Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων και ευδιάκριτης επιφυλακτικότητας, η πρώτης της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον ΓΔ να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στα χαμηλά ημέρας, καθώς δεν είχε βοήθειες από τους περισσότερους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προσπάθεια αυτονόμησης εγχώριας της αγοράς, το τελευταίο διάστημα, ήταν ευδιάκριτη και συνέβαλε στη διατήρηση της θετικής επενδυτικής ψυχολογίας, όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να διατηρηθεί επί μακρόν, αν συνεχιστεί η νευρικότητα – επιφυλακτικότητα στις διεθνείς αγορές. Ο ΓΔΧΑ, αν και ξεκίνησε με, ήπια, ανοδικές διαθέσεις, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 947,31 μονάδες (+0,24%), ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας και στις 938,09 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,73%.
Σύμφωνα με εγχώριους παράγοντες της αγοράς και με δεδομένη την έλλειψη σημαντικών εσωτερικών ειδήσεων σε αυτή την συγκυρία και σε περιβάλλον, που εμφανώς περνά σε επόμενη φάση (πληθωρισμός, επιτόκια, χρέος γεωπολιτικές ανησυχίες) η εγχώρια αγορά καλείται να επιβεβαιώσει τις αμυντικές της ικανότητες. Τα νέα δεδομένα απαιτούν αλλαγή επενδυτικής στρατηγικής και ίσως κάποιες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, προς το αμυντικότερο, με σταδιακή αύξηση της ρευστότητας.
Οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές και πρέπει να λάβουν υπόψη στην χάραξη της στρατηγικής τους είναι:
1) η αύξηση του πληθωρισμού και η αρνητική επίπτωση που έχει στην οικονομία (επιβράδυνση ΑΕΠ) και στις εταιρείες (επιβράδυνση της κερδοφορίας)
2) η αύξηση των επιτοκίων που αυξάνει το κόστος δανεισμού κρατών και εταιρειών
3) η πιθανότητα περαιτέρω διόρθωσης στις διεθνείς αγορές.
Η ανακοίνωση της τριμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών της MSCI την Τετάρτη 9/2 είναι το σημαντικότερο νέο για το Χ.Α., όπου θα φανεί αν επαληθευτούν οι προσδοκίες των επενδυτών για είσοδο της Εθνικής Τράπεζας στον MSCI Greece Standard, ή αν θα πρέπει να περιμένουν την επόμενη αναδιάρθρωση και η ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ την Πέμπτη 10/02 (εκτ: 7,2% σε ετήσια βάση) είναι το σημαντικότερο νέο που θα επηρεάσει τις διεθνείς αγορές.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ξεκίνησε η δημόσια προσφορά του εταιρικού ομολόγου της Safe Bulkers, η οποία θα διαρκέσει ως την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου. Η εταιρεία επιδιώκει την άντληση ως 100 εκατ. ευρώ και το εύρος απόδοσης κυμαίνεται από 2,70 έως 3,10%.
«Η εταιρεία και εξ όσων γνωρίζουμε οι μέτοχοί της, δεν έχουν υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία με οποιονδήποτε, αναφορικά με την πιθανή μεταβίβαση μετοχών της. Η εταιρεία, σύμφωνα με τις πάγιες αρχές της, θα ενεργήσει σύμφωνα με τον νόμο και χωρίς καθυστέρηση, ενημερώνοντας το επενδυτικό κοινό και κάθε ενδιαφερόμενο, εάν και εφόσον συντρέξουν σχετικές προϋποθέσεις προς ανακοίνωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρ. Πίστη.
Την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών, ως προς τις συναλλαγές στο Χ.Α., τον Ιανουάριο κατέλαβε η Piraeus Sec., με ποσοστό 22,90%. Την τριάδα συμπληρώνουν η Eurobank Equities (14,11%) και η Euroxx Sec. (12,16%).
Ο τζίρος στο Χρηματιστήριο πλησίασε τα 81 εκατ. από τα οποία τα 30,3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.
Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 24 ανοδικές μετοχές, έναντι 87 πτωτικών, ενώ από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, διασώθηκαν μόνο οι Eurobank (+0,95%), Ελ. Πετρέλαια (+0,30%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,47%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και τις λίγες μετοχές που ξεχώρισαν θετικά, MIG (+6,09%) και Realcons (+5,66%), ήταν αυτές που συνδύασαν αξιοσημείωτα κέρδη, με ικανοποιητικές συναλλαγές.