Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα άρει τους δασμούς στο σκωτσέζικο ουίσκι, παρουσιάζοντας την απόφαση ως κίνηση ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, με αφορμή την ολοκλήρωση της τετραήμερης επίσκεψης του βασιλιά Κάρολου Γ΄ και της βασίλισσας Καμίλα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Προς τιμήν του Βασιλιά και της Βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου, που μόλις έφυγαν από τον Λευκό Οίκο και επιστρέφουν στην υπέροχη χώρα τους, θα άρω τους δασμούς και τους περιορισμούς στο ουίσκι, που σχετίζονται με τη δυνατότητα της Σκωτίας να συνεργάζεται με την Κοινοπολιτεία του Κεντάκι στο ουίσκι και το μπέρμπον — δύο πολύ σημαντικές βιομηχανίες για τη Σκωτία και το Κεντάκι», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social.
Σύμφωνα με το Politico, ο Τραμπ, ο οποίος δεν καταναλώνει αλκοόλ, παρουσίασε την απόφαση ως μέσο ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των παραγωγών ουίσκι της Σκωτίας και του Κεντάκι, αλλά και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Οι σχέσεις ΗΠΑ–Βρετανίας έχουν επιδεινωθεί μετά την έναρξη του πολέμου με το Ιράν.
Η βιομηχανία σκωτσέζικου ουίσκι ασκούσε πιέσεις επί μήνες στην αμερικανική κυβέρνηση για την κατάργηση του δασμού 10%, με τη στήριξη και Αμερικανών παραγωγών. Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά για το σκωτσέζικο ουίσκι, ενώ η Σκωτία δαπανά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την εισαγωγή δρύινων βαρελιών από το Κεντάκι.
«Πολλοί ήθελαν να γίνει αυτό εδώ και καιρό, καθώς υπήρχε σημαντικό διακρατικό εμπόριο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ξύλινα βαρέλια», ανέφερε ο Τραμπ.
Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, το μπέρμπον του Κεντάκι πρέπει να ωριμάζει σε καινούργια, καψαλισμένα δρύινα βαρέλια. Μετά τη χρήση τους, τα βαρέλια αυτά πωλούνται συχνά σε σκωτσέζους παραγωγούς, οι οποίοι τα αξιοποιούν για την αποθήκευση και παλαίωση του ουίσκι τους.
Ωστόσο, τόσο η βιομηχανία του μπέρμπον στο Κεντάκι όσο και αυτή του σκωτσέζικου ουίσκι έχουν πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ. Οι εξαγωγές σκωτσέζικου ουίσκι προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 15% το 2025, σύμφωνα με την Scotch Whisky Association, ενώ οι εξαγωγές αμερικανικού ουίσκι υποχώρησαν κατά 19%, σύμφωνα με το Distilled Spirits Council of the United States, κυρίως λόγω της πτώσης των εξαγωγών προς τον Καναδά.
