Στην τιμή - ρεκόρ των 20,5 εκατ. δολαρίων δημοπρατήθηκε η συλλογή του Έλτον Τζον
Shutterstock
Shutterstock

Στην τιμή - ρεκόρ των 20,5 εκατ. δολαρίων δημοπρατήθηκε η συλλογή του Έλτον Τζον

Με συνολικές πωλήσεις 20,5 εκατομμυρίων δολαρίων ολοκληρώθηκε από τον Christie's η δημοπρασία 900 αντικειμένων από τη συλλογή του Βρετανού μουσικού Έλτον Τζον –τα αντικείμενα προέρχονταν από το πρώην σπίτι του στην Ατλάντα, το δε ποσό που συγκεντρώθηκε είναι υπερδιπλάσιο της αρχικής εκτίμησης.

Σύμφωνα με το artnews, δημοπρατήθηκαν πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, ρούχα κατά παραγγελία, εκλεκτά κοσμήματα και άλλα αντικείμενα. Ανάμεσα στα έργα που άλλαξαν χέρια κατά την πολυήμερη δημοπρασία η οποία ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου, είναι το τρίπτυχο «Thrower» (2017) του Banksy για σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια, ένα χωρίς τίτλο έργο του Keith Haring από το 1982 που απέφερε 756.000 δολάρια και ένα ζευγάρι ασημένιες δερμάτινες μπότες πλατφόρμας που κοσμούνται εκατέρωθεν με τα αρχικά του Έλτον Τζον σε ζωηρό κόκκινο χρώμα. Οι μπότες δημοπρατήθηκαν για 94.500 δολάρια, ποσό που υπερέβη κατά 19 φορές την αρχική του, χαμηλή εκτίμηση, των 5.000 δολαρίων.

Πηγή φωτ.: Christie's

«Η τιμή είναι πολύ υψηλή. Ήταν μεγάλη τιμή για τον οίκο Christie's να του ανατεθεί η δημοπρασία αντικειμένων από την οικία του σπιτιού του Έλτον Τζον στην Ατλάντα. Η συλλογή συγκεντρώθηκε επί 30 χρόνια σε μια αμερικανική πόλη που σήμαινε τόσα πολλά για τον Έλτον Τζον και την οικογένειά του», όπως ανέφερε η πρόεδρος του Christie's Americas, Μπόνι Μπρέναν.

Η φωτογραφική συλλογή του Τζον αποτελούσε περίπου το ένα τρίτο της συνολικής συλλογής - και περιελάμβανε φωτογηραφίες σημαντικών φωτογράφων μόδας όπως Richard Avedon, Steven Meisel και Irving Penn. Μεταξύ άλλων, μία ασημένια εκτύπωση του Avedon, η οποία απεικονίζει ένα φίδι να τυλίγεται γύρω από μια γυμνή Nastassja Kinski, πωλήθηκε έναντι 201.600 δολαρίων.

«Πέρα από τους καλλιτεχνικούς και προσωπικούς θησαυρούς, η πώληση εδραίωσε την πολιτιστική κληρονομιά μιας από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του κόσμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ντάιρους Χάιμς, διεθνής επικεφαλής του Christie's για τις φωτογραφίες.