Black Box: Ελληνικό ώρα μηδέν – Μάιο η μεταβίβαση στη Lamda και τα 315 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο

«On track», όπως λένε και οι Άγγλοι, βρίσκεται το project του Ελληνικού, το οποίο δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη επένδυση που δρομολογείται στο ελληνικό real estate, με εκτιμώμενα κεφάλαια ύψους 8 δισ. ευρώ. Αλλά πρόκειται, ταυτόχρονα, για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που θα λάβει χώρα στην Ελλάδα, κάτι που γίνεται σαφές εάν λάβουμε υπόψη ότι η έκταση του Ελληνικού  είναι κατά δύο φορές μεγαλύτερη, σε σχέση με αυτή του Πριγκιπάτου του Μονακό.

Στο δια ταύτα, που έχει και τη μεγαλύτερη σημασία, οι πληροφορίες λένε ότι μέσα Μαΐου θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στη Lamda Development, διαδικασία για την οποία απομένουν μόνο τα τυπικά, ύστερα από την πρόσφατη κύρωση του νομοσχεδίου για τη διανομή των δικαιωμάτων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου. Η μεταβίβαση αυτή θα οδηγήσει και στην εκταμίευση της πρώτης δόσης των 315 εκατ. ευρώ εκ του συνολικού τιμήματος 900 εκατ. ευρώ που πρόκειται να καταβάλει η Lamda Development. Να υπενθυμίσουμε ότι ο επενδυτής θα έχει την πλήρη κυριότητα του 30% της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, ενώ θα διαθέτει το δικαίωμα εκμετάλλευσης επιφάνειας για 99 χρόνια στο υπόλοιπο 70% της έκτασης.

Οι γνωρίζοντες αναφέρουν με έμφαση ότι από το καλοκαίρι και μετά θα αρχίσουν να στήνονται εργοτάξια στην έκταση, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι η Lamda Development έχει δημιουργήσει γραφεία πολύ κοντά στο πρώην αεροδρόμιο, ώστε να είναι δίπλα στο μέτωπο των εργασιών.

Και μία κρίσιμη λεπτομέρεια: τα 315 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης θα είναι υπερπολύτιμη ανάσα για τον κρατικό προϋπολογισμό. Όπως συνέβη με το ποσό των 193,7 εκατ. ευρώ που εισέπραξε το Δημόσιο από τη δημοπρασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων 5G λειτούργησε ως σωσίβιο για τον κρατικό προϋπολογισμό του διμήνου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2021.

---

Η στήλη δεν θέλει να είναι άνευ λόγου και αιτίας αισιόδοξη, αλλά πολλά από αυτά που ακούει και μαθαίνει από την αγορά, δεν την επιτρέπουν να κρατάει ανοιχτή ομπρέλα. Τους επόμενους μήνες έχουν να δουν πολλά τα μάτια μας στο επιχειρηματικό πεδίο και το χρηματιστηριακό ταμπλό. Έχουμε μπει σε νέα φάση ανατιμολόγησης των ελληνικών assets και αυτή δεν θα είναι προς τα κάτω. Τα νέα ιστορικά και πολυετή υψηλά σε έναν μεγάλο αριθμό μετοχών από τους κλάδους της βιομηχανίας, της Ενέργειας και των κατασκευών είναι προάγγελος.

---

Kλεισμένο deal θεωρείται πλέον η επένδυση για την αξιοποίηση του λιμανιού στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. H Αlpha Bank ως leader με μετοχές που ξεπερνούν το 71% και δευτερευόντως η Τράπεζα Πειραιώς με 29%, προκρίνουν την πρόταση που έχει υποβληθεί από κοινοπραξία εταιρειών και φυσικών προσώπων για την ανάπλαση του Αστακού ως τουριστικό λιμάνι για mega yachts με παράπλευρες υπηρεσίες. Στους βασικούς φορείς της επένδυσης στον Αστακό συγκαταλέγονται ένα επενδυτικό σχήμα από το Abu Dhabi, η A1 Yacht Trade και στελέχη που προέρχονται από τον όμιλο Αρχιρόδον. Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, από το 2022 μπορεί να δούμε το λιμάνι του Αστακού να μεταμορφώνεται.

---

Όλα προχωρούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό για την επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ την ερχόμενη Παρασκευή 2 Απριλίου με κεντρικό θέμα συζήτησης την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 120,5 εκατ. ευρώ. Η πλευρά των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη έχει θέσει τους όρους της ζητώντας αλλαγή του σημερινού Δ.Σ, ωστόσο μέχρι τούδε δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση συζήτησης εκ μέρους των Ολλανδών εκτός των ορίων της Γενικής Συνέλευσης. Ένα ερώτημα είναι αν η Greenhill θα κινηθεί προς αναβολή της Γενικής Συνέλευσης, παρότι οι μέτοχοί της έχουν διαμηνύσει πως θα συμμετάσχουν κανονικά και θα ζητήσουν να λάβουν και από τα αδιάθετα. «Δεν υπάρχει μέτοχος που να ενδιαφέρεται για την εταιρεία και ο οποίος θα καταψηφίσει την πρόταση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου» ισχυρίζονται από την πλευρά τους κύκλοι των Ολλανδών της Reggeborgh.

---

Με θετικό πρόσημο για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ξεκίνησε η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας. Το ταμείο σκοπεύει να στηρίξει τους επιχειρηματίες της περιοχής και θέλει να δώσει περίπου 20 εκατ. ευρώ σε δάνεια. Στην πρόσκληση συμμετείχαν Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank, Attica και συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας. Οι τράπεζες θα καλύψουν το 60% των δανείων, ενώ αντίστοιχα το υπόλοιπο 40% η Αναπτυξιακή. Μαθαίνουμε πως νέες πρωτοβουλίες βρίσκονται στα σκαριά με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

---

Είναι μερικές κυβερνητικές θέσεις που αυτή την περίοδο έχουν γίνει ηλεκτρικές καρέκλες. Η στήλη πληροφορείται πως στο υπουργείο Ανάπτυξης (πρώην Εμπορίου), υψηλόβαθμο στέλεχος που ασχολείται με θέμα εμπορίου και καταναλωτή, δέχεται καθημερινές απειλές από «παράγοντες της αγοράς» ώστε αναγκάστηκε ζητήσει αστυνομική προστασία. Και δεν είναι ο μόνος. Μπορεί ο καθένας μας να καταλάβει πόσο δύσκολα έχουν γίνει τα πράγματα για τους επιχειρηματίες μετά από το πολύμηνο lockdown στο λιανεμπόριο και την εστίαση, αλλά όχι και να φτάσουμε σε αυτό το σημείο να τρομοκρατούνται με ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα κυβερνητικά στελέχη και υπάλληλοι.

---

Άντε, τη χολή που έβγαλαν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση για τη μεγάλη επιτυχία της επιστροφής του ελληνικού ράλι Ακρόπολις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι από φέτος το Φθινόπωρο, να την καταλάβει κανείς. Την περιορισμένη αντίληψη και την άγνοια για το πόσο σημαντική είναι η συμβολή μιας εκ των κορυφαίων διοργανώσεων στον πλανήτη για τη διεθνή προβολή της χώρας μας και τα άμεσα οφέλη της στην εγχώρια οικονομία, πως μπορεί να τη δικαιολογήσει κανείς; Ας κάνουν τον κόπο να ρίξουν μια ματιά πόσα εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν τους αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού, κορωνίδα των οποίων είναι το WRC, κι ας ξανασκεφτούν πριν μιλήσουν.

---

Η μεγάλη ώρα για το Ταμείο Ανάκαμψης έφτασε. Σήμερα το σχέδιο της χώρας για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ θα αποτελέσει κεντρικό θέμα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά την Τετάρτη πιθανόν θα πληροφορηθούμε από τον πρωθυπουργό συγκεκριμένες λεπτομέρειες για κάποια από τα πιο σημαντικά έργα που προωθούνται. Η προεργασία έχει ολοκληρωθεί, το σχέδιο οδεύει προς έγκριση από τις Βρυξέλλες στις αρχές Απριλίου - διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου ως τον Αύγουστο- η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που έχουν κάνει την καλύτερη προετοιμασία, και είναι θέμα χρόνου από τη θεωρία να περάσουμε στην πράξη. Από το καλοκαίρι και μετά θα έχουμε ένα πρώτο σημαντικό κονδύλι από τα ευρωπαϊκά ταμεία ύψους 4 δισ. ευρώ για επενδύσεις.

---

Έως το Πάσχα προσδοκά η διοίκηση της Μαλαματίνα να οριστεί δικάσιμος για το σχέδιο εξυγίανσης της με βάση τα άρθρα του Πτωχευτικού. Η δεύτερη αναβολή δημιούργησε προβληματισμό στην εταιρεία, καθώς ναι μεν επιβιώνει με τα έσοδα από τις πωλήσεις της, αλλά όσο αργεί η συμφωνία εξυγίανσης τα προβλήματα ρευστότητας ενισχύονται. Πώς πηγαίνει τους πρώτους μήνες του 2021; Οι πωλήσεις στο retail είναι σταθερές, με τις εξαγωγές όμως να είναι αυξημένες.

---

Nέα deals στα τουριστικά ακίνητα αναμένεται να ανακοινώσει η Prodea εντός του καλοκαιριού όπως πληροφορείται η στήλη. Υπενθυμίζεται πως η εισηγμένη συνεργάζεται με τον κυπριακό όμιλο Yoda, με το σχήμα να ξεκινά με ένα portfolio τουριστικών ακινήτων έως 250 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης η Prodea βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση τουλάχιστον δύο ξενοδοχείων, οι οποίες αναμένεται να έχουν αίσιο τέλος. Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων…

---

Για την πορεία της Μουζάκης τους πρώτους μήνες του 2021 η στήλη σας έχει ενημερώσει έγκαιρα. Ενδιαφέρον όμως έχουν τα μυστικά της διαθήκης του ιδρυτή της εισηγμένης Λευτέρη Μουζάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κληρονόμοι θα μπορούν να απαιτήσουν περίπου 20 εκατ. ευρώ από την εταιρεία για οφειλές της προς …αυτούς. Δηλαδή να πάρουν πίσω τα κεφάλαια που είχαν δοθεί για αποπληρωμή υποχρεώσεων. Εφόσον το 2022 απαιτηθούν τα χρήματα πώς θα δοθούν; Πληροφορίες αναφέρουν πως εφόσον γίνουν απαιτητά τα χρήματα να πουληθεί μέρος της ακίνητης περιουσία ή πιο σίγουρο μπορεί να θεωρείται μια…αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

---

Συνεχίζεται η ανοδική τάση του τζίρου της Ίλυδας. Η εταιρεία παρά την πανδημία καταγράφει αύξηση του κύκλου εργασιών της το τρέχον τρίμηνο, και κερδοφόρο αποτέλεσμα. Εντός του πρώτου εξαμήνου αναμένεται να κλείσουν νέες σημαντικές συμφωνίες τόσο με ιδιωτικές εταιρείες, όσο και με το δημόσιο, γεγονός που η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά πως θα την οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη το 2021. Στο ταμπλό πάντως η μετοχή έχει ξεσπαθώσει με απόδοση σχεδόν 60% στις προηγούμενες πέντε συνεδριάσεις.