Κέρδη σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ, απώλειες στην Ιαπωνία με φόντο την τραπεζική κρίση
Shutterstock
Shutterstock
Ασιατικές αγορές

Κέρδη σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ, απώλειες στην Ιαπωνία με φόντο την τραπεζική κρίση

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες των ασιατικών αγορών, αφότου οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν σχέδιο στήριξης τόσο των καταθετών όσο και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συνδέονται με την Silicon Valley Bank, μία κίνηση που αποσκοπεί στην ανάσχεση περαιτέρω συστημικού κινδύνου.

Συγκεκριμένα, ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε κέρδη 1,76%, και ο Shanghai στην ηπειρωτική Κίνα 1,20%.

Εν τω μεταξύ, στην Ιαπωνία, ο Topix υποχώρησε κατά 1,51% με τις μετοχές της Softbank να υποχωρεί κατά 2,3%, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να αξιολογούν τους φόβους μετάδοσης. Παράλληλα, ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά 1,11%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,5% ενώ ο Kospi έκλεισε με κέρδη 0,67%.

Οι αναλυτές λένε ότι η κατάρρευση της Silicon Valley Bank δεν είναι πιθανό να έχει σημαντική επίδραση στην Ασία, ωστόσο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «προειδοποίηση» - ειδικά για τις οικονομίες που δεν έχουν αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια.

Η Κίνα και η Ιαπωνία έχουν αντιστραφεί στην τάση που επικρατεί καθώς οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια - με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να διατηρεί αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατηρεί αρνητικό επιτόκιο -0,1%.

«Όσον αφορά την Κίνα και την Ιαπωνία, η απόκλιση στη νομισματική πολιτική μπορεί να μην προκαλέσει παρόμοια κρίση, αλλά αποτελεί προειδοποίηση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις δύο οικονομίες με μεγάλη επιρροή», δήλωσε στο CNBC η Tina Teng, αναλύτρια αγορών της CMC Markets.

Η Teng πρόσθεσε ότι η αντίδραση στις ασιατικές μετοχές -ιδιαίτερα στις τράπεζες που επικεντρώνονται σε επιχειρηματικά κεφάλαια- θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το «πώς διαχειρίζονται τους κινδύνους των επιτοκίων τους για τις χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα».

«Οι πιστωτικοί κίνδυνοι ενδέχεται να είναι το μείζον ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι ασιατικές τράπεζες λόγω των δυσοίωνων οικονομικών προοπτικών και της μειωμένης καταναλωτικής ζήτησης», δήλωσε η ίδια.

Διαβάστε επίσης:

Silicon Valley Bank: Με κομμένη την ανάσα επενδυτές και αγορές