Χρηματιστήριο Αθηνών: Oι πρωταγωνιστές της περαιτέρω ανόδου
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Oι πρωταγωνιστές της περαιτέρω ανόδου

Η εκρηκτική άνοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών την επομένη των εκλογών ήταν δύσκολο να έχει άμεση παρόμοια συνέχεια και τις επόμενες μέρες. Τις επόμενες δύο συνεδριάσεις τα πράγματα ηρέμησαν και ο όγκος συναλλαγών δεν ήταν το ίδιο εντυπωσιακός με αυτόν της Δευτέρας που ακολούθησε τις βουλευτικές εκλογές.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η άνοδος της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς θα σταματήσει εδώ, με την προϋπόθεση βέβαια πως το αποτέλεσμα που θεωρείται σχεδόν βέβαιο για τις δεύτερες εκλογές που θα διεξαχθούν σε έναν μήνα από τώρα θα γίνει πραγματικότητα. Αυτή είναι η μία προϋπόθεση για την συνέχιση της ανόδου. Η άλλη είναι η διατήρηση ενός σχετικά ομαλού χρηματιστηριακού κλίματος στις διεθνείς αγορές, χωρίς νέα επεισόδια τύπου πανδημίας, ενεργειακών κρίσεων και πολέμων.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες λοιπόν σταδιακά θα δούμε τις μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών να κινούνται ανοδικά για αρκετό καιρό ακόμα, αφού εκτός από τις καλές επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών και την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας υποστηρικτικό ρόλο θα παίξουν και άλλοι παράγοντες: η αναμενόμενη επιστροφή της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα και (λίγο αργότερα) το ξεκίνημα της προσπάθειας για επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ώριμες αγορές. Το τελευταίο ακούγεται βέβαια λίγο πρόωρο, και μάλλον είναι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι επενδυτές πολύ συχνά κοιτάζουν αρκετά μπροστά. Το πόσο μπορεί να ανεβούν άμεσα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε πολύ εύκολα. Η χθεσινή ανάλυση του Μάνου Χατζηδάκη μας έδωσε πάντως μία πολύ καλή εικόνα σχετικά με αυτό (Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα περιθώρια ανόδου μετά τις εκλογές | Liberal.gr). Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δούμε ποιες θα είναι οι μετοχές που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες για να οδηγήσουν την αγορά στην αναμενόμενη άνοδο.

Οι τράπεζες ανήκουν σίγουρα σε αυτή την ομάδα. Χωρίς να παραγνωρίζουμε το γεγονός πως έχουν ήδη σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι τώρα, οι οικονομικές τους επιδόσεις δείχνουν πως έχουν ακόμα περιθώρια για αξιόλογη άνοδο. Δεν είναι φυσικά πολύ εύκολο να δούμε επανάληψη των αποδόσεων στις οποίες μόλις αναφερθήκαμε αλλά αν κρίνουμε από τις εκτιμήσεις των αναλυτών των διεθνών επενδυτικών τραπεζών και των Ελλήνων ομολόγων τους και τις τιμές στόχους που δίνουν στις ελληνικές τράπεζες, τα περιθώρια ανόδου δεν είναι καθόλου μικρά.

Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως από εδώ και έπειτα οι επενδυτές θα αρχίσουν να σκέφτονται και τα μερίσματα που αναμένεται να αρχίσουν να μοιράζουν οι τράπεζες στους μετόχους τους από το 2024 και μετά. Ούτε πρέπει να ξεχάσουμε πως δεν θα αργήσει το ξεκίνημα της διαδικασίας πώλησης των μεριδίων που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στις συστημικές τράπεζες. Και οι δύο τελευταίες εξελίξεις αναμένεται να αυξήσουν το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών, διεθνών και εγχωρίων.

Ένας άλλος χρηματιστηριακός κλάδος που αναμένεται να συγκεντρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι αυτός των κατασκευαστικών εταιρειών. Το γεγονός πως, κατά πάσα πιθανότητα, δεν πρόκειται να έχουμε αλλαγές στον σχεδιασμό για την απορρόφηση των σημαντικών κονδυλίων που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαίνει πως οι σχετικοί διαγωνισμοί και αναθέσεις θα προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς.

Οι επιχειρήσεις που αναμένεται πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια σε αυτόν τον τομέα είναι βέβαιο πως θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (σύμβολο ΓΕΚΤΕΡΝΑ) έχει ήδη ισχυρή παρουσία στην κατασκευή και διαχείριση (συμβάσεις παραχώρησης) οδικών αξόνων και στον χώρο της ενέργειας, ενώ σταδιακά επεκτείνεται και σε άλλους τομείς. Η κατασκευή και η ανάληψη της διαχείρισης του νέου αεροδρομίου στο Ηράκλειο Κρήτης, όπως και η κατασκευή και διαχείριση του καζίνο στο Ελληνικό είναι ίσως οι πιο χαρακτηριστικές νέες δραστηριότητές της.

Πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να παίξει, επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά, η νέα δύναμη του χώρου δηλαδή η ΙΝΤΡΑΚΑΤ (ΙΝΚΑΤ). Η ισχυρή κεφαλαιακή της θέση και η ενίσχυση του κατασκευαστικού της τομέα μέσω της αγοράς της ΑΚΤΩΡ την έχουν φέρει στο προσκήνιο, ενώ κινείται πολύ φιλόδοξα και σε άλλους τομείς, όπως αυτός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα, κινείται πολύ δυναμικά συμμετέχοντας σε όλους τους μεγάλους διαγωνισμούς για την ανάληψη μεγάλων έργων υποδομής.

Με τα μεγάλα έργα υποδομής ασχολείται και η Mytilineos (ΜΥΤΙΛ), η οποία κινείται πολύ δραστήρια σε αυτόν τον τομέα. Φυσικά, αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίον συγκεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον, αφού έχει και πολλές άλλες σημαντικές δραστηριότητες, εντός και εκτός Ελλάδος (μεταλλουργία, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευή έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α.). Οι συνεχείς ανακοινώσεις για νέες επιχειρηματικές συμφωνίες και δραστηριότητες αναμένεται να κρατήσουν σταθερό το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μία άλλη επιχείρηση που δραστηριοποιείται πολύ έντονα εκτός Ελλάδος είναι η Cenergy Holdings (CENER). Οι πολύ θετικές επιχειρηματικές προοπτικές της για τα επόμενα χρόνια και το γεγονός πως και οι δύο κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιείται αναμένεται να παραμείνουν στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για αρκετό καιρό ακόμα έχουν ήδη προσελκύσει σοβαρούς επενδυτές, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς θα αυξάνεται η ροή διεθνών κεφαλαίων προς την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην ενίσχυση των υποδομών στον χώρο της πληροφορικής και της ψηφιακής οργάνωσης της χώρας. Αυτό σημαίνει πως θα ενισχυθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται γενικά με τον κλάδο, στον τομέα της υλικοτεχνικής υποδομής (hardware), στον τομέα του λογισμικού (software) και στον τομέα της κατασκευής έργων υποδομής, δημοσίων και ιδιωτικών.

Στην πρώτη ομάδα των επενδυτικών επιλογών αναμένεται να βρεθούν και οι μετοχές των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τουρισμό. Για το Χρηματιστήριο Αθηνών αυτό σημαίνει πως λογικά θα συνεχιστεί η καλή πορεία της Αεροπορίας Αιγαίου (ΑΡΑΙΓ), πιο γνωστής ως Aegean Airlines και της Autohellas (ΟΤΟΕΛ). Και οι δύο εταιρείες αντιμετώπισαν με μεγάλη επιτυχία τις προκλήσεις της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου και έχουν δείξει πως μπορούν να συνεχίσουν να επιτυγχάνουν ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει και η εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, αλλά αυτό ελπίζουμε πως θα το δούμε κάποια στιγμή μετά το καλοκαίρι. Αυτό που βλέπουμε τώρα όμως είναι πως μία από τις πιο ασφαλείς επενδυτικές επιλογές για τους Έλληνες και διεθνείς επενδυτές θα αποδειχθεί η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (ΕΧΑΕ). Εφόσον συμβούν όλα αυτά για τα οποία μιλήσαμε παραπάνω είναι βέβαιο πως θα αυξηθεί πολύ ο όγκος συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μαζί με αυτόν και τα έσοδα της εταιρείας.

Προφανώς αυτές δεν είναι οι μόνες μετοχές που θα κινηθούν ανοδικά και θα ωφεληθούν από την αναμενόμενη αύξηση του διεθνούς και εγχώριου επενδυτικού ενδιαφέροντος για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Λογικά θα είναι οι περισσότερες από τις εισηγμένες εταιρείες, τουλάχιστον όσες αναπτύσσονται και έχουν καλές οικονομικές επιδόσεις. Όπως γίνεται συνήθως όμως, υπάρχουν κάποιες που «σέρνουν πρώτες τον χορό».

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.