Γιατί οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα συνεχίσουν να απορροφούν τους κραδασμούς
shutterstock
shutterstock
Wall Street

Γιατί οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα συνεχίσουν να απορροφούν τους κραδασμούς

Μικρή πτώση κατέγραψε ο S&P 500 τις τελευταίες δύο ημέρες της εβδομάδας που μόλις ολοκληρώθηκε, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την Πέμπτη άγγιξε νέα ιστορικά υψηλά στις 5.505,53 μονάδες.

Ακριβώς η ίδια εικόνα και για τον Nasdaq ο οποίος επίσης την Πέμπτη σημείωσε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ ο Dow κατέγραψε αντίθετη πορεία, ξεκολλώντας από τα επίπεδα του μέσου κινητού των 90 ημερών και δίνοντας αντίδραση ισχυρότερη των 300 μονάδων.

Αν και οι συναλλαγές ειδικά της Παρασκευής έχουν διαφορετική σημειολογία λόγω του triple witching, ήτοι της ταυτόχρονης λήξης των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών, συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών / δεικτών και δικαιωμάτων προαίρεσης δεικτών, εντούτοις η διαφορά φάσης μεταξύ του βιομηχανικού δείκτη Dow και των δύο δεικτών που έχουν κέντρο βάρους τις τεχνολογικές μετοχές συνεχίζεται, πάντα με αντίστροφο πρόσημο. (σ.σ: Σχετικό άρθρο μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

Όσο και να μας φαίνεται περίεργο, τα μακροοικονομικά στοιχεία που υποδεικνύουν αποδυνάμωση της οικονομίας είναι υπεύθυνα τόσο για την υποαπόδοση του Dow Jones τις δύο τελευταίες εβδομάδες, όσο και για την ανοδική του αντίδραση την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η μια όψη του νομίσματος είναι ότι η αποδυνάμωση της οικονομίας δεν είναι καλά νέα για τον βιομηχανικό και καταναλωτικό τομέα.

Η άλλη όψη του νομίσματος που τροφοδότησε και τις ανοδικές αντιδράσεις των δύο τελευταίων ημερών, είναι ότι οι ενδείξεις για αποδυνάμωση της οικονομίας αυξάνουν σιγά σιγά τις εκτιμήσεις για μειώσεις επιτοκίων από τη Fed μέσα στο έτος.

Υπενθυμίζουμε ότι στις ενδείξεις αποδυνάμωσης της αμερικανικής οικονομίας συμπεριλαμβάνονται η αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, η υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας και η υποχώρηση των νέων κατασκευών κατοικιών και των σχετικών αδειών.

Ειδικά όσον αφορά τις τελευταίες, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι τα νούμερα κατέδειξαν «βουτιά» στον τομέα, καθώς παρουσίασαν τον Μάιο μη αναμενόμενη μηνιαία υποχώρηση της τάξης του 5,5%, τη στιγμή που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμενόταν άνοδος 0,7%. Υπόψιν ότι το νούμερα του Μαΐου διαμορφώθηκαν σε χαμηλό (1,277 εκατ.) από τον Ιούνιο του 2020.

Οι οικοδομικές άδειες κατέγραψαν επίσης υποχώρηση (-3,8%, Απρίλιος: -3%) για τρίτο συνεχόμενο μήνα και διαμορφώθηκαν σε χαμηλό (1,386 εκατ.) από τον Ιούνιο του 2020.

Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, οδήγησε αρκετούς αξιωματούχους της Fed σε ενθαρρυντικές δηλώσεις όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων.

Για παράδειγμα, ο αξιωματούχος της Fed Bullard δήλωσε ότι ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων θα πρέπει να είναι αργός, ωστόσο τα ευνοϊκά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου αυξάνουν την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων το Σεπτέμβριο.

Ο Προέδρος της Fed Chicago -A. Goolsbee- ανέφερε ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων σε περίπτωση που συνεχιστούν οι καλές μετρήσεις για τον πληθωρισμό, ενώ ο αξιωματούχος της Fed Kashkari φρόντισε να συγκρατήσει λίγο τις προσδοκίες, δηλώνοντας ότι η αμερικανική οικονομία αποδεικνύεται εντυπωσιακά δυνατή και ότι θα μπορούσε να πάρει εως και 2 χρόνια για να φτάσει ο πληθωρισμός τον στόχο.

Όπως και να έχει, οι ενθαρρυντικές δηλώσεις για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων απο τη Fed είχαν σαν αποτέλεσμα ένα μέρος του ταμπλό της Wall Street ν’αδραξει την ευκαιρία και να σημειώσει μια μετριοπαθή ανοδική αντίδραση, ενώ την ίδια στιγμή και ενόψει triple witching αλλά και κλείσιμο εξαμήνου την επόμενη εβδομάδα, πολλοί επενδυτές κατοχύρωσαν τα κέρδη τους στον τεχνολογικό τομέα, οδηγώντας τον σε ήπια πτώση.

Θα συνεχίσει ο τεχνολογικός τομέας την κούρσα ή ολοκλήρωσε την άνοδο;

Όλοι μιλάνε για τη διόρθωση της τάξης του 10% από τα υψηλά της Nvidia αυτή την εβδομάδα, με τους πιο επιφυλακτικούς να μιλάνε για την αρχή μιας μεγάλης καθόδου.

Η επιφυλακτικότητα αυτή εδράζεται κυρίως στη λογική παραδοχή ότι οι αστρονομικές επιδόσεις της Νvidia είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθούν.

Ένας πιθανός παράγοντας διάβρωσης της ισχυρής κερδοφορίας της μπορεί να καταστεί ο ανταγωνισμός με τους υπόλοιπους τεχνολογικούς γίγαντες που έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και την προσθήκη της ΑΙ τεχνολογίας στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές της Μorningstar, οι κορυφαίοι πελάτες της εταιρείας όπως η Amazon, η Microsoft και η Meta Platforms θα επιδιώξουν σιγά σιγά να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Νvidia και να διαφοροποιήσουν τη βάση προμηθευτών τους.

Καταρχάς να σημειώσουμε ότι η όλη κουβέντα έχει ξεκινήσει μετά από μια διόρθωση της τάξης του 10% από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά της εταιρείας και μετά από μια άνοδο 163% φέτος, που οδήγησε τη Νvidia στο βάθρο της πιο πολύτιμης εισηγμένης εταιρείας στον κόσμο αυτή την εβδομάδα. Επιπλέον, από τα αποτελέσματα της στις 22 Μαΐου, η Nvidia έχει αυξηθεί πάνω από 30%, ενώ ο Nasdaq 6,7%.

Μήπως πρόκειται λοιπόν για μια απόλυτα λογική τεχνική διόρθωση και είναι νωρίς να μιλάμε για αλλαγή τάσης;

Δεύτερον, αν και ως στήλη δεν αποκλείουμε η διόρθωση να συνεχίσει για κάποιο χρονικό διάστημα, εντούτοις οφείλουμε να καταθέσουμε την άποψη ότι η διόρθωση αυτή μάλλον θα είναι πεπερασμένη, καθότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να είναι λίγο υπερτιμημένη τώρα, αλλά δεν θα είναι μακροπρόθεσμα.

Ναι, εμφανίζονται κάποιες υπερτιμημένες ζώνες στην αγορά αυτή τη στιγμή, όμως αν ανοίξουμε το χρονικό πλαίσιο, δεν πιστεύουμε ότι το ράλι που τροφοδοτείται από την έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει φτάσει στα όριά του.

Ως εκ τούτου, το ράλι πιθανότατα να μην έχει φτάσει στο τέλος και για την εταιρεία που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της τεράστιας τεχνολογικής αλλαγής, ως ο βασικός πάροχος τσιπ για την υποστήριξη προηγμένων εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι υψηλές επιδόσεις άλλωστε των τσιπ της Nvidia είναι αυτές που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την υποκατάσταση τους στα κέντρα δεδομένων.

Συμφωνούμε λοιπόν με την άποψη των αναλυτών ότι είναι εφικτός ο στόχος του διπλασιασμού των εσόδων της Νvidia κατά τη διάρκεια του φετινού οικονομικού έτους στα 120 δις δολάρια και στα 160 δις δολάρια το επόμενο έτος.

Όλα αυτά όμως ceteris paribus.

Βλέπετε, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή η εταιρεία διαπραγματεύεται με ένα p/e 72, είναι λογικό ότι σε μια πιθανή αύξηση της μεταβλητότητας της αγοράς λόγω ενός βίαιου και αιφνίδιου γεγονότος- οι μαύροι κύκνοι φέτος είναι ίσως περισσότεροι από ποτέ να είναι από τις πρώτες εταιρείες που οι επενδυτές θα τρέξουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.Ακόμα και έτσι όμως, δεν αναιρείται η μεγάλη εικόνα.

Και μιας και μιλάμε για τη μεγάλη εικόνα, συμφωνούμε απόλυτα με την άποψη της UBS ότι ο τομέας της ΑΙ προσφέρει ακόμα εξαιρετικά σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη, με πιθανή δημιουργία αξίας που ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αν και ο παγκόσμιος τεχνολογικός τομέας αυτή τη στιγμή δεν είναι φθηνός, η τεχνολογία της ΑΙ συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Όπως πολύ σωστά παρατηρεί η UBS, η επένδυση στην υποκείμενη υποδομή απαιτείται στην πρώιμη φάση που διανύει αυτή τη στιγμή ο κλάδος. Σε απλά ελληνικά, η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένη σε εταιρείες που παρέχουν τη ραχοκοκαλιά για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, ήτοι από την παραγωγή ημιαγωγών και τον σχεδιασμό τσιπ, εως το cloud,τα κέντρα δεδομένων και τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνολικά ο οίκος αναμένει 331 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσιες κεφαλαιουχικές δαπάνες έως το 2027. Νομοτελειακά λοιπόν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθότι είναι οικονομικά ισχυρές, με κέρδη υψηλής ποιότητας και υγιείς ταμειακές ροές.

Χάρη σε αυτή την οικονομική σταθερότητα μειώνεται ο κίνδυνος κερδοσκοπικών «φυσαλίδων», κάτι που σημαίνει ότι τα megacaps αποτελούν πράγματι τον πυρήνα της ιστορίας της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ως εκ τούτου, η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου είναι: Nαι, παρά το όποιο αρχικό σοκ, οι τεχνολογικές μετοχές στο τέλος της ημέρας θα μπορέσουν να απορροφήσουν τυχόν κραδασμούς από ένα αιφνίδιο γεγονός στις αγορές.

 

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.