Χαμηλό 3μήνου για τις τράπεζες, εγκλωβισμός για το Χ.Α.

Χαμηλό 3μήνου για τις τράπεζες, εγκλωβισμός για το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εγκλωβισμένη σ'' ένα εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης περίπου 30 μονάδων εξακολουθεί να παραμένει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, αδυνατώντας να βρει καταλύτες για κάτι καλύτερο, σε μια συγκυρία που δε λείπουν ούτε οι ειδήσεις, ούτε οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων.

Χωρίς να έχει αλλάξει κάτι δομικά στην οικονομία ή στο χρηματιστήριο, εδώ και περίπου πέντε – έξι εβδομάδες – ήτοι από τις αρχές Φεβρουαρίου - τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια έχουν ανακόψει τις πρωτοβουλίες τους, με την αγορά να έχει επιστρέψει στη στασιμότητα.

Το πρόβλημα της αγοράς είναι πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως εξωγενές, καθώς και τα διεθνή χρηματιστήρια στο προαναφερθέν διάστημα άλλαξαν ρότα. Η ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται να έχει χάσει τον εστιασμό της στην προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και στην πλήρωση των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της αξιολόγησης, κάτι που καθρεφτίζεται στην αγορά όλο το τελευταίο διάστημα.

Η αίσθηση της αγοράς είναι ότι από την ημέρα του συλλαλητηρίου και εντεύθεν, οι σπασμωδικές κινήσεις με τη Novartis άλλαξαν εντελώς την ατζέντα, φέρνοντας την πολιτική «τοξίνη» στην καθημερινότητα, κάτι που λειτουργεί απολύτως αρνητικά σε ολόκληρη την επενδυτική κοινότητα.

Μετά ήρθε το μεγάλο θέμα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία, ενώ πρόσφατα ήρθε να «κουμπώσει» ο βραχνάς με τα έκτροπα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, όχι μόνο κωλυσιεργούν την όποια προσπάθεια μεταρρυθμίσεων και επίσπευσης των υπογεγραμμένων υποχρεώσεων στο πρόγραμμα, αλλά έχουν αλλάξει εντελώς την καθημερινή ατζέντα της κυβέρνησης.

Και όλα αυτά, σε μια εβδομάδα που δεν στερείται εγχώριων εξελίξεων, όπως οι ανακοινώσεις καλών αποτελεσμάτων από πολλές εταιρείες, η χθεσινή 12μηνη έκδοση με την άντληση 813 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 1,25%, ενώ αύριο Παρασκευή έχουμε τριπλή λήξη παραγώγων και την αναδιάρθρωση των διεθνών δεικτών FTSE.

Συνδυαστικά με τα παραπάνω, φαίνεται πως οι ξένοι (που κάνουν το 65% του ημερήσιου τζίρου στο Χ.Α.) εστιάζουν στη μεγάλη εικόνα όπως αυτή επιβάλλεται από την έξαρση του γεωπολιτικού ρίσκου, τα διαρκώς εντεινόμενα προβλήματα με την Τουρκία, αλλά και τις επιπτώσεις από τον όψιμο εμπορικό πόλεμο Ευρώπης και Αμερικής.

Το χρηματιστήριο λοιπόν δεν κάνει τίποτα άλλο από το να προεξοφλεί και να καθρεφτίζει καταστάσεις και εξελίξεις στην οικονομία, στην πολιτική και στις επενδύσεις, πάντα με γνώμονα το πολιτικό ρίσκο, τα δημοσιονομικά αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις.

Επίσης, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι το Χ.Α. αποτελεί μια ρηχή, μικρή και περιφερειακή αναδυόμενη αγορά, η οποία δεν βρίσκεται στο επίκεντρο των ξένων χαρτοφυλακίων. Το Χ.Α. παίρνει μόλις ένα απειροελάχιστο κομμάτι από την παγκόσμια επενδυτική «πίτα», που βεβαίως, ελάχιστα όταν αυξάνεται, κάτι τη διαφορά.

Η σημερινή συνεδρίαση

Την Πέμπτη λοιπόν το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε για 3η διαδοχική συνεδρίαση πτωτικά, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 817,69 μονάδες με πτώση 0,74%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 813,42 μονάδες και υψηλό στις 825,33 μονάδες στο άνοιγμα.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,45% στις 842,58 μονάδες που είναι νέα χαμηλά τριών μηνών, καθώς σ'' αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις 15 Δεκεμβρίου 2017.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,9 εκατ. ευρώ με τα 2,81 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ενώ ο όγκος έφτασε στα 61 εκατ. τεμάχια , υπερδιπλασιος από χθες που ήταν μόλις στα 25 εκατ. τεμάχια. Μάλιστα, περισσότερο από το μισό όγκο, τον έκανε η Εθνική που διακίνησε 34,63 εκατ. τεμάχια!
Αυξημένες πιέσεις δέχτηκαν οι τράπεζες και πρωτίστως οι Eurobank και Εθνική που απώλεσαν το 5,06% και 3,11% της αξίας τους αντίστοιχα, η Πειραιώς έχασε 1,95%, ενώ η Alpha Bank υποχώρησε κατά 0,80%.

Στήριγμα στο Γ.Δ. ώστε να μην απομακρυνθεί πολύ από τη ζώνη των 820 – 825 μονάδων παρείχε η Coca Cola HBC που ενισχύθηκε κατά 1,84%, καθώς επίσης και οι ΔΕΗ +1,44%, ΟΛΠ +1,57%, Aegean Airlines +0,98%, Folli Follie +0,69%, Σαράντης +0,68%, Τέρνα Ενεργειακή +0,96%, ΕΥΔΑΠ +0,17% και ΑΔΜΗΕ +0,10%. Πλην των τραπεζών, οι δύο μη τραπεζικοί τίτλοι που πιέστηκαν ήταν οι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ που έχασαν 1,66% και 1,44% της αξίας τους αντίστοιχα.

Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα ήταν επίσης αρνητική, με την Attica Bank να υποχωρεί σε ποσοστό 5,42%, την Πλαστικά Θράκης -2,76%, Ικτίνος -2,51%, Νηρέας -1,92%, Cenergy Holdings -1,74%, Fourlis -1,38%, Intracom -1,32% και Intralot -1,08%.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα παρουσίασαν μετοχές όπως Pasal, ΝΕΛ, Λεβεντέρης, Κρέτα Φαρμ, Γενική Εμπορίου, Attica Συμμετοχών, Space Hellas, Παπουτσάνης, Κτήμα Λαζαρίδη, Εβροφάρμα και Quality & Reliability. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Σελόντα -9,76%, ΑΕΓΕΚ -6,43%, Γ.Ε. Δημητρίου -5,88%, A.S. Company -4,55%, ΕΛΒΕ -4,51%, Paperpack -4,46%, Frigoglass -3,49% και Καρέλιας -3,36%. Στο σύνολο της αγοράς, 47 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 72 που υποχώρησαν.