Απώλειες στις ευρωαγορές, υπό το φόβο νέων δασμών των ΗΠΑ στην Κίνα

Απώλειες στις ευρωαγορές, υπό το φόβο νέων δασμών των ΗΠΑ στην Κίνα

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι φόβοι για νέα κλιμάκωση στον «εμπορικό πόλεμο» μεταξύ των ΗΠΑ και τη Κίνας, μετά τις αναφορές για το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγή ενήμερη για τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης, η τελευταία σκοπεύει να προτείνει επιπρόσθετους δασμούς ύψους 25% σε εισαγόμενα αγαθά αξίας 200 δισ. δολαρίων που παράγονται στην Κίνα.

Σημειώνεται ωστόσο, όχι χθες δημοσίευμα του πρακτορείου  Bloomberg υποστήριζε πως εκπρόσωποι του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν και του Κινέζου αντιπροέδρου Λιου έχουν εμπιστευτικές συζητήσεις προκειμένου να αρχίσουν ξανά διαπραγματεύσεις.

Στο κλίμα αυτό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 0,45% και ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις του στις 389,84 μονάδες, με τους κλάδους του να εμφανίζουν μικτά πρόσημα ωστόσο.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, απώλειες 0,53% κατέγραψε ο DAX στις 12.737 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,23% στις 5.498 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 εμφάνισε απώλειες 1,24% στις 7.697 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα παρουσίασε και η περιφέρεια, όπου σημαντικές απώλειες 1,91% εμφάνισε ο ιταλικός FTSE MIB κλείνοντας στις 21.791 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,72% στις 9.799 μονάδες.

Στα μακροοικονομικά νέα, υποτονική παρέμεινε τον Ιούλιο η ανάπτυξη του τομέα μεταποίησης της ευρωζώνης, καθώς οι ανησυχίες για τις εντάσεις στο εμπόριο, τους δασμούς και τις αυξανόμενες τιμές συγκράτησαν την όποια αισιοδοξία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, αύξηση στις μόλις 55,1 μονάδες κατέγραψε ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit για την ευρωζώνη, σε σχέση με το χαμηλό 18 μηνών του Ιουνίου των 54,9 μονάδων, τιμή που υπήρξε αμετάβλητη σε σχέση με την αρχική εκτίμηση και διαμορφώθηκε πάνω το όριο των 50 μονάδων που υποδηλώνει ανάπτυξη.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το Reuters, ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης παραγωγής στις 54,4 μονάδες συγκριτικά με τις 54,2 μονάδες του Ιουνίου, που ήταν η χαμηλότερη τιμή από τον Νοέμβριο του 2016.