Επιστροφή σε θετικά πρόσημα στην Wall Street

Επιστροφή σε θετικά πρόσημα στην Wall Street

Με θετικά πρόσημα διαπραγματεύονται σήμερα οι βασικοί δείκτες της αμερικανική αγοράς επιχειρώντας να δώσουν τέλος στο αρνητικό σερί των τριών πτωτικών συνεδριάσεων, με ώθηση από τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την αγορά εργασίας, ενώ ο τεχνολογικός κλάδος ανακάμπτει έπειτα από τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε το sell-off στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,2% και κινείται στις 33.964 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 0,5% κινούμενος στις 4.138 μονάδες, ενώ ακόμα καλύτερη επίδοση εμφανίζει ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq με άνοδο 1,1% στις 13.441 μονάδες.

Ο τεχνολογικός κλάδος των ΗΠΑ φαίνεται να ανακάμπτει σήμερα μετά τις χθεσινές του απώλειες, που προκλήθηκαν από την ισχυρή βουτιά των κρυπτονομισμάτων, τα οποία σήμερα ενισχύονται με ισχυρά κέρδη άνω του 10%, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για τις εταιρείες που κατέχουν θέσεις σε bitcoin.

Ειδικότερα, η Tesla ενισχύεται άνω του 2%, η Microstrategy κατά 7,5%, και το Coinbase κατά περίπου 3%.

Επιπλέον ώθηση στους δείκτες δίνουν τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν σε χαμηλό πανδημίας στις 444.000, κάτω και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν να κυμανθούν γύρω από τις 452.000.

Τέλος, οι επενδυτές συνεχίζουν να επεξεργάζονται τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, στην οποία οι αξιωματούχοι της ισχυρότερης τράπεζας του πλανήτη έδειξαν πως είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο περιορισμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων «κάποια στιγμή» στο μέλλον.

«Ένας αριθμός συμμετεχόντων εισηγήθηκε ότι αν η οικονομία συνεχίσει την ταχεία ανάκαμψη προς τους στόχους που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα, τότε ίσως θα πρέπει σε κάποιο σημείο στις επόμενες συνεδριάσεις να αρχίσει η συζήτηση για ένα σχέδιο προσαρμογής του ρυθμού αγορών ομολόγων», ανέφεραν τα πρακτικά της συνεδρίασης, σε μια ξεκάθαρη αναφορά στο ενδεχόμενο αλλαγών στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed και στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων για να αντιμετωπιστεί η κρίση της πανδημίας.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τη νομισματική πολιτική εξαιρετικά χαλαρή, εκτιμώντας ότι η μη αναμενόμενη άνοδος του πληθωρισμού πηγάζει από παράγοντες που είναι παροδικοί και θα εξασθενήσουν από μόνοι τους, όπως και ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία.