Μερίσματα άνω του 1,5 δισ. ευρώ από τις εισηγμένες επιχειρήσεις κόντρα στην κρίση

Μερίσματα άνω του 1,5 δισ. ευρώ από τις εισηγμένες επιχειρήσεις κόντρα στην κρίση

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στη γλυκιά γεύση των μερισμάτων και στο διαχρονικό χτίσιμο αξίας από εταιρίες που είναι συνεπείς στο ραντεβού τους με τη μετοχική τους βάση. Φέτος η χρονιά εξελίσσεται σε πραγματικό μποναμά για όσους επενδυτές είναι προσανατολισμένοι σε εταιρίες που μοιράζουν μερίσματα.

Εκτός από τις τυπικές και προγραμματισμένες ετήσιες διανομές που ολοκληρώνονται μέσα στο καλοκαίρι μετά την έγκριση των οικονομικών πεπραγμένων της προηγούμενης χρήσης, οι διοικήσεις των εταιριών φαίνονται πιο πρόθυμες να δώσουν κάτι παραπάνω. Είναι λογικό όσο η κατάσταση στους διάφορους κλάδους της οικονομίας εξομαλύνεται να αίρονται οι επιφυλάξεις για τη διατήρηση των υψηλών διαθεσίμων στον ισολογισμό. Άλλωστε εκεί που βρίσκονται τα επιτόκια είναι προτιμότερο να μοιράζεις χρήμα στους μετόχους και να χτίζεις πίστη παρά να παρκάρεις ρευστότητα σε αρνητικά ή μηδενικά επιτόκια.

Έτσι λοιπόν είδαμε μέσα στο Φθινόπωρο να συνεχίζεται η καλή παράδοση που ξεκίνησε από πέρυσι. Σήμερα ο ΟΠΑΠ είναι «κομμένος» από το προμέρισμα των 10 λεπτών ανά μετοχή ενώ στο πρόγραμμα έχουμε τουλάχιστον πέντε ανακοινωμένες διανομές: Το Πλαίσιο έχει συγκαλέσει Γενική Συνέλευση στις 5 Νοεμβρίου για να αποφασίσει τη διανομή έκτακτου μερίσματος 17 λεπτών ανά μετοχή, o OTE μοιράζει έκτακτο μέρισμα 24,8 λεπτών από την πώληση της σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία με την αποκοπή να πραγματοποιείται στις 15 Νοεμβρίου, τα Πλαστικά Θράκης θα μοιράσουν προμέρισμα 10,136 λεπτών με ημερομηνία αποκοπής την 1η Δεκεμβρίου, ο Ικτίνος θα μοιράσει 1 λεπτό ανά μετοχή με την αποκοπή να έρχεται στις 26 Νοεμβρίου Τέλος, η Παπουτσάνης έχει ανακοινώσει ότι θα μοιράσει 1,9 λεπτά μέρισμα από κέρδη προηγούμενων χρήσεων με τις σχετικές ημερομηνίες να αναμένονται.

Ποιοι ακολουθούν: Έως το τέλος του έτους ή την αρχή του επομένου θα πρέπει να αναμένουμε τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες να ανακοινώσουν χρηματικές διανομές. Η Motor Οil είναι η μόνη σίγουρη για κάτι άμεσο καθώς στην τηλεδιάσκεψη του εξαμήνου είχε προαναγγείλει τη διανομή προμερίσματος πριν το Δεκέμβριο. Τα Ελληνικά Πετρέλαια επίσης είχαν δεσμευθεί ότι τα μοιράσουν μέρος από το αποτέλεσμα της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών το οποίο διαμορφώθηκε σε 256,6 εκατ. ευρώ και δυνητικά θα μπορούσαν να μοιράσουν έως και 0,4 ευρώ ανά μετοχή. Η εν λόγω συναλλαγή αναμένεται να κλείσει στο τέλος του 2021 ή στις αρχές του 2022. Ανάλογα με το κλείσιμο της συναλλαγής της Cardlink θα κινηθεί και η Quest η οποία έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τη χρηματική διανομή σε σχέση με το περυσινό τέταρτο τρίμηνο όταν είχε διανείμει 0,3 ευρώ ανά μετοχή. Τέλος, η Jumbo είθισται να προχωράει σε διανομές προμερισμάτων ή τελικών μερισμάτων προς το τέλος της χρονιάς και με δεδομένη την υψηλή ταμειακή ρευστότητα του εξαμήνου δεν θα ήταν απίθανο να κινηθεί σε ανάλογα ή και λίγο καλύτερα μεγέθη διανομής σε σχέση με πέρυσι.

Χωρίς να αποκλείονται άλλες εκπλήξεις η χρονιά θα ξεπεράσει τα 1,5 δισ. ευρώ και μάλιστα με πληθωρικό χαρακτήρα αφού το πλήθος των εταιριών που έδωσαν έστω και κάτι στον μέτοχο ξεπέρασε με άνεση τις 50 έναντι 47 πέρυσι και 48 πρόπερυσι.

Σε αυτό βοήθησε το γεγονός ότι πέρυσι και φέτος η φορολογία των μερισμάτων ήταν από τις χαμηλότερες της τελευταίας δεκαετίας (5%) συν το γεγονός ότι το διανεμόμενο αποτέλεσμα δεν προστέθηκε στο εισόδημα ανεβάζοντας το φόρο αλληλεγγύης πείθοντας έτσι τις διοικήσεις όπου συμμετέχουν οι βασικοί μέτοχοι να γίνουν πιο γαλαντόμοι. Είναι αυτό που λένε «μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα».

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.