Νευρικότητα και ανασφάλεια λόγω γεωπολιτικού ρίσκου στο Χρηματιστήριο

Νευρικότητα και ανασφάλεια λόγω γεωπολιτικού ρίσκου στο Χρηματιστήριο

Προσπάθεια να ισορροπήσει και να αποφύγει μια πτώση προς την επικίνδυνη ζώνη των 610 – 600 μονάδων κάνει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς αρχικά υποχώρησε έως τις 615,31 μονάδες (-0,79%), όμως σταδιακά βγήκαν κάποιες στηρίξεις με το Γενικό Δείκτη πλέον να προσπαθεί να ελέγχει τις 620 μονάδες εν μέσω μεικτών προσήμων στον FTSE 25.

H νευρικότητα και η ανασφάλεια είναι κυρίαρχα χαρακτηριστικά και της σημερινής συνεδρίασης, με την αγορά να αδυνατεί να βγάλει σοβαρή αντίδραση, παρά το γεγονός ότι έχει πιεστεί σημαντικά τελευταία. Το Χ.Α. επηρεάζεται καταλυτικά από τις εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο και τις διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ακολουθήσει την αντίδραση των ευρωπαϊκών δεικτών.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 619 μονάδες με εναλλαγές στα πρόσημα, έχοντας όμως περιορίσει τις αρχικές απώλειες. O FTSE 25 αρχικά έφτασε έως το χαμηλό των 1.448,59 μονάδων (-0,90%) όμως πλέον βρίσκεται στις 1.462 μονάδες με οριακή άνοδο, ενώ ο τραπεζικός δείκτης αδυνατεί να βγάλει αντίδραση, έχοντας κατέλθει στις 279 μονάδες με απώλειες 0,27%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 11 εκατ. ευρώ.

Η αγορά βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα και χρωστά έστω και τεχνικής φύσης αντίδραση, αναλόγως με την εξέλιξη της ειδησεογραφίας σχετικά με τις συνθήκες που διαμορφώνονται στη ΝΑ Μεσόγειο. Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 4,80%, ο FTSE απώλεσε το 5,56% της αξίας του, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε νέα πτώση 10,64%.

Σήμερα στο ταμπλό του FTSE 25 πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Lamda Development κ.α., ενώ θετική κίνηση έχουν οι Motor Oil (προέρχεται από πολύ μεγάλες πιέσεις), ΟΠΑΠ, Aegean Airlines, Coca Cola HBC, Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis. Στον Mid Cap, ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 3% η AVAX, με την Κρι Κρι στο +1,27%, ενώ υποχωρούν οι ΙΑΣΩ, MIG, Intracom Holdings, Autohellas, Έλτον και Cenergy Holdings. Στο σύνολο της αγοράς μόλις 34 μετοχές ενισχύονται έναντι 71 που υποχωρούν.

Πως διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «ο Γενικός Δείκτης τεχνικά επέστρεψε στην ζώνη της υπομονής, η οποία οριοθετείται στο επίπεδο μεταξύ 610 – 640 μονάδων. Αναμενόμενα, όλα τα σήματα αγορών αναιρέθηκαν ενώ η συνεδρίαση της Πέμπτης άφησε καθοδικό χάσμα με άνω όριο τις 627 μονάδες.

Οι ταλαντωτές είναι ξανά σε ουδετερότητα και όλο αυτό μεταφράζεται σε αναμονή καθώς ουδείς εκ των αγοραστών και των πωλητών στην περίοδο μετά τον Μάιο δεν έδειξε ισχύ τέτοια που να οδηγήσει το δείκτη σε διαφυγή εκτός του εύρους μεταβλητότητας. Ως εκ τούτου μάλλον η τρέχουσα εβδομάδα θα έχει ανάλογα χαρακτηριστικά πλάγιας κίνησης και μόνο το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 610 μονάδες θα μπορούσε να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα δίνοντας ένα νέο καθοδικό περιθώριο».

Εκτός επιτήρησης από σήμερα οι Δομική Κρήτης και Pasal Development

Σημειώνεται ότι από τη σημερινή συνεδρίαση οι μετοχές των Δομική Κρήτης και Pasal Development τίθεται εκτός επιτήρησης και πλέον διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά, ύστερα από απόφαση της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών την περασμένη Παρασκευή.

Η μετοχή της Δομική Κρήτης ενισχύεται σε ποσοστό 8,86% έχοντας φτάσει στα 0,3440 ευρώ, με ισχυρό όγκο συναλλαγών που ξεπερνά τα 141 χιλ. τεμάχια, ενώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας διαμορφώνεται στα 5,5 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Pasal Development ενισχύεται κατά 5,80% στα 0,73 ευρώ, με όγκο 34 χιλ. τεμάχια, ενώ αποτιμάται στα 12 εκατ. ευρώ.

Η ατζέντα της εβδομάδας

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της νέας εβδομάδας, σήμερα εκτός απροόπτου αναμένεται η ανακοίνωση της κοινοπραξίας που θα επικρατήσει για τη Γραμμή 4 του Μετρό, με τις ΑΚΤΩΡ και AVAX να είναι οι δύο διεκδικητές έχοντας φτάσει στην τελική φάση. Από την Τετάρτη 21 έως την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου θα λάβουν χώρα οι εγγραφές για το μεγάλο ομόλογο των 200 εκατ. ευρώ του ΟΠΑΠ. Παράλληλα, την προσεχή Παρασκευή είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις δύο πιστοληπτικών αξιολογήσεων για το ελληνικό αξιόχρεο S&P και DBRS.