Το Ιράν «τρομάζει» τις αγορές πετρελαίου

Το Ιράν «τρομάζει» τις αγορές πετρελαίου

Διευρύνει τις απώλειες το πετρέλαιο κάτω από τα 30 δολάρια ανά βαρέλι καθώς η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν που πλέον επιτρέπει στη χώρα να προβεί σε εξαγωγές, πυροδότησε εκ νέου τις ανησυχίες για την παγκόσμια πλεονασματική προσφορά.

Η προοπτική ότι το Ιράν θα ξεκινήσει και πάλι τις εξαγωγές έχει «τρομάξει» την αγορά πετρελαίου που ήδη από την αρχή του έτους έχει χάσει περισσότερο από το ένα πέμπτο της αξίας του και βρίσκεται κάτω από τα 29 δολάρια για πρώτη φορά μέσα στη δεκαετίας.

Οι αναλυτές της αγοράς πετρελαίου κάνουν λόγο ότι η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα βρεθεί έως 25 δολάρια ή χαμηλότερα ανά βαρέλι, τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτή την ώρα, το πετρέλαιο WTI παραδόσεως Φεβρουαρίου χάνει 27 cents ή 1,46% και συναλλάσσεται στα 29,36 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το πετρέλαιο τύπου brent παραδόσεως Φεβρουαρίου χάνει 10 cents και συναλλάσσεται στα 29,50 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο.

Το Ιράν δίνει εντολή για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Το Ιράν εξέδωσε εντολή για αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πετρελαίου, υλοποιώντας την πολιτική της χώρας για αύξηση της παραγωγής μόλις αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

«Το Ιράν είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα μετά την άρση των κυρώσεων και σήμερα εκδόθηκε η εντολή για αύξηση της παραγωγής», δήλωσε ο υφυπουργός Πετρελαίου Ροκνεντίν Τζαβαντί, που είναι επικεφαλής της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρίας του Ιράν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου.

ΟΠΕΚ: Προβλέπει ότι η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου θα πλήξει την παραγωγή των ανταγωνιστών του το 2016

Ο ΟΠΕΚ προέβλεψε σήμερα ότι η παροχή πετρελαίου από χώρες που δεν είναι μέλη του θα καταγράψει μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωσης φέτος λόγω της κατάρρευσης των τιμών, αυξάνοντας την ανάγκη για αργό από τον οργανισμό.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών ανέφερε σε έκθεσή του ότι η προσφορά εκτός του ΟΠΕΚ θα μειωθεί κατά 660.000 βαρέλια την ημέρα το 2016, με τις ΗΠΑ να ηγούνται της τάσης αυτής. Τον περασμένο μήνα, ο ΟΠΕΚ προέβλεψε μείωση κατά 380.000 βαρέλια την ημέρα.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΠΕΚ, τα μέλη του οργανισμού παρήγαγαν λιγότερο πετρέλαιο τον Δεκέμβριο, μειώνοντας την υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά.

Η παραγωγή, συμπεριλαμβανομένου και του νέου μέλους του ΟΠΕΚ, της Ινδονησίας, μειώθηκε κατά 210.000 βαρέλια την ημέρα στα 32,18 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο, ανέφερε η έκθεση, επικαλούμενη δευτερεύουσες πηγές.