Έβγαλε άμυνες στις 680 μονάδες το Χ.Α. με επιλεκτικές κινήσεις

Έβγαλε άμυνες στις 680 μονάδες το Χ.Α. με επιλεκτικές κινήσεις

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εκκωφαντική αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης έδειξε (και) την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς το +0,42% του Γενικού Δείκτη και το +2,62% των τραπεζών κρίνεται απολύτως «φτωχή» κίνηση, αναλογικά με τη ζημιά που έχει προηγηθεί. Και τούτο διότι η αγορά προέρχονταν από δέκα πτωτικές συνεδριάσεις στις έντεκα τελευταίες, με το Γενικό Δείκτη να έχει απώλειες 8,63% αυτό το διάστημα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 27,04%!

Η ψυχολογία της αγοράς είναι πληγωμένη και αυτό φαίνεται στις απολύτως διστακτικές κινήσεις των επενδυτών, αλλά και στους εξαιρετικά μικρούς όγκους ακόμη και στο χώρο του Large Cap. Πάντως, είναι θετικό ότι ανακόπηκε η πτώση που είχε πάρει ανατροφοδοτούμενη ισχύ, εν μέσω σύγχυσης και δυσμενών σεναρίων για τις τράπεζες, κάτι που οδήγησε σε αγελαίες συμπεριφορές και σε «τυφλές» πωλήσεις.

Η αλήθεια είναι πως – έχοντας μόνο δύο ανοδικές συνεδριάσεις το Σεπτέμβριο – το Χ.Α. παραμένει εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια και στην εγχώρια πολιτικοοικονομική μιζέρια, αδυνατώντας να συνδεθεί έως και λίγο με το όποιο momentum υπάρχει στις διεθνείς αγορές.

Στην αγορά δεν εισρέει νέο χρήμα, ενώ τελευταία έχουν «σηκωθεί» αρκετά κεφάλαια μέσω των ρευστοποιήσεων των διεθνών funds που αποχώρησαν γενικότερα από τις αναδυόμενες οικονομίες, χωρίς να μπουν στη διαδικασία ποιοτικών διαχωρισμών.

Από εκεί και πέρα, τα προβλήματα είναι γνωστά. Λείπουν το όραμα και οι καταλύτες, ενώ η πορεία του χρηματιστηρίου δείχνει ότι κρίνει αρνητικά όλες τις τελευταίες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις. Δεν συμμερίζεται τα πανηγύρια της εξόδου από τα μνημόνια, ούτε βλέπει θετικά το γεγονός ότι η χώρα πλέον καλείται να δείξει τις αντοχές και την ελκυστικότητά της στη «θάλασσα» των ελεύθερων αγορών.

Σήμερα μάλιστα, μετά από 6ήμερο σερί πτώσης – αποφόρτισης, «τσίμπησε» και η απόδοση στα ομόλογα, με το 10ετές να φτάνει στο 4,09%, ενώ χθες – στο χαμηλό ημέρας – είχε κατέλθει έως και το 3,99%. Θυμίζουμε πως την προηγούμενη Τετάρτη, το 10ετές είχε εκτοξευτεί στην περιοχή του 4,65%.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 681,69 μονάδες με άνοδο 0,42%, σε μια συνεδρίαση πολλαπλών εναλλαγών στα πρόσημα αλλά πολύ περιορισμένης «διαδρομής» σε μονάδες, έχοντας υψηλό ημέρας στις 685,96 μονάδες γύρω στις 13:00 μ.μ. και χαμηλό στις 677,30 μονάδες λίγο πριν τις 16:00 μ.μ.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 63,88 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 21,53 εκατ. ευρώ, ήτοι το 34% του συνολικού τζίρου ήταν πακέτα, η πλειονότητα των οποίων, γύρω στα 18 εκατ. ευρώ στη Motor Oil όπου έγιναν 17 πακέτα στα 19,30 ευρώ. Η μετοχή της Motor Oil παρ'' ότι πιέστηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εντούτοις έκλεισε στα 20,60 ευρώ με άνοδο 1,23%, δεσπόζοντας με τζίρο 22,50 εκατ. ευρώ και όγκο 1,15 εκατ. τεμάχια!

O FTSE 25 έκλεισε στις 1.795,87 μονάδες με άνοδο 0,50%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.115,14 μονάδες με ισχυρές πιέσεις 1,35% (λόγω πτώσης στον όμιλο Intracom), ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 576,58 μονάδες με άνοδο 2,62%.

Οι τράπεζες αντέδρασαν σήμερα χωρίς όμως ομοιογενή συμπεριφορά και κυρίως σε καμιά περίπτωση με δυναμική αντίστοιχη της πρότερης πτώσης που έχει προηγηθεί. Η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 4,16% με όγκο 6,2 εκατ. τεμάχια, η Πειραιώς κέρδισε 3,67%, η Eurobank +1,68% και η Εθνική +0,46%.
Στα μη τραπεζικά blue chips του Large Cap, πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo -2,02%, OTE -1,75%, ΓΕΚ Τέρνα-1,65%, Grivalia Properties -0,98%, ΕΛΠΕ -0,69% και Τιτάν -0,55%. Στον αντίποδα, αντίδραση άνω του 2% είχαν μετοχές όπως Aegean Airlines και ΕΧΑΕ, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Μυτιληναίος, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development και ΟΛΠ (με μόλις 575 τεμάχια!).

Στο χώρο του Mid Cap η Intralot μετά τις χθεσινές απώλειες άνω του 10% υποχώρησε εκ νέου σήμερα κατά 5% με όγκο 912.506 τεμάχια, επηρεασμένη εμφανώς από τη χθεσινή υποβάθμιση από τον οίκο Moody''s. Η μετοχή έχει απώλειες άνω του 30% τις τελευταίες εφτά συνεδριάσεις, έχοντας κατέλθει σε χαμηλό εξαετίας!

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε και η μητρική Intracom Holdings υποχωρώντας κατά 6,96%, ενώ αντιθέτως ενισχύθηκε κατά 4,58% η άλλη θυγατρική του ομίλου Intracom Κατασκευές. Κατά τα λοιπά, πτώση άνω του 3% είχαν επίσης οι Attica Bank και J&P Άβαξ, άνω του 2% έχασαν οι Νηρέας και ΟΛΘ, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Ελλάκτωρ και MIG. Με κέρδη έκλεισαν οι Πλαίσιο +4,44% και ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος +2,04%.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη παρουσίασαν μετοχές όπως Pasal, ΕΚΤΕΡ, Profile, Χαϊδεμένος, Briq Properties, Κορδέλλου, ΕλβαλΧαλκόρ, ΑΝΕΚ, Κέκροπας και Καράτζης. Αντιθέτως, πιέστηκαν τίτλοι όπως Forthnet, Ντρουγκφάρμπεν, Ελγέκα, Κυριακούλης, Newsphone και Unibios. Στο σύνολο της αγοράς, 51 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 44 που υποχώρησαν.