Αντίδραση αποκατάστασης στο Χ.Α. με αιχμή τις τράπεζες

Αντίδραση αποκατάστασης στο Χ.Α. με αιχμή τις τράπεζες

Η μερική αποφόρτιση στον ευρωπαϊκό νότο σε χρηματιστήρια και ομόλογα μετά το χθεσινό ισχυρότατο «χτύπημα» που βύθισε όλο το σύστημα, επιτρέπει σήμερα και στο ελληνικό χρηματιστήριο να βγάλει αντίδραση μερικής αποκατάστασης και διόρθωσης των χθεσινών ακροτήτων.

Έτσι κι αλλιώς η αγορά ευρίσκονταν – και συνεχίζει να βρίσκεται – σε υπερπουλημένα επίπεδα, μετά την καταιγιστική πίεση που έχει λάβει χώρα στο 2ο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Θυμίζουμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο προέρχεται από 4ήμερο πτωτικό σερί με απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη περίπου 7,5%, ενώ στις τελευταίες έντεκα συνεδριάσεις από τις 14 Μαΐου κλείνει πτωτικά στις εννέα εξ αυτών.

Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης στις έντεκα τελευταίες συνεδριάσεις από τα μέσα Μαΐου κλείνει πτωτικά στις δέκα, με απώλειες περί το 23%!

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές λοιπόν ότι η αγορά βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα, σε δείκτες αλλά και μετοχές. Ενδογενείς, όπως η υπόθεση της Folli Follie και η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα αν η χώρα βγει από το πρόγραμμα, αλλά και εξωγενείς παράγοντες, όπως η πολιτική κρίση στην Ιταλία πίεσαν υπέρμετρα το Χ.Α. το τελευταίο διάστημα. Μένει να δούμε όμως αν υπάρχουν δυνάμεις για ουσιαστική αντίδραση πέραν της μίας συνεδρίασης, αν και σήμερα, σταδιακά ο ενθουσιασμός βαίνει μειούμενος, καθώς ορισμένοι ρευστοποιούν τα αρχικά τους κέρδη.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 756 μονάδες με άνοδο 2,5%.

Ο τζίρος σήμερα είναι αυξημένος, πέρα από τα πακέτα, καθώς ξεπερνά τα 323 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ είναι το πακέτο του 5% του ΟΤΕ που πέρασε στην Deutsche Telekom, όπως είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Μάρτιο με το ΤΑΙΠΕΔ.

Πιο αναλυτικά, πέρασε πακέτο 24.507.520 τεμαχίων που αντιπροσωπεύει το 5% των μετοχών του ΟΤΕ στην τιμή των 11,59 ευρώ ανά μετοχή. H συνολική αξία της συναλλαγής έφτασε στα 250,96 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον η Deutsche Telekom ελέγχει το 45% του ομίλου ΟΤΕ.

Στη θέση του οδηγού της αντίδρασης είναι οι τραπεζικές μετοχές, με την Πειραιώς να ενισχύεται άνω του 6%, την Eurobank άνω του 8%, την Alpha Bank άνω του 4%, ενώ άνω του 3% ενισχύεται η Εθνική.

Στο χώρο του FTSE 25 ευρύτερα, η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών κινείται ανοδικά, όμως έχουν μειωθεί τα κέρδη σε σχέση με το ξεκίνημα. Άνοδο άνω του 3% έχουν οι Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ κέρδη πλέον του 2% έχει ο ΟΤΕ, με φόντο το πακέτο που πέρασε προηγουμένως.

Κέρδη άνω του 1% έχουν επίσης τίτλοι όπως ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τιτάν, Viohalco, Jumbo, Σαράντης και ΟΛΠ. Θυμίζουμε ότι χθες ο ΟΤΕ όπως και οι Jumbo και Viohalco είχαν χάσει πάνω από το 5% της αξίας τους, οπότε σήμερα η άνοδός τους καθόλου δεν υπερκαλύπτει τη χθεσινή ζημιά…

Στο χώρο του Mid Cap υπάρχει αντίδραση αλλά όχι αντίστοιχη της χθεσινής μεγάλης πίεσης που σε πολλές μετοχές κυμάνθηκε από 4% έως 6%. Ξεχωρίζουν με άνοδο άνω του 4% οι MIG και Intralot, ενώ κέρδη πλέον του 1% έχουν τίτλοι όπως J&P Άβαξ (χθες έχασε άνω του 6%), Fourlis, Ελλάκτωρ, Νηρέας και Πλαστικά Θράκης.

Στην ευρύτερη αγορά κάποια κινητικότητα παρατηρείται σε τίτλους όπως Quality & Reliability, ΕλβαλΧαλκόρ, Κέκροψ, Εκτέρ, Frigoglass, Centric, ΑΝΕΚ, Παπουτσάνης κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, παρά τα ισχυρά κέρδη του Γ.Δ. και του FTSE 25, εντούτοις η επιφυλακτικότητα είναι κυρίαρχη, καθώς μόλις 59 μετοχές ενισχύονται έναντι 42 που υποχωρούν…