Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση του sushi;

Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση του sushi;

Της Γιάννας Σουλάκη

Σοβαρούς προβληματισμούς και ανησυχίες εκφράζουν οι επιστήμονες, για την υγεία των ανθρώπων που καταναλώνουν συστηματικά sushi. Αν και το sushi σε γενικές γραμμές είναι ωφέλιμη τροφή για τον άνθρωπο, ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών, όπως συμβαίνει σε όλα τα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά. Ο βαθμός του κινδύνου μάλιστα, αυξάνεται στα ψάρια και τα θαλασσινά.

Μια πρόσφατη συζήτηση που είναι ακόμη σε εξέλιξη, είναι το κατά πόσον τα βαρέα μέταλλα που περιέχονται σε ορισμένα ψάρια - ειδικά στα μεγαλύτερα απ'' αυτά, όπως είναι ο τόνος και ο ξιφίας - μπορεί να είναι επιβλαβή για τον οργανισμό. Ουσιαστικά, όσο πιο ψηλά στην τροφική αλυσίδα βρίσκεται το ψάρι, τόσο περισσότερους μολυντές (περιβαλλοντικούς ρύπους) φαίνεται να συγκεντρώνει.

Έτσι, ολοένα και περισσότερες μελέτες πλέον στρέφονται η μία μετά την άλλη, στο κοινό συμπέρασμα ότι υπάρχει σαφώς ένας σημαντικά αυξημένος αριθμός βαρέων μετάλλων στα μεγαλύτερα ψάρια, στην αναζήτηση των πιθανών προβλημάτων υγείας που προκύπτουν για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και στο κατά πόσον τελικά η κατανάλωση των ωμών ψαριών μπορεί να είναι περισσότερο καλή ή επιβλαβής για τον άνθρωπο.

Βαρέα Μέταλλα

Μολύνοντας τον πλανήτη μας, βλάψαμε τους ωκεανούς μας και κατ'' επέκταση τους κατοίκους του, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλη την τροφική αλυσίδα και τελικά καταλήγει στον ίδιο τον άνθρωπο. Λόγω της ενδεχόμενης παρουσίας προσμείξεων υδραργύρου στα μεγάλα ψάρια, Αυστραλοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να αποφεύγουν τα μεγαλύτερα, αρπακτικά ψάρια και οποιοδήποτε ωμό κρέας. Ωστόσο, η κατανάλωση με μέτρο, κάθε μαγειρεμένου θαλασσινού ψαριού δεν είναι μόνο ασφαλής, όπως τονίζουν, αλλά τελικά μια υγιεινή επιλογή, λόγω του ευεργετικού διατροφικού προφίλ των θαλασσινών τροφίμων και της παρουσίας λιπαρών οξέων ωμέγα-3, που απαιτούνται για την σωστή υγεία και την ισορροπία του οργανισμού.

Όσο υψηλές συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα και ίχνη ρύπων πάντως (π.χ. PCBs, επιβραδυντικά φλόγας κ.α) κι αν έχουν καταγραφεί, οι μελέτες υποστηρίζουν ότι οι συγκεντρώσεις που καταλήγουν στον άνθρωπο δεν είναι τόσο υψηλές, εάν κάποιος καταναλώνει αυτά τα ψάρια με μετριοπάθεια. Μια πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Ιατρικής, μάλιστα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη από την κατανάλωση θαλασσινών υπερβαίνουν κατά πολύ τις ανησυχίες και τους δυνητικούς κινδύνους για την υγεία.

Ωστόσο, όμως, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι.

Παθογόνοι μικροοργανισμοί

Βρετανοί γιατροί, σε άρθρο τους στο British Medical Journal Case Reports, επισημαίνουν τους κινδύνους από την κατανάλωση ωμού ψαριού και τονίζουν ότι η αυξημένη δημοτικότητα του sushi στη Δύση, ενδεχομένως να συνδέεται με την αύξηση παρασιτικών λοιμώξεων. Σε άρθρο τους στο British Medical Journal Case Reports, επισημαίνουν ότι η αυξημένη δημοτικότητα του sushi στη Δύση ενδεχομένως να συνδέεται με την αύξηση παρασιτικών λοιμώξεων.

Πόνοι στην κοιλιακή χώρα, διάρροια, ναυτία και εμετός μπορεί να είναι τα συμπτώματα μιας λοίμωξης που ονομάζεται ανισακίαση και προκαλείται από παρασιτικές προνύμφες που εμφανίζονται στα τοιχώματα του εντέρου, από την παρουσία του εντερικού παράσιτου Anisakis simlex, μετά από κατανάλωση ωμών ψαριών (sushi, sashimi, ωμά φιλέτα ψαριού, καρπάτσο θαλασσινών, καπνιστό και μανιναρισμένο ψάρι).

Το παράσιτο αυτό βρίσκεται συνήθως στο στομάχι των μεγάλων θαλάσσιων θηλαστικών. Τα αυγά του αποβάλλονται με τα κόπρανα αυτών των θηλαστικών στο νερό της θάλασσας και αφομοιώνονται από το πλαγκτόν, το οποίο αποτελεί την τροφή άλλων ψαριών. Μέσω των ψαριών από το γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου, οι προνύμφες αυτές μεταναστεύουν στις μυϊκές μάζες και έτσι κάποιος μπορεί να μολυνθεί από τις προνύμφες καταναλώνοντας ωμό ή όχι καλά μαγειρεμένο ψάρι, εάν αυτό είναι μολυσμένο.

Τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται λίγες ώρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου ψαριού και σε κάποιες ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και διάτρηση του στομάχου και του εντέρου.

Προβλήματα στον θυρεοειδή αδένα

Μέλη του Οργανισμού Διαιτολόγων της Αυστραλίας διεξήγαγαν έρευνα σχετικά με τα προϊόντα της ασιατικής κουζίνας και τα συστατικά τους, και κατέληξαν στο ότι, το ιώδιο που περιέχουν τα φύκια με τα οποία παρασκευάζεται το ιαπωνικό φαγητό, επηρεάζει άμεσα τις ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα.

Είναι γνωστό, ότι οι ορμόνες αυτές συντίθενται με τη βοήθεια του ιωδίου. Έτσι, τα αυξημένα ποσοστά ιωδίου που βρίσκονται στα φύκια, επηρεάζουν άμεσα την υγεία των ανθρώπων που έχουν προβλήματα με τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, όπως είπαν οι επιστήμονες, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι οι λάτρεις του sushi, θα πρέπει να μην καταναλώνουν ιώδιο περισσότερο από 150 μικρογραμμάρια ημερησίως, κάτι το οποίο μεταφράζεται, σε δύο τεμάχια sushi.

Συμπερασματικά, δεν θα πρέπει κάποιος να βγάλει από τη διατροφή του το sushi εάν το αγαπάει πολύ, καθώς το ψάρι κάνει καλό στον οργανισμό και την ανθρώπινη υγεία. Οι ποσότητες, όμως, θα πρέπει να είναι ελεγχόμενες, ενώ κάτι πολύ σημαντικό που τονίζουν επίσης οι επιστήμονες, είναι να προσέχει κανείς ποιο εστιατόριο θα επιλέξει να εμπιστευτεί, γι''αυτού του είδους τις «ιδιαίτερες» και αμφιλεγόμενες τροφές.

Με πληροφορίες από bbc.com, cnn.com, sushifag.com