1.700 ευρώ για μια νύχτα στο δωμάτιο της Μαρίας Αντουανέτας

1.700 ευρώ για μια νύχτα στο δωμάτιο της Μαρίας Αντουανέτας

Ένα από τα παρατσούκλια της ήταν «Madame Deficit». Η κυρία «έλλειμμα» όπως ήταν γνωστή η βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα στους γάλλους χωρικούς και τους κλοσάρ του Παρισιού, πρέπει να ένιωθε απολύτως ασφαλής στο δάσος των Βερσαλλιών. Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, το ανάκτορο του Λουδοβίκου XIV κρατούσε μακριά τον ενοχλητικό και συχνά επιθετικό παρισινό όχλο.

Αν κι εσείς αποζητάτε μια πραγματικά πολυτελή απόδραση κι έχετε τον τρόπο σας, ίσως θελήσετε να δραπετεύσετε από την πανδημική απειλή κάνοντας διακοπές στο περίφημο Παλάτι των Βερσαλλιών. Στο ανάκτορο των Βερσαλλιών εδράζεται πια το ξενοδοχείο Le Grand Contrôle και η ιστορική βασιλική κατοικία μπορεί να φιλοξενήσει, όχι μόνο γαλαζοαίματους, αλλά κι όσους είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν 2.000 δολ. τη βραδιά (1700 ευρώ).

Το ξενοδοχείο, το οποίο είναι το έβδομο της πολυτελούς αλυσίδα Airelles, διαθέτει σπα, εσωτερική πισίνα μήκους σχεδόν 50 ποδιών και μια κουζίνα με την υπογραφή του σεφ Alain Ducasse, ο οποίος εμπνέεται από την αυλή του Λουδοβίκου XIV, του ονομαζόμενου και βασιλιά Ήλιου. Το highlight του ξενοδοχείου είναι αναμφίβολα η αποκλειστική πρόσβαση στο παλάτι που παρέχεται στους ενοίκους, σε σημεία και διαμερίσματα που συνήθως είναι κλειστά στους επισκέπτες.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στην εντυπωσιακή «αίθουσα των Κατόπτρων», αλλά και στα εξίσου εντυπωσιακά «βασιλικά διαμερίσματα», ξεκινώντας το πρωινό με περιπάτους σε περιοχές του συγκροτήματος των ανακτόρων, όπως το Grand Trianon και το Le Hameau de la Reine, που χτίστηκαν για τη μοιραία Μαρία Αντουανέτα. Οι επιλογές μοιάζουν απεριόριστες καθώς μπορείτε να περιπλανηθείτε στα 2.000 στρέμματα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Για να μετατραπεί το κτίριο σε ξενοδοχείο, ο αρχιτέκτονας και σχεδιαστής εσωτερικών χώρων Christophe Tollemer δεν ακολούθησε το πνεύμα της εποχής, ούτε προσάρμοσε το κτίριο στις σύγχρονες ανέσεις. Κύριο μέλημα ήταν η αποκατάσταση και αναδημιουργία των πρωτότυπων χώρων με ξύλινα δάπεδα, ενώ οι τοίχοι σε κάθε δωμάτιο κοσμούνται από αυθεντικά σχέδια των Βερσαλλιών όπως έχουν σωθεί σε σχετικούς πίνακες. Το ξενοδοχείο έχει εξοπλιστεί με έργα τέχνης κι έπιπλα αντίκες που μεταφέρουν τους επισκέπτες στη Γαλλία, πριν από την επανάσταση που ανέτρεψε τη μοναρχία.

Καθένα από τα 14 δωμάτια πήρε το όνομά του από ιστορικά στοιχεία που συνδέονται με το κατάλυμα. Εκτός από τις αυθεντικές αντίκες του 17ου και του 18ου αιώνα, το ξενοδοχείο σώζει επίσης μοναδικά αντικείμενα, όπως μια ερωτική επιστολή της κυρίας De Staël προς τον εραστή της Louis.

Μια τυπική ημέρα του βασιλιά Ήλιου ξεκινούσε στις 07.30 με τον Πρώτο Υπηρέτη να εισέρχεται στο βασιλικό υπνοδωμάτιο και να ανακοινώνει με βροντερή φωνή: «Μεγαλειότατε, ήλθε η ώρα». Κάπως έτσι θα πρέπει να νιώθουν και οι ένοικοι του ξενοδοχείου, καθώς εκτός από πρωινό, απογευματινό τσάι και πλήρως εφοδιασμένο μίνι μπαρ, παρέχεται αποκλειστικός μπάτλερ. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να απολαύσουν μια ιδιωτική παράσταση στην όπερα των Βερσαλλιών, ένα ξεχωριστό δείπνο υπό τους ήχους κουαρτέτου με μουσική εποχής, ή μια ημέρα με αυθεντικά κοστούμια και θέμα τη Μαρία Αντουανέτα.