Μερικά ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά του ελληνικού χρηματιστηρίου

Μερικά ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά του ελληνικού χρηματιστηρίου

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, το ελληνικό χρηματιστήριο επιδεικνύει μία δυναμική, η οποία όμως εξαντλείται λίγο πριν τις 600 μονάδες. Ουσιαστικά, πέραν της θετικής έκβασης της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς, δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποια σημαντική προοπτική ούτε για την χώρα, αλλά ούτε και για την οικονομία της.

Στην πραγματικότητα, και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αυτή θα φέρει μέτρα αρκετών δισεκατομμυρίων, τα οποία θα «στραγγαλίσουν» ακόμη περισσότερο την ελληνική οικονομία. Φυσικά, θα πει κάποιος πως είναι και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Σωστά, αλλά για να είμαστε ρεαλιστές οι ξένοι δεν πρόκειται να μας χαρίσουν ούτε σεντς, κι ας μην ξεχνάμε πως το 2012 με το PSI και PSI+ οι μόνοι το πλήρωσαν το περιβόητο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ήταν τα ασφαλιστικά ταμεία, οι τράπεζες και στην ουσία ο ελληνικός λαός.

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες, το μόνο που μπορεί να γίνει εκ μέρους των δανειστών σχετικά με το ελληνικό χρέος, είναι επιμήκυνση αυτού, και ίσως μία μικρή μείωση του επιτοκίου, αυτό και μόνο.

Ας περάσουμε όμως να δούμε, μερικά ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Εξετάζουμε μόνο τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς σε αυτές πραγματοποιείται πάνω από το 90% του ημερήσιου τζίρου. Ο πίνακας που ακολουθεί παρακάτω, περιλαμβάνει τα κλεισίματα των μετοχών στις 1/4.

Ξεκινώντας, αξίζει να αναφέρουμε, πως η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου βρίσκεται στα €40,812 δισ. (σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο τιμών της ΕΧΑΕ), ενώ οι απώλειες για τον γενικό δείκτη από τις αρχές του έτους φθάνουν το 9,47% (βλ. γράφημα παρακάτω), παραμένοντας όμως μέχρι στιγμής με σήμα αγοράς.

Πηγή γραφήματος:Stockcharts

Θα πρέπει να σημειώσουμε, πως σε αυτά τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης, συνήθως ξεκινάει πτωτική πορεία για τον γενικό δείκτη, παρά το γεγονός ότι όπως θα δούμε παρακάτω, η πλειοψηφία των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης βρίσκεται με σήμα αγοράς.

Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα, οι δεκαοκτώ από τις είκοσι πέντε εταιρείες ή το 72% βρίσκεται με σήμα αγοράς. Οι δώδεκα από τις είκοσι πέντε εταιρείες ή το 48% βρίσκεται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, ενώ μόνο οι επτά από τις είκοσι πέντε εταιρείες ή το 28%, βρίσκεται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών. Τέλος, οι εταιρείες οι οποίες βρίσκονται κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πενήντα και διακοσίων ημερών, είναι δεκατρείς ή το 52% των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Τέλος, οι μετοχές των οποίων η κεφαλαιοποίηση βρίσκεται πάνω από το 1 δισ. είναι δώδεκα ή το 48%, με την πρωτοκαθεδρία να συνεχίζει να έχει η ΕΕΕ με κεφαλαιοποίηση 6,64 δισ., και να ακολουθούν οι μετοχές των ΟΤΕ με 3,79 δισ. και της Άλφα με 2,94 δισ.

Αξίζει να σημειώσουμε και το πόσο που απέχουν οι τιμές των μετοχών των τραπεζών (κλείσιμο 1/4) από την τιμή της τελευταίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Η μετοχή της Άλφα απέχει 18,72%, της Εθνικής 79%, της Πειραιώς 77,6%, και της Eurobank 45%.

Όπως συνάγεται εύκολα από τα παραπάνω, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά διατηρεί προς το παρόν μία δυναμική, καθώς το 72% των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης βρίσκεται με σήμα αγοράς. Πλέον, οι επόμενες συνεδριάσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς, επηρεαζόμενες για ακόμη μία φορά από τις πολιτικές εξελίξεις.