. ευρώ, όντας ο μικρότερος μηνιαίος από τον Οκτώβριο του 2017, ενώ χθες, η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 27,90 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η μικρότερη της φετινής χρονιάς!

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, εξυπακούεται πως κανένα momentum δεν μπορεί να διαμορφωθεί, ούτε μπορούν να εξαχθούν ασφαλή – τεχνοκρατικά – συμπεράσματα για το που κατευθύνεται η αγορά, για την ελκυστικότητα των μετοχών κ.λπ.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 749 μονάδες με οριακή άνοδο 0,14% και εναλλαγές προσήμου, ενώ η αξία συναλλαγών μόλις που φτάνει στα… 5 εκατ. ευρώ! Οι όγκοι και οι τζίροι, ακόμη και στον FTSE 25 δεν προσφέρουν καμιά ασφάλεια για την εξαγωγή συμπερασμάτων, δεδομένου ότι οι παραμικρές εντολές αγοράς ή πώλησης, μπορούν να διαφοροποιήσουν σημαντικά την εικόνα.

Ανοδικά στον Large Cap κινούνται μετοχές όπως Jumbo, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Aegean Airlines, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Σαράντης, ενώ πτωτικά κινούνται οι Alpha Bank, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Grivalia Properties και Fourlis.
Ελαφρώς πι… ζωντανή η εικόνα στον Mid Cap όπου διαφαίνονται διαθέσεις αντίδρασης. Η Νηρέας συνεχίζει την αντίδρασή της καθώς κερδίζει άνω του 8%, ενώ κέρδη άνω του 1% έχουν μετοχές όπως J&P Άβαξ, Ελλάκτωρ, Ικτίνος, MIG και Κρι Κρι. Στο σύνολο της αγοράς 30 μετοχές ενισχύονται έναντι 26 που υποχωρούν.