Ο Φασιανός πρωταγωνιστεί στην αθηναϊκή δημοπρασία του Λούδου

Ο Φασιανός πρωταγωνιστεί στην αθηναϊκή δημοπρασία του Λούδου

Ο Θεσσαλωνικιότικος οίκος «loudos» ταξιδεύει στην Αθήνα για την πρώτη του δημοπρασία και το κάνει με αξιώσεις: συστήνεται στο αθηναϊκό κοινό μέσα από το ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», στην οδό Πειραιώς 206. Παρά τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, ο ιδρυτής του οίκου, Θάνος Λούδος, τολμά το άνοιγμα του οίκου, όχι μόνο διαδικτυακά, αλλά και σε χώρους αγαπητούς στους φιλότεχνους. Μαζί με γνωστές υπογραφές από Έλληνες καλλιτέχνες, έχει συγκεντρώσει κοσμήματα αξίας και αντικείμενα φιλελληνικού ενδιαφέροντος. 

Οι συλλέκτες θα βρουν σχέδια, «μικρά» σε φόρμα, αλλά ξεχωριστού ενδιαφέροντος από δημιουργούς διεθνούς φήμης, όπως η Χρύσα και ο Σκλάβος. Αντίστοιχα, οι φιλότεχνοι που θέλουν ν? αποκτήσουν έργα μοναδικά σε προσιτή τιμή, θα βρουν στον κατάλογο του Θ. Λούδου, σχέδια του Αλέκου Φασιανού που δεν υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ.

«Οι δύο φίλοι ατενίζοντας το εκκλησάκι στην Κέα» είναι ένα όμορφο έργο με αυτόνομη αξία, παρά το γεγονός ότι είναι καμωμένο με ταπεινό μαρκαδόρο. Απηχεί όλη τη μαστοριά του ζωγράφου και φανερώνει την αγάπη του για το κυκλαδίτικο νησί. Η Τζια αποτελεί αγαπημένος τόπος του Φασιανού ο οποίος έχει αφήσει το στίγμα του σε πολλά σημεία του νησιού. Το σχέδιο (λαχνός 38) δεν διατίθεται σε κορνίζα κι έχει τιμή εκκίνησης 400 ευρώ.

Εκεί, όμως, που ο Φασιανός έχτισε το όνομά του διεθνώς είναι το Παρίσι. Η παραμονή του στην Πόλη του Φωτός ξεκίνησε από υποτροφία, αλλά διήρκεσε εντέλει πολλές δεκαετίες μέσα στις οποίες συναναστράφηκε και συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους διανοούμενους και καλλιτέχνες. Ο ποιητής Λουί Αραγκόν ήταν ένας από τους πολλούς φανατικούς συλλέκτες του και του είχε πει χαρακτηριστικά: «Φασιανέ, εσύ μας έμαθες έναν καινούργιο τρόπο να αγαπάμε».  Το «ραντεβού στο Παρίσι», καμωμένο με χρωματιστά μολύβια, είναι ένα έργο ερωτικό με τον «ελληνικό αέρα» ενός ζωγράφου, που δεν αφομοιώθηκε από τους ξένους δασκάλους, αλλά κράτησε τον χαρακτήρα – και τη γλώσσα – της πατρίδας του. Ο λαχνός 35 προσφέρεται στα 400 ευρώ.

Ένας άλλος ζωγράφος που έχει δεσμούς με το Παρίσι, αλλά κρατά το χρώμα του γενέτειρας, είναι ο Γιάννης Κόττης. Ο «Έλληνας Σαγκάλ» δίνει ένα όμορφο έργο που φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της τέχνης του: ένα ευαίσθητο σύνολο που κάνει τα απλά να προβάλλουν μοναδικά. Το πλάνο του θα μπορούσε να είναι ο οδοντωτός σιδηρόδρομος που φεύγει στο χρόνο ως ανάμνηση. Το έργο (λαχνός 24) ξεκινά στα 700 ευρώ. Εκτός από έργα τέχνης, ο οίκος επιδιώκει να ανοιχτεί στην αγορά του επώνυμου κοσμήματος προσφέροντας αντικείμενα με αξία στο χρόνο. Από τα προσφερόμενα ρολόγια του είναι ένα Breitling: Colt II Chronograph (λαχνός 65). Έχει μαύρο καντράν, ατσάλινο επαγγελματικό βραχιόλι με κούμπωμα και συνοδεύεται από χαρτιά διεθνούς εγγύησης και το κουτί του. Αγοράστηκε από την Ελλάδα το 2006. Εκτιμάται από 1.500 – 2.500 ευρώ.

Κλείνοντας τη μικρή παρουσίαση του καταλόγου, δημοσιεύουμε ένα έργο του αλησμόνητου Πάνου Φειδάκη: μια ακουαρέλα με ένα σπασμένο ρόδι για να πάει καλά η χρονιά. Ο λαχνός 18 διατίθεται στα 300 ευρώ. 

Η δημοπρασία από τον οίκο «Λούδος» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, στο Ίδρυμα Κακογιάννης.

Δείτε τα έργα της πώλησης εδώ