Συνεδρίαση έκδηλης νευρικότητας, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον ΓΔΧΑ να αλλάζει πρόσημα και διαθέσεις καθ΄ όλη την διάρκεια των συναλλαγών, να αποφεύγει την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ανασυρόμενος από τα χαμηλά ημέρας και παίρνοντας βοήθειες από τραπεζικές μετοχές, αλλά και από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 942,06 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,42%.
Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, με άλλους να υποστηρίζουν πως ένα, ή περισσότερα ξένα funds μειώνουν μέρος των θέσεών τους, εν όψει διαφαινόμενης επιδείνωσης του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος και άλλους να εστιάζουν στη σημερινή αντίδραση των βασικών δεικτών από τα χαμηλά ημέρας, τονίζοντας ότι το Χ.Α. διατηρεί ισχυρές τις αμυντικές του ικανότητες και την διάθεση διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων.
Ανεξάρτητα όλων των παραπάνω, όλοι αναλυτές συνεχίζουν να συστήνουν αυξημένη προσοχή στα μέτωπα ανησυχιών, όπως η πανδημία, η αγορά ομολόγων, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.
Σύμφωνα με την Leon Depolas Sec., «οι διεθνείς δείκτες αναζητούν ακόμα σημείο ισορροπίας, μετά και τις τελευταίες απώλειες, με τον MSCI World Index να χάνει περισσότερο από 5% από αρχές του έτους, μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο. Καλύτερη εικόνα εμφανίζει ο αντίστοιχος δείκτης των αναδυόμενων αγορών, με απώλειες μόλις 1%. Στο εσωτερικό, απέχουμε ακόμα 2 εβδομάδες μέχρι τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα (πλην Μυτιληναίου), αλλά και την καθοδήγηση από τις διοικήσεις των εισηγμένων, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν ένα θετικό ‘πάτημα’ στις μετοχές, με την προϋπόθεση ότι το περιβάλλον θα παραμείνει τουλάχιστον σταθεροποιητικό. Στο μεσοδιάστημα, εντοπίζουμε σημαντικά επίπεδα στήριξης στην ζώνη των 930 - 920 μονάδων σε πρώτη φάση, αλλά με την κρίσιμη στήριξη να εντοπίζεται στην περιοχή των 880 μονάδων. Στον αντίποδα, δυσκολίες αναμένεται να εμφανιστούν πάνω από τα επίπεδα των 980 μονάδων».
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο περιορισμός του ενδιαφέροντος σε μετοχές του FTSE25 και η επιφυλακτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι για το οποίο δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών και η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.
Να σημειωθεί η νέα υποχώρηση για τη μετοχή της ΔΕΗ (-2,49%), που ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τα 8,115 ευρώ (-3,96%) και η αντίδραση της Εθνικής (-0,92%), από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 3,471 ευρώ (-3,58%). Και το κλείσιμο του τραπεζικού δείκτη σε υψηλά διετίας.
Από τις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ολοκλήρωση των συναλλαγών βρήκε με τα μεγαλύτερα κέρδη τους Alpha Bank (+3,72%), Πειραιώς (+2,93%), ΟΤΕ (+1,70%), ΟΠΑΠ (+3,47%), ΕΥΔΑΠ (+1,20%) και Jumbo (+1,76%) και με τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες τους ΔΕΗ (-2,49%), Viohalco (-1,82%), Ελλάκτωρα (-1,56%), Ελ. Πετρέλαια (-1,66%), ΕΛΧΑ (-1,05%), Lamda Development (-1,43%) και TITC (-1,59%).
Ο ΓΔΧΑ κινήθηκε σε ένα εύρος μεταξύ 931,97 (-0,65%) και 942,37 μονάδων (+0,46%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 942,06 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,42%.
Ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 116 εκατ., από τα οποία τα 20,6 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 42 ανοδικές μετοχές, έναντι 82 πτωτικών.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που δεν ήταν η μέρα τους και τις λίγες μετοχές που ξεχώρισαν θετικά θετικά, Yalco (+7,50%), Moda Bagno (+7,35%), Λούλη (+4,17%), Τζιρακιάν (+2,48%) και Ελγέκα (+2,25%), ήταν αυτές που συνδύασαν αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.