Νέα κέρδη για χρυσό, ασήμι και παλλάδιο
Shutterstock
Shutterstock

Νέα κέρδη για χρυσό, ασήμι και παλλάδιο

Η τιμή του χρυσού διατηρείται σε απόσταση αναπνοής από τα 2.000 δολάρια.

«Μια πιο σύντομη στροφή της Fed στις αυξήσεις των επιτοκίων θα προκαλέσει πιθανότατα νέα άνοδο της τιμής του χρυσού λόγω πιθανής περαιτέρω πτώσης του δολαρίου ΗΠΑ και των αποδόσεων των ομολόγων», δήλωσε η Tίνα Τενγκ από την εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών CMC Markets, καθώς αναμένει ότι η τιμή του χρυσού θα κυμανθεί μεταξύ 2.500-2.600 δολαρίων ανά ουγγιά.

Οι επενδυτές συρρέουν στον χρυσό και τα Treasurys καθώς οι τραπεζικές μετοχές έχουν πληγεί από το κλείσιμο της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse.

Ο χρυσός αυτή τη στιγμή κινείται με κέρδη 0,51% στα 1.951 δολάρια, ενώ το ασήμι κερδίζει 1,69% και το παλλάδιο 4,04%.

Ο χρυσός έχει αυξηθεί περίπου 10% από τις αρχές Μαρτίου, όταν ξεκίνησε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank

Το ρεκόρ όλων των εποχών για τον χρυσό ήταν 2.075 δολάρια τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα διατηρήσει ψηλά τις τιμές του.

Η ζήτηση για χρυσό εκτοξεύτηκε στα ύψη το 2022, κάνοντας ρεκόρ από το 2011, λόγω των «κολοσσιαίων αγορών της κεντρικής τράπεζας», σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Οι κεντρικές τράπεζες έκαναν ρεκόρ 55 ετών αγοράζοντας 1.136 τόνους χρυσού.

Fitch: Οι τιμές του χρυσού θα παραμείνουν στα ύψη

Στα τέλη Μαρτίου, η Fitch Solutions προέβλεψε ότι ο χρυσός θα σημειώσει ρεκόρ της τάξης των 2.075 δολαρίων «τις επόμενες εβδομάδες». Η εταιρεία στήριξε αυτή την προοπτική στην «παγκόσμια χρηματοπιστωτική αστάθεια», προσθέτοντας ότι αναμένει ότι ο χρυσός «θα παραμείνει αυξημένος τα επόμενα χρόνια σε σύγκριση με τα προ του Covid επίπεδα».