Mεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Πάνω από τα 167 ευρώ το φυσικό αέριο

Mεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Πάνω από τα 167 ευρώ το φυσικό αέριο

Μεικτά πρόσημα επικράτησαν στις ευρωαγορές, με τους επενδυτές να προβληματίζονται για το ύψος του πληθωρισμού και το ενδεχόμενο ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας. Το ΧΑ έκλεισε με οριακές απώλειες 0,03% στις 805,55 μονάδες. Ο Dax υποχώρησε 0,31%, ο FTSE ΜΙΒ 0,05%, ο CAC κέρδισε 0,40%, o FTSE 0,89% και ο Stoxx 600 0,54%. Άλμα 13.2% στο φυσικό αέριο που φτάνει τα 167,3 ευρώ, ενώ κέρδη καταγράφουν πετρέλαιο και χρυσός. Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι ασιατικές αγορές. 

Σε ό,τι αφορά στα νέα για το φυσικό αέριο που έφτασε τα 167,3 ευρώ, εργαλεία για τη διάσωση εταιρειών φυσικού αερίου, όπως η Uniper, επιδιώκει να συμπεριλάβει στον νόμο για την ενεργειακή ασφάλεια η Γερμανία, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές της χώρας στο Reuters τη Δευτέρα.

Η Uniper είναι από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους πελάτες της ρωσικής Gazprom και έχει δεχτεί πλήγμα από τη μείωση των προμηθειών. Πιθανό σχέδιο διάσωση της Uniper θα μπορούσε να εφαρμοστεί μετά τα μέτρα ανακούφισης για την πανδημία που έλαβε η γερμανική κυβέρνηση για τη Lufthansa, σύμφωνα με τις πηγές. Οι τροποποιήσεις του νόμου για την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας συζητούνται αυτή τη στιγμή μεταξύ των υπουργείων, δήλωσε το υπουργείο Ενέργειας χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Στα άλλα οικονομικά νέα της ημέρας, η Nomura σημειώνει ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εν μέσω ανησυχιών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει πλήρως τις προμήθειες.

Όπως αναφέρει η έκθεση της ιαπωνικής επενδυτικής τράπεζας η ευρωπαϊκή οικονομία θα πληγεί, μεταξύ άλλων και από την πτώση της ζήτησης στις ΗΠΑ, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές της. Επιπλέον, αναφέρεται στις συνεχιζόμενες επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Η Nomura τονίζει ότι αναμένει η ευρωπαϊκή οικονομία να αρχίσει να συρρικνώνεται κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2022 και ότι η ύφεση θα συνεχιστεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023, με συνολική μείωση 1,7% του ΑΕΠ. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει «συνθήκες παγκόσμιου χαρακτήρα, όπως αύξηση των τιμών ενέργειας και πληθωρισμό, αύξηση γεωπολιτικών κινδύνων και αβεβαιότητα, που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα έχουν την ίδια μοίρα – ύφεση – με τις ΗΠΑ», έγραψε ο Τζορτζ Μπάκλεϊ, οικονομολόγος της Nomura.

Eπίσης, ο πληθωρισμός έφτασε στο 78,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο στην Τουρκία, στο υψηλότερο επίπεδό του από το 1998, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Αυτή η πολύ ισχυρή άνοδος των τιμών εξηγείται σε μεγάλο μέρος από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η οποία έχασε σε έναν χρόνο σχεδόν τη μισή της αξία έναντι του δολαρίου.

Η άνοδος του πληθωρισμού έχει μετατραπεί σε φλέγον ζήτημα στην Τουρκία, καθώς απομένει λιγότερο από ένα έτος για τις προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023, ενώ η αντιπολίτευση και αριθμός οικονομολόγων κατηγορούν την εθνική στατιστική υπηρεσία Tüik για υποτίμηση της ανόδου των τιμών καταναλωτή κατά περισσότερο από το μισό.

Η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag), η οποία αποτελείται από ανεξάρτητους Τούρκους οικονομολόγους, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι ο πληθωρισμός φτάνει στην πραγματικότητα το 175,5% σε ετήσια βάση, δηλαδή είναι υπερδιπλάσιος του επίσημου ποσοστού.

Περνώντας στις ασιατικές αγορές, αυτές έκλεισαν με μεικτά πρόσημα. O Νikkei κέρδισε 0,84%, ο Shanghai 0,53%, ενώ πτώση 0,22% σημείωσε ο Kospi και ο HSI 0,13%.

Το brent ενισχύεται 1,68% στα 113,51 δολάρια και το WTI 1,55% στα 110,17 δολάρια. Τέλος, κέρδη 0,48% στα 1.810 δολάρια η ουγγιά καταγράφει ο χρυσός, ενώ ανοδικά πλέον κινούνται πλατίνα (+0,5%) και ασήμι (+1,11%).