Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, θα πρέπει να βγάλει «λαγό από το καπέλο» την επόμενη εβδομάδα, στη συνεδρίαση της ΕΚΤ -ειδικά μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του- διαφορετικά θα διακινδυνεύσει να ενισχύσει το ευρώ και να δυσχεράνει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.
Με αυτό τον τρόπο συνοψίζουν ξένοι αναλυτές τις προσδοκίες της αγοράς, αναφορικά με την προαναγγελθείσα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, καθώς η πλειονότητα των traders ήδη «ποντάρει» σε πτώση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος έχον αρχίσει να υποβαθμίσουν -με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα- τις εκτιμήσεις τους για το επίπεδο στο οποίο θα βρίσκεται το ευρώ στο τέλος του έτους, και στο α' τρίμηνο του 2016.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με το Bloomberg, στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ η αγορά των options «έδινε» πιθανότητες μόλις 18% στο σενάριο υποχώρησης του ευρώ στα προηγούμενα φετινά χαμηλά του, ποσοστό που σήμερα έχει «σκαρφαλώσει» στο 70%.
Ο Steven Bell, επικεφαλής οικονομολόγος της BMO Global Asset Management, αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κάνοντας… μαγικά, «θα βγάλει ένα λαγό από το καπέλο του, απλώς ακόμα δεν ξέρουμε τι λαγός θα είναι».
Κατά την άποψή του, «το ευρώ θα αποδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό». Η πρόβλεψη του Bell είναι πως το ευρώ θα πέσει κάτω από το 1:1 σε σχέση με το δολάριο την επόμενη χρονιά.
Εκτιμήσεις για τις κινήσεις του M. Draghi
Για το πώς ακριβώς μπορεί να κάνει την έκπληξη ο Mario Draghi, τα σενάρια ποικίλουν από το να χαμηλώσει τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων της τράπεζας, που βρίσκονται στο -0,2%, περισσότερο από 20 μονάδες βάσης (δεδομένου ότι η αγορά προεξοφλεί μείωση κατά 10 μονάδες βάσης), μέχρι το να διευρύνει την έκδοση νέου χρήματος ώστε να περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία όπως εταιρικά ομόλογα ή ομόλογα τοπικών κυβερνήσεων ή, εναλλακτικά/συμπληρωματικά, να αποσύρει τη διάταξη που έως τώρα απέτρεπε την αγορά χρεογράφων που έχουν απόδοση χαμηλότερη απ' τα επιτόκια καταθέσεων.
Στοιχείο – κλειδί για να φτάσει ο πληθωρισμός στο 2% είναι η αποδυνάμωση του ευρώ, υπογραμμίζουν επανειλημμένα αναλυτές και οικονομολόγοι. Ο κίνδυνος όμως για τον πρόεδρο της ΕΚΤ είναι το να μην καταφέρει να εκπλήξει στον απαιτούμενο βαθμό τις αγορές.
Ο Neil Jones, επικεφαλής πωλήσεων αμοιβαίων κεφαλαίων της Mizuho Bank, εκτιμά πως για να υποχωρήσει περαιτέρω το ευρώ, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα.
Ειδικότερα, εκτιμά πως ο Draghi είτε θα πρέπει μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25% είτε να διευρύνει το ύψους 1,1 τρισ. ευρώ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο ίδιος προβλέπει, σε αυτή την περίπτωση, αποδυνάμωση του ευρώ κάτω από τα 1,05 δολάρια πριν το τέλος του χρόνου και, κάτω από το 1:1 εντός του 2016.
Το ενδιαφέρον στοιχείο έχει να κάνει και με τη χρονική συγκυρία, καθώς την ίδια περίοδο η Fed θα προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν, σε αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, γεγονός που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα δώσει περαιτέρω ώθηση στο δολάριο έναντι του ευρώ.
Διαφορετική άποψη εκφράζει ο David Bloom, επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής της HSBC Holdings. Εκτιμά ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποδυναμώσει περισσότερο το ευρώ, «το τοπίο δεν μπορεί να αλλάξει δραματικά», όπως λέει χαρακτηριστικά, και αναμένει το ευρώ θα βρεθεί στα 1,10 δολάρια στα τέλη του Δεκεμβρίου και στα 1,20 δολάρια στα τέλη του 2016.