Η επιστροφή των lockdowns στην Ευρώπη αποσταθεροποιεί τις αγορές

Η επιστροφή των lockdowns στην Ευρώπη αποσταθεροποιεί τις αγορές

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι γεγονός για την Ευρώπη, καθώς η Αυστρία πρώτη από τις χώρες της ΕΕ προχώρησε σε καθολικό lockdown, που αφορά τόσο τους ανεμβολίαστους όσο και τους εμβολιασμένους. Η ανησυχία εξαπλώνεται σιγά σιγά και στα χρηματιστήρια.

Άμεσα και αρνητικά αντέδρασε το σύνολο των χρηματαγορών στο ξαφνικό άκουσμα της είδησης ότι η Αυστρία επέστρεψε σε 10ήμερο lockdown, σύμφωνα με το καγκελάριο της χώρας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Προφανώς, αυτή καθαυτή η απόφαση δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο, καθώς δεν θα υπερβεί το 20ήμερο, σε μία χώρα μάλιστα που δεν επηρεάζει άμεσα την επενδυτική κοινότητα.

Κάτι τέτοιο όμως εγείρει ερωτηματικά για την πιθανότητα ένα τέτοιο μέτρο να υιοθετηθεί και από άλλες μεγάλες χώρες του Βορρά, και κυρίως τη Γερμανία.

Και ακόμα περισσότερο, το αν η αναποτελεσματικότητα του ελέγχου κατά της πανδημίας, που οδήγησε εξαρχής στη λήψη αυτών των μέτρων, αποκτήσει βαρύνουσα σημασία ώστε να υπάρξει ένα νέο ισχυρό πλήγμα στις οικονομίες από ενδεχόμενο εκτροχιασμό της κατάστασης.

Προς το παρόν, οι αγορές «άκουσαν» την είδηση και προέβησαν σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, σημαδεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα πρόσφατα αποκτηθέντα κέρδη.

Ο S&P 500 έχασε γρήγορα 30 μονάδες και μάλιστα από ένα πρωινό όπου κατέγραφε νέα ιστορικά υψηλά. Ο DAX40 επίσης έχασε απότομα όλους τους αγοραστές του που συντηρούσαν τον Δείκτη σε επίπεδα ρεκόρ, με αρκετά θετική πρωινή διάθεση.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λίγο έως πολύ, συνέβησαν τα ίδια. Ο ΓΔ αρχίζει και ταμπουρώνεται στις στηρίξεις του βραχυπρόθεσμου ανοδικού μοτίβου, και οι 910 μονάδες θεωρούνται κρίσιμο επίπεδο για τη συνέχεια, ή όχι, της ανοδικότητας.

Το ταμπλό κοκκίνισε εν ριπή οφθαλμού, με τις 22 μετοχές από τις 25 της μεγάλης κεφαλαιοποίηασης να γυρίζουν σε αρνητικό έδαφος, με 88 στο σύνολο έναντι μόλις 22 που συντηρούν τα πρωινά κέρδη.

Για τη συνέχεια, απαιτείται υπομονή ώστε να αξιολογηθεί η βαρύτητα του νέου. Για όσους έχουν «φορτωθεί», και δικαιολογημένα καθώς υπήρξε εύφορο έδαφος, καλό είναι να κάνουν κάποιου είδους διαχείριση θέσης. Οι μεσοπρόθεσμες θέσεις δεν μπορεί να ανησυχήσουν ακόμη, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει επιβεβαιωμένα κάποια ισχυρότερη ένδειξη, ενώ προεξοφλητικά και μόνο, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι και η καλύτερη δυνατή.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.