Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε χαμηλά 26 μηνών υποχωρεί σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, συμπαρασύροντας τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλά ενάμιση έτους, επιβεβαιώνοντας ότι ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να αντανακλά τα προβλήματα της οικονομίας στο Χ.Α.
Παρ' ότι στην αγορά ομολόγων καταγράφεται για 5η συνεχή ημέρα αποφόρτιση, με το 10ετές να έχει κατέλθει σήμερα στο 4,03%, ποσοστό που παρά την πτώση συνεχίζει και αντικατοπτρίζει τον αποκλεισμό του ελληνικού δημοσίου από τις αγορές, ο τραπεζικός κλάδος και το Χ.Α. δεν μπορούν να πάρουν ανάσα.
Το Χρηματιστήριο κινείται πτωτικά για 10η συνεδρίαση στις έντεκα τελευταίες και αυτό τα λέει όλα! Μέσα από αυτό το αρνητικό σερί, το Χ.Α. επιβεβαιώνει ότι κρίνει αρνητικά όλες τις τελευταίες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις, δε συμμερίζεται τα «πανηγύρια» της εξόδου από τα μνημόνια, ούτε βλέπει θετικά το γεγονός ότι η χώρα πλέον καλείται να δείξει τις αντοχές και την ελκυστικότητά της στη «θάλασσα» των ελεύθερων αγορών.
Ο τραπεζικός κλάδος είναι πρωταγωνιστής σ' αυτή την πτώση, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες, χωρίς μάλιστα να μπορεί να βγάλει έστω και τεχνικής μορφής ανοδική αντίδραση σε πάνω από μία συνεδρίαση.
Σήμερα ο τραπεζικός δείκτης χάνει και τις 600 μονάδες, κατρακυλώντας στα επίπεδα που είχε τον Ιούλιο του 2016. Βεβαίως, αν ληφθούν υπόψη και τα αλλεπάλληλα reverse split που έχουν γίνει, ο τραπεζικός δείκτης είναι (ασφαλώς) σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Ο κλάδος, από την ημέρα που ανακοίνωσε τα αποτελέσματά του, ήτοι στα τέλη Αυγούστου, δεν μπορεί να πάρει ανάσα στο ταμπλό.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η Πειραιώς υποχωρεί εκ νέου σήμερα σε ποσοστό 6,07%, η Alpha Bank υποχωρεί κατά 4,26%, η Eurobank -4,69% και η Εθνική -3,73%. Η μετοχή της Εθνικής έχει κατέλθει στα 1,78 ευρώ, ενώ την προηγούμενη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου – μετά το reverse split – επανήλθε στο ταμπλό στα 2,4480 ευρώ. Έκτοτε, καταγράφει ισχυρότατες απώλειες, έχοντας μόνο δύο θετικά κλεισίματα.
Ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει στις 683 μονάδες με απώλειες 1%, επίπεδα που έχει να δει από τον Απρίλιο του 2017, όταν η κυβέρνηση… έπαιζε «κρυφτούλι» με τους θεσμούς για την τότε αξιολόγηση.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 16 εκατ. ευρώ, ενώ πτωτικά κινείται η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25, με ελάχιστα χαρτιά στο σύνολο της αγοράς να κρατούν θετικό πρόσημο.
Στα μη τραπεζικά blue chips, η Viohalco υποχωρεί άνω του 2%, ενώ άνω του 1% υποχωρούν οι ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Fourlis, Σαράντης και ΕΥΔΑΠ, ενώ μικρότερη πτώση σημειώνουν οι Grivalia Properties, Jumbo, Lamda Development, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Σχεδόν καθολικά πτωτική η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap όπου απώλειες άνω του 4% σημειώνουν μετοχές όπως Attica Bank, Intralot και Κλουκίνας Λάππας, ενώ πιέσεις δέχονται και οι MIG, MLS, Intracom Κατασκευές, Κρι Κρι, Πλαίσιο Computers και Τεχνική Ολυμπιακή.
Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχονται μετοχές όπως CPI, ΑΝΕΚ, Εβροφάρμα, ΕλβαλΧαλκόρ και Trastor. Στον αντίποδα, θετικά κινούνται σήμερα οι μετοχές των ιχθυοκαλλιεργειών Σελόντα και Νηρέας, ενώ κέρδη καταγράφουν οι Autohellas και Briq Properties, λόγω καλών αποτελεσμάτων. Στο σύνολο της αγοράς, 22 μετοχές ενισχύονται έναντι 61 που υποχωρούν.