«Χτύπησε» στις 700 μονάδες και γύρισε το Χ.Α. λόγω έλλειψης τζίρου

«Χτύπησε» στις 700 μονάδες και γύρισε το Χ.Α. λόγω έλλειψης τζίρου

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η μη εισροή νέων κεφαλαίων στην αγορά ώστε να υποστηριχτεί αποτελεσματικά η προσπάθεια επανάκτησης της ζώνης ψυχολογίας των 700 μονάδων, έφερε θεαματικό «άδειασμα» σήμερα αλλά και κλείσιμο όχι μόνο μακριά από το υψηλό ημέρας, αλλά πλησίον του χαμηλότερου σημείου της συνεδρίασης.

Εξ αρχής άλλωστε της συνεδρίασης επισημαίναμε πως δεν υπήρχε κάποιο αξιοσημείωτο επενδυτικό ενδιαφέρον, ούτε εισροή νέων κεφαλαίων, αλλά αυτό που ελάμβανε χώρα και οδήγησε το Γενικό Δείκτη μια ανάσα από τις 700 μονάδες, ήταν πρωτίστως η διακοπή των ρευστοποιήσεων, καθώς αρκετοί συνδαιτυμόνες κατάλαβαν ότι η αγορά είχε οδηγηθεί σε ακραία υπερπουλημένα επίπεδα.

Κεντρικό δομικό πρόβλημα παραμένει ο εξαιρετικά μικρός τζίρος που είναι πολύ χαμηλότερος από τον αντίστοιχο τζίρο με τον οποίο γκρεμίστηκε η αγορά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, που έφτανε ημερησίως έως και τα 70 εκατ. ευρώ. Από την αγορά έχουν «σηκωθεί» κεφάλαια που δεν έχουν επιστρέψει, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο μέσος τζίρος στις τρεις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας διαμορφώνεται κάτω από τα 40 εκατ. ευρώ, καθώς τη Δευτέρα ο τζίρος ήταν μόλις 36,54 εκατ. ευρώ, χθες έφτασε στα 41,26 εκατ., ενώ σήμερα διαμορφώθηκε στα 38,36 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, περαιτέρω μειώθηκε και ο όγκος που συνολικά κατήλθε στα 17,24 εκατ. τεμάχια με τα 10,7 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες. Βεβαίως, ρόλο σ'' αυτό παίζει και το πρόσφατο reverse split στην Εθνική που «μάζεψε» σημαντικά τις μετοχές σε έναν τίτλο με εκατ. τεμάχια καθημερινά.

Πάντως, και η ποιότητα των χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται εσχάτως στην αγορά δεν πείθει, καθώς πρόκειται για καιροσκοπικού τύπου κεφάλαια που αρέσκονται στο trading ή στα πονταρίσματα λίγων ημερών, χωρίς κανένα σοβαρό επενδυτικό υπόβαθρο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το Χ.Α. συμπλήρωσε την 4η σερί ανοδική του συνεδρίαση, διορθώνοντας μερικώς τις πρόσφατες πτωτικές ακρότητες, αν και χρειάζεται ακόμη πολύς δρόμος για να καλυφτούν – έστω και κατά 50% - οι απώλειες στο αρνητικό σερί από 29 Αυγούστου.

Αφύπνιση των blue chips, πωλήσεις στο φινάλε

Η ευχάριστη διαφοροποίηση σήμερα ήρθε από την αφύπνιση των μη τραπεζικών blue chips που ενδοσυνεδριακά έφτασαν να κερδίζουν έως και 7% (Σαράντης), αν και στο τέλος, λόγω της ανασφάλειας, μειώθηκαν σημαντικά οι αποδόσεις, τουλάχιστον σε ορισμένους τίτλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρ'' ότι (και) οι τράπεζες έφτασαν να κερδίζουν άνω του 2,50% ενδοσυνεδριακά, εντούτοις οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές έκλεισαν με πτώση, ενώ η Πειραιώς έκλεισε με σημαντική πτώση 3,52%!

Μετά απ'' όλο αυτό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 689,59 μονάδες με άνοδο 0,42%, παρ'' ότι έφτασε έως το υψηλό των 698,27 μονάδων γύρω στις 15:00 μ.μ. όταν ενισχύονταν έως και 1,69%, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 687,85 μονάδες στο ξεκίνημα.

O FTSE 25 έκλεισε στις 1.811,80 μονάδες με άνοδο 0,36%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.118,44 μονάδες με πτώση 0,28%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης μετά από τριήμερο αντίδρασης σε ποσοστό περίπου 7,50%, έκλεισε με πτώση 0,64% στις 603 μονάδες.

Στο χώρο των blue chips ξεχώρισαν μετοχές όπως Σαράντης +5,51%, Motor Oil +3,80%, ΕΛΠΕ +2,74%, ΕΧΑΕ +3,04%, ΔΕΗ +2,57%, Τιτάν +1,99% (αν και ενισχύονταν άνω του 5% ενδοσυνεδριακά), ΟΠΑΠ +1,96%, ΑΔΜΗΕ +1,39% και ΕΥΔΑΠ +1,18%. Αντιθέτως, με απώλειες έκλεισαν οι ΟΛΠ -2,70% και Jumbo -1,73%.

Στο χώρο του Mid Cap θετικά ξεχώρισε η θυγατρική του ομίλου Viohalco η Cenergy Holdings +2,34%, ενώ πιέσεις άνω του 2% είχαν οι Intralot, Nηρέας, Πλαίσιο και Τεχνική Ολυμπιακή. Επίσης, η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος υποχώρησε κατά 1,94% και η Intracom Holdings -1,41%.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Pasal, Frigoglass, Ιντερτέκ, Βιοτέρ, Εικόνα Ήχος, AS Company και ΑΝΕΚ. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Γ.Ε. Δημητρίου, Forthnet, Μοτοδυναμική, Κορδέλλου, Centric, Ιατρικό Αθηνών, Εβροφάρμα, ΙΑΣΩ, Επίλεκτος, Inform Λύκος και Attica Group. Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα ήταν μοιρασμένη με 48 ανοδικές και 51 πτωτικές μετοχές.

Σε εξέλιξη το 13ο Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο

Ώθηση σήμερα τα μη τραπεζικά blue chips, και κυρίως οι Motor Oil, ΕΛΠΕ, Σαράντης και ΟΠΑΠ έλαβαν από το 13ο Roadshow της ΕΧΑΕ που ξεκίνησε σήμερα στο Λονδίνο και ολοκληρώνεται αύριο. Στο Λονδίνο ταξίδεψαν οι διοικήσεις 33 ελληνικών εισηγμένων εταιρειών, που αντιπροσωπεύουν το 80% έως 90% της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου!

Οι διοικήσεις παρουσιάζουν στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των επενδύσεων και σε δεκάδες διαχειριστές και αναλυτές τα projects που διαχειρίζονται, που διεκδικούν ή υλοποιούν, καθώς και τα αποτελέσματά τους. Τα οποία, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, είναι εκπληκτικά και δεν έχουν καμιά σχέση με την εγχώρια μιζέρια, είτε του χρηματιστηρίου, είτε της οικονομίας ευρύτερα.

Θυμίζουμε ότι μπορεί τα roadshow να μην φέρνουν άμεσα καταιγισμό εισροών ή αλλαγή του status quo των εταιρειών, όμως «χτίζουν» το επενδυτικό προφίλ πολλών ομίλων, γνωρίζονται με τα «αφεντικά» των διεθνών κεφαλαίων, ενώ το αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα είναι πάντα θετικό.

Ένα παράδειγμα είναι η Autohellas που πέρυσι συμμετείχε για πρώτη φορά στο 12 roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, κάτι που τον περασμένο Μάρτιο έφερε το μεγάλο placement για το 14,2%, αποφέροντας ρευστότητα κοντά στα 40 εκατ. ευρώ στον όμιλο!