field_kentriki_fotografia
Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου: Υπεραξίες με το καλημέρα

Οι αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων - και δη των τραπεζών - αποτελούσαν πάντοτε μια εν δυνάμει απειλή για τους μικροεπενδυτές. Η πολυετής χρηματιστηριακή πτώση και η αποχώρηση κεφαλαίων από το ΧΑ δημιούργησαν στενότητες ρευστότητας, με αποτέλεσμα πολλά μικρομεσαία χαρτοφυλάκια να αδυνατούν να καλύψουν το ποσοστό της αύξησης που τους αναλογούσε.

Αυτό μεταφράζονταν σε μεγαλύτερη απομείωση της συμμετοχής τους ενώ παράλληλα οι βασικοί μέτοχοι προσπερνούσαν κρίσιμα ποσοστά συμμετοχής αναλαμβάνοντας τα αδιάθετα των αυξήσεων χωρίς να υποχρεώνονται σε Δημόσιες προτάσεις. 

Τα καλά νέα είναι ότι το 2021 οι αυξήσεις κεφαλαίου αφήνουν κάποια καλά λεφτά στο τραπέζι με το καλημέρα. Ο μέτοχος δηλαδή που βάζει φρέσκο χρήμα σε μια αύξηση κεφαλαίου από την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών αισθάνεται δικαιωμένος για την επιλογή του. Βέβαια, αυτό δεν είναι μια υποχρεωτική συνθήκη, δείχνει ωστόσο ότι η τιμολόγηση των μετοχών έγινε με όρους που μπορούν να κερδίσουν όλοι όσοι βάζουν πλάτη στο εγχείρημα της υλοποίησης του νέου επιχειρηματικού πλάνου. 

Τελευταία περίπτωση πετυχημένης αύξησης για όσους ακολούθησαν την διαδικασία προεγγραφής ήταν η Premia Properties. H αύξηση είχε τον χαρακτήρα δημόσιας προσφοράς σε είδος και μετρητά στο 1,44 και ήταν ανοιχτή στο επενδυτικό κοινό. Μπορούσαν δηλαδή να εγγραφούν όσοι ήθελαν για όσο ήθελαν χωρίς δικαίωμα προτίμησης.

Χθες με την είσοδο των νέων μετοχών η μετοχή είχε εύρος διακύμανσης από 1,46 έως 1,59 ευρώ. Αν η απόδοση φαίνεται μικρή θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι ο χρόνος της δέσμευσης των χρημάτων έως το ντεμπούτο διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ήταν περίπου μια εβδομάδα.

Θετική έκβαση όμως είχαν και τα εγχειρήματα των αυξήσεων που έχουν προηγηθεί στο 2021: Οι δύο τραπεζικές αυξήσεις (Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank) κράτησαν τις τιμές τους υψηλότερα από την τιμή έκδοσης και φαίνεται να έχουν απορροφήσει τους κραδασμούς από τον πληθωρισμό μετοχών και την έξοδο των γρήγορων κεφαλαίων.

Η Alpha Bank βρίσκεται στο +7% από την τιμή της αύξησης έχοντας φθάσει έως και +14% τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε ένα γρήγορο +35% στο άνοιγμα της πρώτης ημέρας το οποίο έφθασε έως και 41% μέσα σε λίγες ημέρες από την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.

Η μετοχή της Aegean βγήκε σε τιμή αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου 3,20 τον Μάιο και διαπραγματεύεται στο 5,20 δίνοντας μάλιστα την δυνατότητα προεγγραφής για αδιάθετα σε όσους συμμετείχαν στην αύξηση ικανοποιώντας το 25% της ζήτησης. 

Σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις η μετοχή της Τζιρακιάν κρατάει την απόσταση ασφαλείας από την τιμή της ΑΜΚ (+15%) ενώ η αύριο παίρνει σειρά προς εισαγωγή η ΕΛΓΕΚΑ η οποία είχε τιμή εξάσκησης 0,38 με την τρέχουσα τιμή να κινείται κοντά στην τιμή της αύξησης. 

Δεν είναι όλοι οι εκδότες ίδιοι και σίγουρα κάθε αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να εξετάζεται από πολλές γωνίες (χρήση κεφαλαίων, αξία επιχείρησης, προοπτικές κλπ) πριν υπάρξει ετυμηγορία συμμετοχής.

Ωστόσο, η μικρή αυτή παράδοση στο ΧΑ φαίνεται να έχει δημιουργήσει μια ομάδα επενδυτών που κινούνται με γνώμονα την παραγωγή των γρήγορων υπεραξιών από τις ΑΜΚ. Κακό πάντως δεν είναι να παίρνεις πού και πού και κάποια γρήγορα κέρδη: δεν μπορούμε να είμαστε και όλοι μακροπρόθεσμοι σε αυτή τη ζωή.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.