Του Απόστολου Σκουμπούρη
Αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης έδειξε για ακόμη μια φορά η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, πιστοποιώντας ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης, χωρίς ρυθμό, με μικρούς όγκους και τζίρους, χωρίς momentum και καταλύτες.
Εδώ και πολλές συνεδριάσεις η αγορά αδυνατεί να βγει από την ευρύτερη ζώνη μεταξύ των 740 και 765 συνεδριάσεων, ενώ η σημερινή συνεδρίαση ήταν η 6η διαδοχική που ο Γενικός Δείκτης κλείνει πλησίον των 750 μονάδων.
Όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις έχουν τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά, καθώς αρχικά γίνεται κάποια προσπάθεια αντίδρασης, όμως – λόγω της απουσίας ζωτικών κεφαλαίων – δεν μπορούν να υποστηριχτούν καλύτερα επίπεδα.
Στην αγορά δεν εισρέουν καινούρια κεφάλαια, ενώ και αυτά που υπήρχαν έως πρότινος έχουν μετριάσει σημαντικά τις συναλλαγές τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αγορά να «κρεμά» και να λιμνάζει σε ένα στενό εύρος διακύμανσης μόλις 5 μονάδων σχεδόν καθημερινά.
Η αδυναμία του τραπεζικού κλάδου όλο το τελευταίο διάστημα είναι κομβική για την αγορά, καθώς αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία που δεν μπορεί να διαμορφώσει κανένα σοβαρό momentum αντίδρασης. Το Χ.Α. είναι μια ακραία τραπεζοκεντρική αγορά και όσο και αν αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, δεν παύει ο κλάδος να είναι η ατμομηχανή όλου του συστήματος.
Άλλωστε, το γεγονός ότι στις «καλές» συνεδριάσεις ο τραπεζικός κλάδος διακινεί σχεδόν το 70% -80% του όγκου των συναλλαγών, δείχνει πολλά για την καταλυτική επιρροή του.
Πάντως, η ζώνη των 750 μονάδων έχει γίνει σημείο αναφοράς για την αγορά, καθώς δεν υπάρχουν πωλητές κάτω από αυτή την περιοχή. Το ελληνικό χρηματιστήριο λοιπόν συσσωρεύει εδώ και αρκετές εβδομάδες σε εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης, κάτι που – όταν βρεθούν οι αφορμές και οι καταλύτες – λογικά θα δώσει κίνηση, είτε ανοδική, είτε πτωτική.
Στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 755,41 μονάδες με άνοδο 0,35%, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά από το χαμηλό των 751,29 μονάδων έως το υψηλό των 757,33 μονάδων, έχοντας δηλαδή μια διαδρομή μόλις έξι μονάδων.
Ο τζίρος διαμορφώθηκε για άλλη μια συνεδρίαση κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 18,45 εκατ. ευρώ, ενώ όγκος έφτασε στα 12,1 εκατ. τεμάχια, με τα 6,45 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες, εκ των οποίων τα 3 εκατ. στην Εθνική.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.998,33 μονάδες με άνοδο 0,28%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.224,01 μονάδες με πτώση 1,10%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 830,33 μονάδες με άνοδο 0,31%.
Σε όλη τη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση, δηλαδή στον FTSE 25 μόνο δύο μετοχές (Εθνική και Eurobank) ξεπέρασαν το 1 εκατ. τεμάχια, ενώ μόνο πέντε μη τραπεζικά blue chips διακίνησαν πάνω από 100 χιλ. τεμάχια!
Πτωτικά στο χώρο του FTSE 25 έκλεισαν οι Εθνική -1,34%, Τέρνα Ενεργειακή -1,61%, Coca Cola HBC -0,85% και ΕΥΔΑΠ -0,68%, ενώ άνοδο άνω του 1% είχαν τίτλοι όπως ΟΤΕ, Eurobank, Τιτάν, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Grivalia Properties και Fourlis.
Στο χώρο του Mid Cap μετά το χθεσινό +5,95% η MIG συνέχισε την αντίδραση με νέα άνοδο 5,14%, καλύπτοντας όλες τις απώλειες που είχε στο 7ήμερο πτωτικό σερί πριν από την χθεσινή συνεδρίαση. Με άνοδο έκλεισαν επίσης οι Τεχνική Ολυμπιακή +2,54%, J&P Άβαξ +2,09%, Ικτίνος +1,75% κ.λπ.
Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Intralot -5,56%, Ελλάκτωρ -3,99%, Attica Bank -3,03%, Intracom Holdings -2,06%, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος -1,55% και Νηρέας -1,18%. Στις ακόμη μικρότερες αποτιμήσεις, κινητικότητα και κέρδη παρατηρήθηκαν σε τίτλους όπως Newsphone, Ίλυδα, Εβροφάρμα, Frigoglass, Attica Συμμετοχών και Μινωικές Γραμμές. Στο σύνολο της αγοράς, η εικόνα ήταν μοιρασμένη, με 48 ανοδικές και 44 πτωτικές μετοχές.
