field_kentriki_fotografia

Διαφυγή προ των πυλών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων αλλά και τα πρώτα μηνύματα από το μέτωπο των αποτελεσμάτων τριμήνου διατήρησαν την επαφή της αγοράς με τα πρόσφατα υψηλά των 52 εβδομάδων.

Παρά την έντονη μεταβλητότητα και την ασταθή εικόνα που παρουσιάζουν οι αμερικανικοί δείκτες η ελληνική αγορά έχει σταθεί ικανοποιητικά, απορροφώντας πιέσεις και προσφορά χωρίς να χαλάσει το θετικό κλίμα που χτίζεται συστηματικά τους τελευταίους τρεις μήνες. Στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν η συσχέτιση με το διεθνή παράγοντα σε διορθωτικές φάσεις είχε την τιμητική της, καθώς το ρηχό βάθος της αγοράς δημιουργούσε ακραίες καταστάσεις μεταβλητότητας και προβληματισμό ως προς την αντίληψη των αποτιμήσεων.

Φαίνεται ότι πλέον υπάρχει ένα πιο συστηματικό ενδιαφέρον το οποίο βασίζεται σε α) τις αυξημένες κρατήσεις της τουριστικής περιόδου οι οποίες θα ενισχύσουν το ΑΕΠ β) την έναρξη των εισροών για επενδυτικές δράσεις από το ταμείο ανάκαμψης γ) την ανθεκτικότητα των μεγεθών του 2020 αλλά και το ικανοποιητικό ξεκίνημα που καταγράφεται στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου.

Οι αναθεωρημένες προς το καλύτερο εκτιμήσεις των πιστοληπτικών οίκων για την πορεία του ΑΕΠ το 2021 λειτούργησαν υποστηρικτικά ενώ οι 10 εταιρείες που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα α’ τριμήνου ως τώρα είναι όλες κερδοφόρες με αύξηση στο αποτέλεσμα της τελικής γραμμής.

Η πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς όχι μόνο έδωσε γρήγορα και σημαντικά κέρδη σε όσους πήραν μέρος, έδειξε και αλλαγή της ποιότητας του ενδιαφέροντος που σταδιακά εμφανίζεται στην αγορά. Το βραχυπρόθεσμο μέρος της πίεσης φαίνεται να έχει εκτονωθεί και μάλιστα με σχετική ευκολία αφού η τιμή της μετοχής έχει σταθεροποιηθεί αισθητά υψηλότερα από την τιμή ανοίγματος μετά την είσοδο των νέων μετοχών που προήλθαν από την ΑΜΚ.

Η παράμετρος αυτή έχει αφενός δημιουργήσει ένα αίσθημα βεβαιότητας και αλλαγής των προοπτικών διακράτησης σε μέρος της επενδυτικής κοινότητας ακόμα και στον εύθραυστο σε διακυμάνσεις κλάδο των τραπεζών αφετέρου έχει φέρει νέες εισροές στο ΧΑ: Από τον Απρίλιο παρατηρούνται εισροές σε μετοχικά αμοιβαία 28,4 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το σύνολο των εισροών του 2021 στα  35,6 εκατ. ευρώ.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης χωρίς να χάσει την επαφή του με τα υψηλά έτους βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης στην οριογραμμή των 900 μονάδων. Τα ανοδικά αντανακλαστικά ενεργοποιήθηκαν στις 880 μονάδες, ζώνη σημαντικής ισχύος για την ανοδική τάση αφού εκτός από την πλαγιοανοδική τάση διέρχεται και ο κινητός μέσος των 30 ημερών.

Παρά τη φυσιολογική κόπωση των δεικτών μετά το ράλι των 9 ανοδικών εβδομάδων η διόρθωση κρίνεται απόλυτα ελεγχόμενη και φυσιολογική δίνοντας μάλιστα ανάσα στους ταλαντωτές ο οποίοι είχαν «κοκκινίσει» ακόμα και στα εβδομαδιαία διαγράμματα. Οι 860 μονάδες είναι το κατώτατο επίπεδο που δεν πρέπει να διασπάσει ο Γενικός Δείκτης για να κρατήσει τη μεσοπρόθεσμη ανοδική φορά ενώ ανοδικά οι 950 μονάδες είναι το επόμενο δύσκολο οχυρό αντίστασης των πωλητών.

Η απορρόφηση πάντως της προσφοράς σε μικρό σχετικά εύρος κίνησης και με αυξημένο τζίρο είναι ότι καλύτερο για τους αγοραστές οι οποίοι δείχνουν να κερδίζουν μικρές μάχες ακόμα και σε ημέρες που η αγορά κλείνει πτωτικά παίρνοντας αποστάσεις από τα χαμηλά ημέρας. Το πλεονέκτημα επομένως βραχυπρόθεσμα είναι υπέρ το αγοραστών και η διάσπαση των 910 μονάδων με κλείσιμο πάνω από την εν λόγω ζώνη θα δώσει χαρακτήρα διαφυγής από τη συσσώρευση.

Πλούσια η ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας η οποία θα κρατήσει ψηλά το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας. Με τα αποτελέσματα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και του Φουρλή την ερχόμενη Τρίτη 18/5 συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις του πρώτου τριμήνου. Ακολουθεί την Τετάρτη ο ΟΠΑΠ ενώ την Πέμπτη παίρνει σειρά η Frigoglass πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης.

Σε άλλα προγραμματισμένα γεγονότα, η Δημόσια Προσφορά ομολόγων της Costamare αναμένεται να διεξαχθεί στο διάστημα 19 -21 Μαΐου ενώ στο διάστημα 19-20 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το 4o συνέδριο της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης υπό την αιγίδα της ΕΧΑΕ με τη συμμετοχή 10 εισηγμένων εταιρειών.  Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν τα παράγωγα του Μαΐου. Τέλος, το βράδυ της ίδιας ημέρας η Moody’s αναμένεται να ανακοινώσει την έκθεση της για το ελληνικό αξιόχρεο.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.