Η τοξική «κληρονομιά» της Folli Follie πλήττει το Χ.Α.

Η τοξική «κληρονομιά» της Folli Follie πλήττει το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζεται η συσσώρευση και η προσπάθεια επανελέγχου της ευρύτερης ζώνης των 750-755 μονάδων στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την πλειονότητα των μετοχών του Large Cap να κινούνται ήπια ανοδικά, πρωτίστως λόγω απουσίας πωλητών.

Σε ένα ήπια αρνητικό διεθνές κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει την ίδια εικόνα όλων των τελευταίων ημερών, με κύριο χαρακτηριστικό το «στέγνωμα» των συναλλαγών, απόρροια της παύσης των κινήσεων των ισχυρών χαρτοφυλακίων.

Η ιστορία της Folli Follie έχει μολύνει με τον ιό της αναξιοπιστίας όλη την αγορά και θα περάσει πολύς καιρός έως ότου ισορροπήσει η κατάσταση και οι (υπόλοιπες) εισηγμένες καταφέρουν να κερδίσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας.

Το παρασκήνιο σ' αυτή την υπόθεση είναι πολύ έντονο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κλιμακώνει τις θεσμικές και διοικητικές πρωτοβουλίες της κατά της διοίκησης της (πρώην) εισηγμένης, ενώ όλα τα συμφραζόμενα μαρτυρούν ότι οδεύουμε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων πολλών δεκαετιών!

Μέσα σ' αυτό το άρρωστο και τοξικό κλίμα, οι ξένοι θεσμικοί βλέπουν ότι το ελληνικό… σύστημα, τα «φίλτρα» της εποπτικής αρχής αλλά και εν γένει το χρηματιστήριο δεν μπορεί να «εγγυηθεί» ότι δεν υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις…

Αυτή είναι και η χειρότερη… κληρονομιά που αφήνει αυτή η ιστορία, καθώς – επαναλαμβάνουμε – πως επρόκειτο για μετοχή του FTSE 25, μέλος των δεικτών του MSCI, με δύο εκδόσεις μεγάλων ομολόγων, με μεγάλο placement πέρυσι τέτοιο καιρό και με ένα άκρως διεθνοποιημένο μετοχικό χαρτοφυλάκιο.

Αν σ' όλα τα ανωτέρω προστεθεί και το γεγονός ότι το αφήγημα της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου, μακριά από τον προστατευτισμό των μνημονίων, δε δείχνει να πείθει τα διεθνή χαρτοφυλάκια να επενδύσουν στην ελληνική αγορά, καταλαβαίνουμε γιατί το Χ.Α. παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης εσχάτως.

Σήμερα, οδεύουμε για νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου, καθώς θα μείνει κλειστή η Wall Street λόγω της Ημέρας Ανεξαρτησίας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για όλες τις ευρωπαϊκές αγορές που ήδη βλέπουν μείωση στις συναλλαγές τους.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διαπραγματεύεται στις 750 μονάδες με άνοδο 0,59%, ενώ η αξία συναλλαγών μόλις που φτάνει στα 4 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες μετοχές του Large Cap κινούνται ανοδικά, όμως οι όγκοι και οι τζίροι δεν εγγυώνται ότι σταθερή και ανθεκτική ανοδική αντίδραση έως τέλους.

Αντίδραση άνω του 2% έχει η Τιτάν αλλά και ο ΟΠΑΠ μετά τις τελευταίες πιέσεις, ενώ άνω του 1% ενισχύονται μετοχές όπως Πειραιώς, ΔΕΗ, Grivalia Properties, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ. Πτωτικά στο χώρο του Large Cap κινούνται μετοχές όπως Coca Cola HBC, Jumbo, Viohalco και Εθνική.

Στο χώρο του Mid Cap επικρατεί παρόμοια εικόνα. Η Νηρέας (+4,55%) συνεχίζει την αντίδραση των τελευταίων ημερών, ενώ ανοδικά κινούνται και οι MIG, Intracom Holdings, J&P Άβαξ, Υγεία, Ικτίνος, Πλαίσιο και ΚΛΜ.

Στην ευρύτερη αγορά, κέρδη 8,05% καταγράφει ο τίτλος της Σελόντα, ενώ κινητικότητα παρατηρείται σε μετοχές όπως CPI, Inform Λύκος και Πλαστικά Θράκης, ενώ υποχωρούν οι Χαϊδεμένος, Επίλεκτος, Φιερατέξ, Έλτον, Μινωικές Γραμμές και Κέκροψ. Στο σύνολο της αγοράς 40 μετοχές ενισχύονται έναντι 18 που κινούνται χαμηλότερα.