Στο τέλος της τρέχουσας χρηματιστηριακής εβδομάδας, την Παρασκευή 10 Ιουλίου, θα κάνει το ντεμπούτο της στο αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq η μετοχή της κορεατικής βιομηχανίας SK Hynix (000660 SEOUL). Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τα ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου, στόχος της επιχείρησης, της οποίας οι μετοχές διαπραγματεύονται εδώ και πάρα πολύ χρόνια στο χρηματιστήριο της Σεούλ, είναι να πουλήσει στους Αμερικανούς επενδυτές νέες μετοχές αξίας τουλάχιστον 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με τις πρώτες παρουσιάσεις της εταιρείας στους επενδυτές.
Μετά την είσοδό της στο Nasdaq, η μετοχή θα διαπραγματεύεται παράλληλα και στα δύο χρηματιστήρια και το αμερικανικό της χρηματιστηριακό σύμβολο θα είναι SKHY. Μέχρι τώρα, οι διεθνείς επενδυτές δεν είχαν άλλον τρόπο να αποκτήσουν έκθεση στην μετοχή από το να αγοράσουν τις μετοχές της στην Σεούλ, καθώς τα ADRs (πιστοποιητικά μετοχών διεθνών εταιρειών) στο αμερικανικό χρηματιστήριο έχουν πολύ μικρή εμπορευσιμότητα.
Το ποσό των 28 δισεκατομμυρίων είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία για διεθνή εταιρεία που κάνει την είσοδό της στα αμερικανικά χρηματιστήρια μέσω αρχικής δημόσιας εγγραφής αλλά, αν δεν κάνουμε λάθος, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία των αμερικανικών και διεθνών δημοσίων εγγραφών.
Το απόλυτο ρεκόρ είναι αυτό που πέτυχε πριν μερικές εβδομάδες η SpaceX του Έλον Μασκ, η οποία άντλησε κατά το IPO της περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Το IPO της SK Hynix είναι συγκρίσιμο από πλευράς εσόδων με αυτό της σαουδαραβικής Saudi Aramco, η οποία πούλησε το 2019 μετοχές αξίας περίπου 29,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την εισαγωγής της στο χρηματιστήριο του Ριάντ. Ας αφήσουμε όμως την σύγκριση με την Aramco, η οποία δεν έχει και μεγάλη ουσία καθώς ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός είναι μία όχι και τόσο συνηθισμένη εταιρεία.
Η αλήθεια είναι όμως πως ούτε η SK Hynix είναι μία συνηθισμένη εταιρεία. Ή για να είμαστε πιο σωστοί, εδώ και μερικούς μήνες έχει πάψει να είναι μία συνηθισμένη εταιρεία. Όπως είχαμε δει προ ημερών (Οι επενδυτές χορεύουν στον ρυθμό της Micron και της Sk Hynix | Liberal.gr), η τεράστια ζήτηση για μικροεπεξεργαστές μνήμης από την βιομηχανία των data centers έχει εκτοξεύσει τις πωλήσεις, τα περιθώρια κέρδους και την κερδοφορία του κλάδου, με αιχμή του δόρατος τις μνήμες τύπου HBM (High Bandwidth Memory).
Ο συγκεκριμένος τύπος μνήμης είναι σχεδιασμένος για να επιτυγχάνει πολύ γρήγορη μεταφορά ψηφιακών δεδομένων με την χρήση όσο το δυνατόν λιγότερης ενέργειας. Όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία στην ενημέρωσή της προς τους επενδυτές, τα χαρακτηριστικά των μικροεπεξεργαστών μνήμης HBM τους κάνουν ιδανικούς για χρήση στα συστήματα GPU που αποτελούν την βάση των data centers Τεχνητής Νοημοσύνης, ή όπως προτιμούν να λένε πλέον οι ιθύνοντες του κλάδου της ΤΝ, των εργοστασίων ΤΝ.
Η άνοδος της μετοχής της SK Hynix στην Σεούλ το τελευταίο διάστημα είναι εντυπωσιακή. Στους προηγούμενους 12 μήνες η άνοδος είναι 786,17% και από την αρχή του 2026 259,91%, με βάση το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης του κορεατικού χρηματιστηρίου. Πριν λίγες μέρες μάλιστα, η άνοδος ήταν πολύ μεγαλύτερη, καθώς το τελευταίο διάστημα η μετοχή της εταιρείας, όπως και των υπολοίπων του κλάδου, σημειώνει έντονες διακυμάνσεις και έχει πέσει περίπου 20% από το υψηλό της, κάτι μάλλον φυσιολογικό ύστερα από τόσο μεγάλη κούρσα.
Γιατί όμως αποφάσισε η εταιρεία να αποτολμήσει την είσοδό της και στο χρηματιστήριο Nasdaq, ύστερα από την τόσο καλή πορεία της μετοχής της. Η απάντηση είναι αρκετά εύκολη. Από την μία, στην Νέα Υόρκη θα είναι πιο εύκολο να πετύχει καλύτερη αποτίμηση από αυτήν που έχει τώρα στην Σεούλ και από την άλλη θα είναι πιο εύκολο να αντλήσει χρηματοδότηση αυτή την εποχή που οι επενδυτικές δαπάνες είναι εξαιρετικά μεγάλες και απόλυτα απαραίτητες προκειμένου να επεκτείνει και να εκσυγχρονίσει τις παραγωγικές της εγκαταστάσεις. Σχετικά με το θέμα της αποτίμησης, είναι σαφές πως η μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της στις ΗΠΑ, δηλαδή η Micron Technology (MU NASDAQ) είναι πιο αισιόδοξα αποτιμημένη απ’ ότι η 000660 στην Σεούλ.
Με τις χθεσινές τιμές βλέπουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οικονομικού Τύπου, πως η Micron διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής/κέρδη (Ρ/Ε) 7 ενώ η SK Hynix με περίπου 6,2. Και αυτό παρά το γεγονός πως στον τομέα των microchips μνήμης HBM, ο οποίος όπως είπαμε είναι αυτός που γνωρίζει αυτή την περίοδο την μεγαλύτερη ανάπτυξη, η SK Hynix κατείχε περίπου 57% της παγκόσμιας αγοράς στο τέταρτο τρίμηνο του 2025 και στο πρώτο τρίμηνο του 2026. Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις χρηματιστηριακών αναλυτών και δημοσιογράφων, η SK Hynix βρίσκεται πιο κοντά στην επέκταση της παραγωγικής της δυναμικότητας απ’ ότι οι μεγάλοι ανταγωνιστές της, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικό αν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις για διατήρηση της μεγάλης ζήτησης και έλλειψη προσφοράς τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2027 (αυτά είχε υποστηρίξει πολύ πρόσφατα η διοίκηση της Micron Technology).
Καθώς οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές έχουν πολύ μεγαλύτερο βάθος από τις υπόλοιπες στον κόσμο και η ζήτηση από θεσμικούς επενδυτές και συνταξιοδοτικά ταμεία είναι πάρα πολύ ισχυρή, είναι πολύ πιθανόν να δούμε την SK Hynix να καλύπτει την υστέρηση στην αποτίμηση σε σχέση με την Micron που υπάρχει αυτή την στιγμή. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικό και πολύτιμο για την εταιρεία στην περίπτωση που θα θελήσει να αντλήσει και άλλη χρηματοδότηση πέρα από τα τουλάχιστον 28 δισ. δολάρια του αμερικανικού της IPO, καθώς θα μπορεί να ζητήσει από τους επενδυτές πιο πολλά χρήματα από ότι οι ανταγωνιστές σε υψηλότερες τιμές, πράγμα που θα ωφελήσει αρκετά τους παλαιούς μετόχους που θα δουν την συμμετοχή της να υφίσταται μικρότερη αραίωση (dilution) από αυτήν που θα υφίσταντο σε μία αντίστοιχη χρηματοδότηση στο κορεατικό χρηματιστήριο.
Εδώ καλό είναι να μην ξεχάσουμε πως μόλις πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας σε συνεργασία με τις εταιρείες του κλάδου, ανακοίνωσε σχέδιο επενδύσεων συνολικής αξίας 880 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα χρόνια.
Πιθανότατα, κάτι τέτοιο έχουν στο νου τους οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές που έχουν σπεύσει να δηλώσουν το δεσμευτικό τους ενδιαφέρον για το αμερικανικό IPO της SKHY. Όπως ανέφερε χθεσινό άρθρο του Reuters, μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές όπως η Baillie Gifford Overseas, Coatue Management και Situational Awareness Partners, έχουν ήδη δηλώσει έτοιμοι να αγοράσουν μετοχές αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στην περίοδο που διανύουμε, η ικανότητα μίας επιχείρησης να βρίσκει γρήγορα χρηματοδότηση είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της και την θέση της απέναντι στον ανταγωνισμό και είμαστε βέβαιοι πως η διοίκηση της SK Hynix ξέρει πολύ καλά ότι η παρουσία της στο αμερικανικό χρηματιστήριο θα την βοηθήσει πάρα πολύ. Αν η είσοδος της στο Nasdaq φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, δηλαδή κυρίως την υψηλότερη αποτίμηση, δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε και τον άλλο κορεατικό γίγαντα των microchips μνήμης, την Samsung Electronics (005930 SEOUL), και ίσως και την ιαπωνική Kioxia(285A TOKYO) να κάνουν και αυτές την απόβασή τους στην Νέα Υόρκη. Αυτό μπορεί να μην είναι και τόσο καλό για τα τοπικά χρηματιστήρια αλλά θα είναι μάλλον αρκετά καλό για τις ίδιες τις εταιρείες, για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω.
Με όσα μαθαίνουμε από τον διεθνή Τύπο, είναι λογικό να περιμένουμε πως η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της SK Hynix στο Nasdaq θα αποδειχθεί επιτυχημένη. Λογικό είναι επίσης να υποθέσουμε πως η αγορά μετοχών της SKHY θα αποδειχθεί κερδοφόρα για όσους συμμετάσχουν στο IPO. Όχι κατ’ ανάγκην από την πρώτη μέρα, καθώς οι έντονες μεταβολές στην τιμή των μετοχών του κλάδου είναι πολύ πιθανόν να συνεχιστούν για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα. Αν όμως διατηρηθεί το γενικά καλό κλίμα στις αγορές, αργά ή γρήγορα τα εξαιρετικά θεμελιώδη μεγέθη της εταιρείας λογικά θα οδηγήσουν την μετοχή σε πιο αισιόδοξες χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.
