Black Box: Κίνδυνος τραπεζικής κρίσης μέσω Τουρκίας

-Όλοι γνωρίζουμε ότι ο πλέον αστάθμητος παράγοντας αυτήν την περίοδο (εκτός φυσικά από τον κορονοϊό) είναι η πολιτική Ερντογάν και ο κίνδυνος ελληνοτουρκικής εμπλοκής. Το κλίμα έχει βαρύνει από τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας και στο παρασκήνιο όλα έχουν αφεθεί στα χέρια της Α. Μέρκελ.

-Η καγκελάριος χειρίζεται την υπόθεση για λογαριασμό της ΕΕ και έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο. Η διπλωματική της παρέμβαση είναι η ελπίδα για εκτόνωση της κρίσης, ενώ τυχόν αποτυχία αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.  

-Σημειώστε πως η Καγκελάριος δεν παρεμβαίνει να πέσουν οι τόνοι στην ελληνοτουρκική σύγκρουση για τα ωραία μας μάτια. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία έχουν σήμερα οι Ισπανικές τράπεζες και είναι της τάξης των 70 δις. καθώς τράπεζες όπως πχ η BBVA διαθέτει στρατηγική συμμετοχή στην Garanti Βank.

-Μετά τους Ισπανούς, τη μεγαλύτερη  έκθεση στην Τουρκία έχουν οι Ιταλικές τράπεζες με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της συμμετοχής που διατηρεί η UniCredit στην Yapi Credit. Στη συνέχεια, έρχονται οι γερμανικές τράπεζες στην τρίτη θέση. Με τα γεωπολιτικά  μέτωπα που έχει ανοίξει η Τουρκία και την κατάσταση της οικονομίας της, μια σοβαρή ελληνοτουρκική εμπλοκή εκτός των άλλων που μας αφορούν κατά μείζονα λόγο, θα έχει και παράπλευρες απώλειες όπως πχ το ενδεχόμενο να πυροδοτηθεί μια ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση.  

-Σε νέες επενδύσεις προχώρησε το fund EOS Capital Partners που διαχειρίζεται ο έμπειρος Απόστολος Ταμβακάκης, γνωστός στην αγορά και από τη θητεία του στο τραπεζικό σύστημα. Η πρώτη επένδυση ύψους 15 εκατ. έγινε στην εταιρεία AGRIFREDA Α.Ε. που ιδρύθηκε το 2000 από τον κ. Ιωάννη Σινιόσογλου και βρίσκεται στη γεωργική περιοχή της Αριδαίας του Νομού Πέλλας. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα μεταποίησης – επεξεργασίας  κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών καθώς και πρϊόντων ζαχαροπλαστικής.

-Έπεται τις αμέσως επόμενες ημέρες η ανακοίνωση και δεύτερης επένδυσης του EOS Capital Partners σε εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο της κυβερνοασφάλειας.  

-Με στόχο τη θωράκιση της ρευστότητας του δημοσίου ταμείου λόγω και των πιέσεων που δέχεται ο προϋπολογισμός εξαιτίας της πανδημίας, στο ΥΠΟΙΚ είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στη νέα έξοδο στις αγορές.

Διαβάστε Περισσότερα