Capital Economics: Ο μεγάλος κίνδυνος από την επικείμενη χρεοκοπία της Ρωσίας

Capital Economics: Ο μεγάλος κίνδυνος από την επικείμενη χρεοκοπία της Ρωσίας

Το ρωσικό δημόσιο δείχνει να οδεύει προς την αθέτηση πληρωμών ομολόγων σε ξένο νόμισμα, για πρώτη φορά από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Σύμφωνα με την Capital Economics, η εξέλιξη αυτή δεν θα επηρεάσει την ικανότητα της ρωσικής κυβέρνησης να χρηματοδοτείται (πέρα από τον αντίκτυπο που έχουν ήδη οι κυρώσεις), ενώ μοιάζει απίθανο να υπάρξουν και σημαντικές επιπτώσεις για άλλες οικονομίες.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που βλέπει ο βρετανικός οίκος είναι ότι η κρατική χρεοκοπία μπορεί να αποτελέσει πρελούδιο επιχειρηματικών χρεοκοπιών, των οποίων τα εξωτερικά χρέη είναι πάνω από τέσσερις φορές υψηλότερα από του δημοσίου. Μέχρι στιγμής, οι ρωσικές επιχειρήσεις δείχνουν να εξυπηρετούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους, παρά την αυστηροποίηση των κυρώσεων. Όμως με το πάγωμα του εμπορίου, την πιθανότητα περαιτέρω αυστηροποίησης των κυρώσεων και με την οικονομία να οδεύει σε ύφεση, η πιθανότητα επιχειρηματικών λουκέτων μεγαλώνει.

Αυτή την Τετάρτη, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει περί τα 117 εκατ. δολάρια για ένα κουπόνι ευρωομολόγου, έχοντας νωρίτερα προειδοποιήσει ότι οι πληρωμές προς πιστωτές από «εχθρικές» χώρες θα γίνονται σε ρούβλια. Αν και τα ρωσικά ομόλογα σε συνάλλαγμα που εκδόθηκαν πριν το 2018 επιτρέπουν πληρωμές σε ρούβλια στην περίπτωση που δεν μπορούν να πληρωθούν σε άλλο νόμισμα, αυτό δεν ισχύει για τις επικείμενες πληρωμές.

Αν περάσει η περίοδος χάριτος των 30 ημερών και παραβιαστούν οι όροι του ομολόγου, τότε θα έχουμε την πρώτη κρατική χρεοκοπία της Ρωσίας από το 1998, όταν αθέτησε πληρωμές σε ρούβλια, και την πρώτη κρατική χρεοκοπία σε συνάλλαγμα από το 1918 όταν ο Λένιν απαρνήθηκε τις υποχρεώσεις του κράτους.

Παρά το γεγονός ότι θα πρόκειται για μία συμβολική χρεοκοπία, το βασικό κόστος για τη Ρωσία θα είναι ότι θα αποκλειστεί πλήρως από τις παγκόσμιες αγορές ή ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ υψηλότερα επιτόκια δανεισμού για καιρό. Κάτι όμως που έχει ήδη γίνει μέσω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση. Επίσης, η Ρωσία δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ξένα κεφάλαια.

Για τους ξένους επενδυτές, η στάση πληρωμών έχει ήδη προεξοφληθεί. Τα κρατικά ομόλογα της Ρωσίας σε δολάρια διαπραγματεύονται ήδη στα 20 σεντς, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα οι περισσότεροι πιστωτές έχουν ήδη μειώσει την έκθεσή τους. Επιπλέον, το συνολικό ύψος του κρατικού χρέους της Ρωσίας σε ξένο νόμισμα που κατέχουν ξένοι είναι σχετικά μικρό, γύρω στα 20 δισ. δολάρια.

Ακόμη και αν η κυβέρνηση σταματήσει όλες τις πληρωμές προς ξένους επενδυτές (σε ξένο και εγχώριο νόμισμα), το συνολικό ύψους του χρέους δεν υπερβαίνει τα 70 δισ. δολάρια. όχι δηλαδή μεγαλύτερο από το χρέος της Αργεντινής που χρεοκόπησε το 2020 χωρίς να προκαλέσει πανικό στις διεθνείς αγορές.