Επιδείνωση του κλίματος στο Χ.Α. - Πτώση έως 6,16% στις τράπεζες

Επιδείνωση του κλίματος στο Χ.Α. - Πτώση έως 6,16% στις τράπεζες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Νέα ισχυρή πτώση κατέγραψε σήμερα Τετάρτη το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεασμένο τόσο από ενδογενείς παράγοντες που έχουν να κάνουν με τα δημοσιονομικά, την άνοδο των ομολόγων και την υπόθεση της Folli Follie, όσο και με εξωγενείς, όπως είναι η κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία.

Η επιδείνωση του κλίματος στην Ιταλία λόγω του πολιτικού αδιεξόδου, «μπολιάζει» με περαιτέρω ανησυχία και την ελληνική οικονομία, κάτι που καθρεφτίστηκε στη νέα αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων, με την απόδοση του δεκαετούς στο 4,35%.

Ο ιταλικός δείκτης έφτασε να υποχωρεί σημαντικά πάνω από το 2%, αν και το απόγευμα υπήρξαν τάσεις περιορισμού των πιέσεων, όμως η ανησυχία για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στη γειτονική χώρα, είναι εύλογη.

Βεβαίως, μπορεί το... άλλοθι για τη σημερινή επιδείνωση του κλίματος στο ελληνικό χρηματιστήριο να ήταν η πολιτική κρίση στην Ιταλία, όμως η αλήθεια είναι ότι το σημερινό -1,43% για το Γενικό Δείκτη ήρθε μετά το χθεσινό -2,04% και το -0,78% της Δευτέρας! Άρα, απλώς η ελληνική αγορά επιβεβαιώνει την ευρύτερη ανησυχία που αγγίζει πλέον πιο... συστημικά την αγορά.

Στο Χ.Α. έχει επιστρέψει η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα, με την ψυχολογία των επενδυτών να είναι ευάλωτη σε κάθε φήμη και κάθε άσχημη είδηση, υπαρκτή ή ανύπαρκτη, ενώ η υπόθεση της Folli Follie συνεχίζει να αφήνει βαριά – αρνητική - «κληρονομιά» στην αξιοπιστία όλου του συστήματος.

Άλλωστε, το γεγονός ότι οι τραπεζικές μετοχές, μετά το -7,59% χθες, έκλεισαν και σήμερα με πτώση που έφτασε έως το 6,16%, έχοντας χάσει (πλην της Alpha Bank) τις τιμές που έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου, μαρτυρά πολλά. Οι τράπεζες είναι ο καθρέφτης του συστήματος και αυτές που διαβάζουν πιο... γρήγορα τις εξελίξεις σε δημοσιονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Όπως σημειώσαμε και χθες, τέτοιες ημερήσιες απώλειες για τις τράπεζες δεν είναι... συμβατικές και φυσιολογικές ρευστοποιήσεις, αλλά αγγίζουν και «κεντρικά» τον κλάδο. Γενικώς κεντρικό πρόβλημα παραμένει η πλήρης απουσία ορατότητας για το πως θα πορευτεί η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, με τις αγορές να διαβάζουν αρνητικά τον όποιο... απεγκλωβισμό. Παράλληλα, και στο θέμα του χρέους η ιστορία έχει κουράσει τους πάντες και πολύ περισσότερο τις αγορές.

Σε χαμηλά ενάμιση μήνα πλέον ο Γενικός Δείκτης

Μέσα σ'' αυτές τις συνθήκες, η σημερινή συνεδρίαση είχε αρκετούς κλυδωνισμούς, διακυμάνσεις, αλλά και εναλλαγές προσήμων. Αρχικά έγινε προσπάθεια αντίδρασης και επανελέγχου των 800 μονάδων, όμως ούτε οι δυνάμεις υπήρχαν, ούτε βοήθησε το ευρύτερο περιβάλλον για κάτι τέτοιο.

Έτσι, παρ'' ότι στο πρώτο διάστημα της συνεδρίασης ο Γ.Δ. έφτασε έως το υψηλό ημέρας και τις 803,24 μονάδες (+0,45%), εντούτοις μετά το μεσημέρι «κρέμασε» χαμηλότερα, κλείνοντας τελικά στις 787,90 μονάδες με πτώση 1,43% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 786,54 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών ήταν ξανά ενισχυμένη καθώς διαμορφώθηκε στα 77,60 εκατ. ευρώ, με τα 6 εκατ. σε πακέτα, ενώ στις τράπεζες δαπανήθηκαν 35,8 εκατ. ευρώ, με τα 22,5 εκατ. ευρώ να γίνονται από τις Εθνική και Alpha Bank. O όγκος της συνεδρίασης έφτασε στα 66 εκατ. τεμάχια, με τα 54,5 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τραπεζικές μετοχές.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.074,35 μονάδες με πτώση 1,38%, ο Mid Cap είχε καλύτερη εικόνα κλείνοντας στις 1.227,94 μονάδες με πτώση μόλις 0,32%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 912,88 μονάδες με πτώση 3,50%.

Η Πειραιώς απώλεσε το 6,16% της αξίας της, η Eurobank -4,74%, η Alpha Bank -2,70% και η Εθνική -2,40%. Αντιθέτως, με άνοδο 0,34% και όγκο 4.792 τεμάχια έκλεισε η Τράπεζα Ελλάδος. Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips κάποιες λίγες στηρίξεις έδωσαν οι Coca Cola HBC, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ και Grivalia Properties, ενώ πιέστηκαν τίτλοι όπως Jumbo -3,23%, EXAE -3,23%, Σαράντης -2,68%, Lamda Development -1,89%, OTE -1,82% και Motor Oil -1,25%.

Σ'' ό,τι αφορά τη μετοχή της Folli Follie, έκλεισε στα 6,87 ευρώ (νέα χαμηλά εξαετίας) με πτώση 3,92% και όγκο 605.318 τεμάχια, στην αποτίμηση των 459 εκατ. ευρώ!

Στο χώρο του Mid Cap πιέσεις άνω του 2% δέχτηκαν τίτλοι όπως Cenergy Holdings, MIG και Ικτίνος, άνω του 1% υποχώρησαν οι ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και ΚΛΜ, ενώ ηπιότερη πτώση είχαν οι Ελλάκτωρ, Νηρέας, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, Fourlis και Attica Bank. Ανοδικά έκλεισαν οι Υγεία, J&P Άβαξ, Intracom, Intralot και ΟΛΘ.

Στην ευρύτερη αγορά σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Φιερατέξ, Βιοτέρ, Forthnet, Ακρίτας, Κτήμα Λαζαρίδη, Pasal, Space Hellas, Μπήτρος, Σελόντα, Επίλεκτος, Ιντερτέκ και Briq Properties. Στο σύνολο της αγοράς 28 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 84 που υποχώρησαν.