Καλό το φινάλε της εβδομάδας στο Χ.Α. με ντεμαράζ τραπεζών έως και 7,5%

Καλό το φινάλε της εβδομάδας στο Χ.Α. με ντεμαράζ τραπεζών έως και 7,5%

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η απόσυρση των πωλητών έφερε από την αρχή της συνεδρίασης της Παρασκευής θετικά πρόσημα στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ το τελευταίο δίωρο η άνοδος ενισχύθηκε εν μέσω ανατροφοδοτούμενα θετικού κλίματος και αξιοσημείωτου ντεμαράζ των τραπεζών.

Μάλιστα, στο φινάλε και στις δημοπρασίες η άνοδος ενισχύθηκε, ενώ υπήρξε και ενίσχυση όγκων και τζίρων. Οι τράπεζες έκλεισαν με σημαντικό ράλι έως 7,51%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι 11 blue chips έκλεισαν στο υψηλό ημέρας!

Βεβαίως, συνολικά η εβδομάδα ήταν αρνητική για το Χ.Α. καθώς Γενικός Δείκτης, FTSE 25 και τράπεζες έκλεισαν με πτώση, ενώ σημαντική ήταν η συρρίκνωση της αξίας συναλλαγών.

Αντιθέτως, καλύτερη για ακόμη μια εβδομάδα ήταν η συμπεριφορά των μετοχών του μεσαίου χώρου, με το Mid Cap να κλείνει την εβδομάδα με άνοδο 0,50%, ανεβάζοντας τα κέρδη από την αρχή του 2017 στο +41,83%.

Ήταν μια εβδομάδα σημαντικής μείωσης της αξίας συναλλαγών καθώς ο μέσος τζίρος κατήλθε στα 46,3 εκατ. ευρώ έναντι 61,2 εκατ. ευρώ που ήταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που επιβεβαιώνει ότι αρκετοί ξένοι έχουν κλείσει βιβλία για φέτος, κάτι που καθιστά ακόμη πιο ρηχή την αγορά.

Η εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από την πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα που είχαν το Νοέμβριο του 2009, δηλαδή πριν η χώρα μπει σε μνημόνια και σε προγράμματα στήριξης. Μάλιστα, την Παρασκευή υπήρξε νέο ράλι στα ομόλογα με το 10ετές να πέφτει στο 4,55%

Όπως και να ''χει, το κλείσιμο της Παρασκευής βελτιώνει σημαντικά την τεχνική εικόνα της αγοράς, όμως η άνοδος προήλθε από την – κατ'' αρχήν – απόσυρση των πωλητών. Μένει να δούμε την επόμενη εβδομάδα αν θα υπάρξει συνέχεια της αντίδρασης, με προσπάθεια για καλύτερο κλείσιμο έτους, έστω και με μειωμένες συναλλαγές. Άλλωστε, κάτι τέτοιο συχνά επαναλαμβάνεται, τόσο στην ελληνική, όσο και στις διεθνείς αγορές.

Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε όλη την ημέρα σε θετικό έδαφος και έκλεισε στις 740,72 μονάδες με άνοδο 1,40% σχεδόν στο υψηλό ημέρας (740,89 +1,66%), ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 729,64 μονάδες (+0,12%) στο ξεκίνημα.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.928,26 μονάδες με άνοδο 1,67%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.068,95 μονάδες με άνοδο 0,68%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 757,77 μονάδες με άνοδο 5,37%.

Η αξία συναλλαγών ενισχύθηκε έναντι της χθεσινής συνεδρίασης (34,32 εκατ. ευρώ) καθώς ανήλθε στα 52,03 εκατ. ευρώ με τα 14 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 27,39% του συνόλου να είναι πακέτα σε ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Εθνική, Jumbo, ΟΠΑΠ και Folli Follie.

O όγκος της συνεδρίασης ανήλθε στα 58,4 εκατ. τεμάχια, με τα 47,2 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες, εκ των οποίων τα 33,4 εκατ. τεμάχια στην Εθνική. Για να φανεί η διαφορά έναντι της συνεδρίασης της Πέμπτης, θυμίζουμε ότι ο όγκος είχε διαμορφωθεί στα 30,2 εκατ. τεμάχια, με τις τράπεζες να διακινούν λιγότερα από 20 εκατ.!

Τα στατιστικά και η εικόνα των επιμέρους μετοχών

Οι τράπεζες έκαναν εντυπωσιακό φινάλε με την Εθνική να ενισχύεται σε ποσοστό 7,51%, τη Eurobank +6,51%, την Alpha Bank +4,49% και την Πειραιώς +1,68%. Η Attica Bank εν μέσω αβυσσαλέου trading που μόνο στην ακραία περιφέρεια συναντάται έκλεισε με άνοδο 7,14%.

Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips εντυπωσιακή κίνηση +8,01% έκανε η Lamda Development εν μέσω θετικών (ξανά) φημών για την επένδυση του Ελληνικού, ενώ καλή εικόνα είχαν επίσης οι ΓΕΚ Τέρνα +2,69%, Grivalia Properties +2,64%, Ελλάκτωρ +1,97%, Jumbo +1,83%, Viohalco +1,77%, Folli Follie +1,72%, Τιτάν +1,59% και ΕΧΑΕ +1,11%.
Πτωτικά στον Large Cap έκλεισαν μόνο οι Coca Cola HBC -0,56%, Μυτιληναίος -0,23% και Σαράντης -0,38%.

Στο δείκτη Mid Cap ανοδικά έκλεισαν μετοχές όπως MIG, Χαλκόρ, Profile, Υγεία, Κορρές, Νηρέας, J&P Άβαξ, Cenergy Holdings, Ικτίνος και MLS.

Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Μαθιός, Λεβεντέρης, Τεχνική Ολυμπιακή, Dionic, Πλαστικά Κρήτης, Ελτράκ, Revoil, Intrakat, ΑΝΕΚ, Πλαίσιο Computers κ.ο.κ. Στο σύνολο της αγοράς 69 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 34 που υποχώρησαν.