Δημοπρασία έργων του νέου οίκου «Magna’s» στον ιστορικό Παρνασσό

Δημοπρασία έργων του νέου οίκου «Magna’s» στον ιστορικό Παρνασσό

Ένα νέο όνομα στη δευτερογενή αγορά της τέχνης ευελπιστεί να αποκτήσει ζωτικό χώρο μέσα από πωλήσεις έργων της εγχώριας εικαστικής σκηνής, από τις αρχές του περασμένου αιώνα έως τις μέρες μας. Ο καινούριος δημοπρατικός οίκος με το όνομα Magna’s Actions, συστήνεται στο φιλότεχνο κοινό στον χώρο του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (Πλατεία Καρύτση 8, Τετάρτη 7/12, 18.30).

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του οίκου, «με λογικές τιμές εκκίνησης στον κατάλογό του προτείνει έργα των σημαντικότερων Ελλήνων εικαστικών, όπως των: Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Γ. Τσαρούχη, και Π. Τέτση, Αλ. Φασιανού, Μ. Μακρουλάκη, Εδ. Σακαγιάν και Β. Σπεράντζα, Νίκου Χουλιαρά, Δ. Γέρου, Π. Διονυσόπουλου κ.α. Στην ίδια δημοπρασία προτείνονται και πολύ αξιόλογα γλυπτά των: Θ. Παπαγιάννη, Λ. Βασσάλου, Ειρ. Κοκκίνου κ.α». Για το γνήσιο της υπογραφής των έργων, ο οίκος επισημαίνει στην ιστοσελίδα του (magnasauctions.com) ότι βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία και επικοινωνία με μουσεία, πινακοθήκες και ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα.

Είδαμε προσεκτικά τα προτεινόμενα έργα και σας παρουσιάζουμε 7 λαχνούς που βγαίνουν με αρχική τιμή έως 1.000 ευρώ. Πρόκειται για έργα μοναδικά - όχι χαρακτικά ή πολλαπλά - που φέρουν την υπογραφή καταξιωμένων καλλιτεχνών με μελλοντική επενδυτική αξία.

Η πρώτη μας επιλογή ανήκει στον Γιάννη Κόττη (λαχνός 109) που βρίσκεται συνεχώς στο κέντρο του συλλεκτικού ενδιαφέροντος. Το καράβι ανήκει στα αγαπημένα θέματα του Κόττη και με τιμή εκκίνησης τα 800 ευρώ, η σύνθεση απηχεί το ανεπιτήδευτο ύφος ενός ζωγράφου που θα μπορούσε να λογιστεί ως ο Έλληνας Σαγκάλ.

Έργο του Γιάννη Κόττη

Όσοι αγαπούν την τοπιογραφία δεν θα μείνουν ασυγκίνητοι μπροστά στο έργο του Κωνσταντίνου Κερεστετζή (λαχνός 100). Πρόκειται για λάδι σε hardboard από ένα αμιγώς ελληνικό σκηνικό όπου δεσπόζει ο ήλιος μέσα από τα σύννεφα. Ο καλλιτέχνης είναι πολυταξιδεμένος και στη θεματογραφία του έχει καταπιαστεί με ποικίλα και εντελώς διαφορετικά ύφη, τεχνοτροπίες και εποχές. Το τοπίο του Κερεστετζή ξεκινά στα 700 ευρώ.

Έργο του Κωνσταντίνου Κερεστετζή

Αντίστοιχα, όσοι γοητεύονται από την ανθρώπινη συνθήκη, σίγουρα θα ταξιδέψουν με το σχέδιο σε πενάκι του Βασίλη Σπεράντζα. Η «Ξαπλωμένη γυναίκα» (λαχνός 103) μπροστά σε καθρέφτη έχει αυτοτέλεια, είναι δηλαδή ολοκληρωμένο έργο που δεν αποτυπώνει απλώς την ιδέα του δασκάλου. Είναι εξαιρετικά ελκυστικό και για την χαμηλή του τιμή στα 500 ευρώ.

Έργο του Βασίλη Σπεράντζα

Αντιπροσωπευτικά του ύφους και της προσωπικής γραφής του Μανώλη Χάρου, είναι τα κόκκινα «άνθη» του (λαχνός 11). Παρά τη μικρή διάσταση της σύνθεσης (32x36 εκ.) είναι λάδι σε ξύλο και η τιμή της ξεκινά στα 800 ευρώ. Από τα όμορφα και ιδιαιτέρως προσιτά έργα του καταλόγου.

Έργο του Μανώλη Χάρου

Μια πιο ιδιαίτερη πρόταση σε φιλότεχνους που δεν αποζητούν την ευκολία στο βλέμμα, έρχεται από τον Μάνθο Αθηναίο, έναν από τους θεμελιωτές του θεάτρου σκιών στην Ελλάδα. Μια ασυνήθιστη φιγούρα του κοσμαγάπητου Καραγκιόζη επάνω σε ελέφαντα (λαχνός 81) δείχνει τις καταβολές της φιγούρας από την Ανατολή και, κυρίως, τη μαστοριά του δημιουργού της. Εκτιμάται από τους ανθρώπους του οίκου στα 400 ευρώ.

Φιγούρα του Καραγκιόζη φιλοτεχνημένη από τον Μάνθο Αθηναίο

Μοναδικό είναι και το έργο που υπογράφει ο Θεόδωρος Πανταλέων το 1994. Φιλοτεχνημένη με μικτή τεχνική σε χαρτί, η σύνθεση (λαχνός 56) κινείται στο γνωστό σουρεαλιστικό ύφος του καλλιτέχνη που αβίαστα βγάζει τη δεξιοτεχνία του στο σχέδιο, αλλά σε φόρμα αφαιρετική. Προσφέρεται στα 800 ευρώ.

Έργο του Θεόδωρου Πανταλέων

Από τα γλυπτά που περιλαμβάνει ο κατάλογος, την προσοχή μας κέρδισε η «μούσα» του δασκάλου της γλυπτικής, Θεόδωρου Παπαγιάννη (λαχνός 115). Το μπρούτζινο έργο στη διάσταση 46Χ13Χ2.5εκ., εκτιμάται από 500 έως 700 ευρώ.

Γλυπτό του Θεόδωρου Παπαγιάννη

Για να δείτε τα έργα της πώλησης από κοντά, μπορείτε να επισκεφθείτε σήμερα ή αύριο (ως το ξεκίνημα της πώλησης) την αίθουσα «Γκαλερί» του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», με ωράριο: 10:00π.μ – 15:00μ.μ και 17:30μ.μ – 21:00μ.μ. Όλα τα έργα του καταλόγου παρουσιάζονται εδώ.

Το έργο στην κεντρική εικόνα ανήκει στον αλησμόνητο Νίκο Χουλιαρά κι έχει τίτλο «Το ανθοδοχείο της ζωγραφιάς», με αρχική τιμή 3.000 ευρώ (λαχνός 71)