Η Τουρκία ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού για το 2022
Shutterstock
Shutterstock

Η Τουρκία ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού για το 2022

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας υπήρξε ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού για το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Τα νοικοκυριά έσπευσαν να αγοράσουν το κίτρινο μέταλλο για να προστατευθούν από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Συγκεκριμένα η ζήτηση στα κοσμήματα αυξήθηκε κατά 32% το δ' τρίμηνο του 2022.

Τα επίσημα στοιχεία μιλούν για 542 τόνους, ποσό αυξημένο κατά 148 τόνους εν συγκρίσει με το 2021.

Η Τουρκία έχει εντείνει τις φιλοδοξίες της να παράγει περισσότερο χρυσό από τον υφιστάμενο μέσο όρο των 35 τόνων ετησίως κατά την τελευταία πενταετία, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα. «Μαζί με το πετρέλαιο, ο χρυσός είναι ένα από τα πιο εισαγόμενα είδη», δήλωσε.

Ο χρυσός είναι επίσης ένα δημοφιλές αγαθό μεταξύ των τουρκικών νοικοκυριών, τα οποία τον χρησιμοποιούν ως αντιστάθμισμα έναντι των νομισματικών και πληθωριστικών πιέσεων.

Το Συμβούλιο δήλωσε ότι η Μέση Ανατολή ήταν ενεργός αγοραστής χρυσού κατά τη διάρκεια του έτους, με την Αίγυπτο να αγοράζει 47 τόνους, το Κατάρ 35, το Ιράκ 34, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 25 και το Ομάν 2.

Σημειώνεται ότι στην Κεντρική Ασία παρατηρήθηκε επίσης ένα υγιές επίπεδο αγορών. Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε το έτος ως καθαρός πωλητής, η Κεντρική Τράπεζα του Ουζμπεκιστάν έκλεισε το έτος ως καθαρός αγοραστής χρυσού, με τα αποθέματα χρυσού της να αυξάνονται κατά 34 τόνους. Το Κιργιστάν (6 τόνοι) και το Τατζικιστάν (4 τόνοι) ήταν επίσης αξιοσημείωτοι αγοραστές.

Μεταξύ άλλων, η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας παρέμεινε επίσης αγοραστής χρυσού το 2022, προσθέτοντας 33 τόνους, 57% χαμηλότερα από ό,τι το 2021, όταν αγόρασε 77 τόνους.