Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα το πρώτο τρίμηνο του 2025, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνθηκαν, υποδηλώνοντας ενδεχομένως τον αντίκτυπο της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας γύρω από τις επιθετικές και ασταθείς εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ κατά τους πρώτους μήνες της δεύτερης θητείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Συγκεκριμένα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ, δείκτης της ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, συρρικνώθηκε κατά 0,3% κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης του υπουργείου Εμπορίου την Τετάρτη. Το τέταρτο τρίμηνο του 2024, είχε αυξηθεί κατά 2,4%. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ελαφρά επέκταση κατά 0,2%.
Η μαζική αύξηση των εισαγωγών, οι οποίες αποτελούν υποδιαστολή στον υπολογισμό του αριθμού του ΑΕΠ, ευθύνεται κυρίως για την πτώση, ανέφερε το BEA. Η μείωση των κρατικών δαπανών επιβάρυνε επίσης τον αριθμό.
Η εκτίναξη ήταν το τελευταίο σημάδι ενός «αγώνα δρόμου» από τις εταιρείες στο να κλειδώσουν χαμηλότερες τιμές στα εισαγόμενα αγαθά ενόψει της επιβολής σαρωτικών δασμών από τον Τραμπ στις αρχές Απριλίου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει έκτοτε αναβάλει για 90 ημέρες τις εν λόγω επιβαρύνσεις στις περισσότερες χώρες μετά τις μεγάλες υποχωρήσεις μετοχών και ομολόγων και έχει δείξει πρόσφατα προθυμία να κάνει παραχωρήσεις με συγκεκριμένες βιομηχανίες.
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις έχουν ήδη επισημάνει ότι οι θολές λειτουργικές προοπτικές που προκαλούν οι δασμοί δυσχεραίνουν τα επενδυτικά τους σχέδια, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να επιδεινώνεται.
«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ΑΕΠ υπέστη πλήγμα το πρώτο τρίμηνο, κυρίως επειδή το εμπορικό ισοζύγιο εκτοξεύθηκε, καθώς οι εταιρείες εισήγαγαν αγαθά με υψηλό ρυθμό για να αποφύγουν τους δασμούς. Ο πιο αποκαλυπτικός αριθμός για το μέλλον της επέκτασης ήταν οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αυξήθηκαν, αλλά με σχετικά αδύναμο ρυθμό», δήλωσε ο Robert Frick, εταιρικός οικονομολόγος της "Navy Federal Credit Union". «Αυτό είναι ανησυχητικό, αλλά όχι πολύ, καθώς θα μπορούσε να οφείλεται στην κακοκαιρία και σε μια αύξηση των δαπανών στο τέλος του περασμένου έτους».
Επιπλέον, ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, σημείωσε αύξηση 3,6% για το πρώτο τρίμηνο του 2025, σε σχέση με την αύξηση 2,4% του τέταρτου τριμήνου του2024. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο πυρήνας PCE αυξήθηκε κατά 3,5%. Οι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ότι η βασική μέτρηση αποτελεί καλύτερο δείκτη των μακροπρόθεσμων τάσεων.
Μια σχετική μέτρηση γνωστή ως δείκτης τιμών σταθμισμένων αλυσίδων, η οποία προσαρμόζεται για αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών και άλλους παράγοντες, αυξήθηκε κατά 3,7%, πολύ πάνω από την εκτίμηση του 3%.
Οι αγορές εξακολουθούν να τιμολογούν τη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου και συνολικά τέσσερις κινήσεις μέχρι το τέλος του έτους, μια πιθανή ένδειξη ότι η Fed θα δώσει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη έναντι του πληθωρισμού.
Επίσης, την Τετάρτη, το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης κόστους απασχόλησης αυξήθηκε κατά 0,9% το πρώτο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με τις προσδοκίες.
Ενώ η οικονομία εξακολουθεί να προσθέτει θέσεις εργασίας και οι καταναλωτές εξακολουθούν να ξοδεύουν, η έκθεση για το ΑΕΠ αυξάνει τόσο τον κίνδυνο ύφεσης όσο και το διακύβευμα για τον Τραμπ καθώς διαπραγματεύεται συμφωνίες με τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.