Του Απόστολου Σκουμπούρη
Συνεδρίαση καθολικής διόρθωσης ήταν αυτή της Πέμπτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να «κρεμά» με ευκολία χαμηλότερα χάνοντας και το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων, ενώ τελικώς έκλεισε και οριακά χαμηλότερα από τις 840 μονάδες.
Μάλιστα, η πτώση – διόρθωση στις τράπεζες και στον FTSE 25 έφτασε έως το 4,65%, ενώ στον Mid Cap έφτασε έως το 8,75%, πιστοποιώντας ότι ελάχιστα χαρτιά διασώθηκαν ανοδικά στο σύνολο του χρηματιστηρίου.
Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική διόρθωση εδώ και ημέρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το -2,18% του Γενικού Δείκτη, είναι η μεγαλύτερη πτώση από τις 5 Μαρτίου, ήτοι η μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου διμήνου.
Πάντως, αυτή η πτώση ήρθε με μειωμένους όγκους και τζίρους, στοιχείο που δείχνει ότι δεν υπήρξε γενικευμένη τάση για άκριτο ξεπούλημα, αλλά πρωτίστως ήρθε λόγω απουσίας αγοραστών. Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν την ανθεκτικότητα της αγοράς και να μπορεί να ανακτήσει δυνάμεις και τεχνικά δεδομένα, μετά και την απώλεια σήμερα του ψυχολογικού ορίου των 850 μονάδων.
Η αγορά ασφαλώς και ήταν «υπερφορτωμένη» από το καλό φινάλε του Απριλίου ο οποίος έδωσε σημαντικά κέρδη σε τράπεζες αλλά και άλλες μετοχές, ενώ θυμίζουμε ότι στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο περί το 3,80%.
Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως μια πτώση - διόρθωση όπως η σημερινή, με τέτοια... αιχμηρότητα, δεν αφήνει «σημάδια» στην αγορά και δεν δύναται να χαλάσει την ψυχολογία. Πόσο μάλλον που μιλάμε για μια ρηχή και ευάλωτη στην ψυχολογία αγορά, χωρίς ικανό βάθος και χωρίς πλουραλισμό επενδυτών που θα μπορούσαν να «μοιράσουν» το παιχνίδι της πτώσης διαφορετικά.
Άλλωστε, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό... Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 839,34 μονάδες με πτώση 2,18%, έχοντας κινηθεί μόνο σε αρνητική τροχιά, με υψηλό ημέρας στις 854,87 μονάδες στο άνοιγμα.
«Κλειδί» πάντως για τη συνέχεια θα είναι ο τραπεζικός κλάδος που σήμερα απώλεσε τις 1000 μονάδες κλείνοντας στις 971,00 μονάδες με νέα ισχυρή διόρθωση 3,45%, ύστερα από το χθεσινό -2,45%. Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τραπεζικός δείκτης προέρχονταν από κέρδη κοντά στο 32% τον Απρίλιο.
Θυμίζουμε ότι μεθαύριο Σάββατο έρχεται η ώρα της αλήθειας για τον κλάδο καθώς ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των stress tests οπότε μένει να δούμε τη συμπεριφορά του κλάδου από την προσεχή Δευτέρα.
Ο τζίρος της συνεδρίασης έφτασε στα 56 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος στα 44,09 εκατ. τεμάχια, με τα 36,4 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στον τραπεζικό κλάδο και τα 22,7 εκατ. τεμάχια στην Εθνική.
Τα στατιστικά της συνεδρίασης
Στις τράπεζες, στην κορυφή των πιέσεων έκλεισε η... συντηρητική Alpha Bank που απώλεσε το 4,11% της αξίας της, η Eurobank υποχώρησε κατά 3,88%, η Εθνική -3,21% και η Πειραιώς 1,43%. Πέρα από τις τράπεζες όμως, άσχημη εντύπωση και αρνητικό αιφνιδιασμό έκανε στην αγορά η μεγάλη πίεση που δέχτηκαν ορισμένα ισχυρά blue chips.
Στην κορυφή των απωλειών έκλεισε η Τιτάν με -4,65%, ο ΟΤΕ έχασε 3,92%, η Viohalco -3,20%, o ΟΠΑΠ -2,85%, ο ΟΛΠ -2,09%, η Folli Follie -1,92%, η EXAE -1,91%m, η Τέρνα Ενεργειακή -1,90%, η Jumbo -1,85%, η Aegean Airlines -1,81%, η Lamda Development -1,79%, η ΔΕΗ -1,40%, το ΑΔΜΗΕ -1,39% κ.ο.κ. Ανοδικά διασώθηκε μόνο η ΓΕΚ Τέρνα (+0,57%) στον Large Cap.
Στο χώρο του Mid Cap ισχυρές πιέσεις 8,75% δέχτηκε ο τίτλος του Υγεία, η MIG υποχώρησε κατά 5,27%, η J&P Άβαξ -3,25%, η Ελλάκτωρ -3,24%, η Cenergy Holdins -2,93%, το Πλαίσιο Computers -2,55%, η Intracom Holdings -2,23% κ.λπ.
Στην ευρύτερη αγορά και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, ανοδικά κινήθηκαν τίτλοι όπως ΒΙΣ, Medicon Hellas, Profile, Μοτοδυναμική, Space Hellas, ΑΝΕΚ, Ιατρικό Αθηνών, Κυριακούλης, Έλαστρον, Paperpack και Περσεύς.
Στο σύνολο της αγοράς, 30 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 88 που υποχώρησαν.