ΠΟΥ: Πάνω από 1.000 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που έχουν αναφερθεί

ΠΟΥ: Πάνω από 1.000 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που έχουν αναφερθεί

Έχουν αναφερθεί περισσότερα από 1.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο τρέχον ξέσπασμα εκτός των χωρών της Αφρικής. 

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι ο κίνδυνος να εγκατασταθεί η ευλογιά των πιθήκων σε αυτές τις μη ενδημικές χώρες είναι υπαρκτός, αλλά μπορεί να προληφθεί.

Είκοσι εννέα χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα στην τρέχουσα επιδημία, η οποία ξεκίνησε τον Μάιο.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι υπήρξαν περισσότερα από 1.400 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων φέτος στην Αφρική και 66 θάνατοι, ενώ επεσήμανε ότι το νέο ξέσπασμα έδειχνε σημάδια μετάδοσης από την κοινότητα σε ορισμένες χώρες. Ο ΠΟΥ συνιστά στα άτομα με ευλογιά των πιθήκων να απομονώνονται στο σπίτι.

Η Ροζαμουντ Λιούις, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων, είπε ότι η «διαπροσωπική στενή επαφή» ήταν ο κύριος τρόπος εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων, αν και πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω σταγονιδίων δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστός. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που φροντίζουν ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων θα πρέπει να φορούν μάσκα, είπε.

Τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι κυρίως μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες, πρόσθεσε ο ΠΟΥ, αν και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις σε γυναίκες. Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών συνεργάζεται με οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS και κοινοτικών ομάδων για να ευαισθητοποιήσει και να σταματήσει τη μετάδοση. Ο εμβολιασμός μετά την έκθεση,  τόσο σε εργαζομένους  στον τομέα της υγείας ή των στενών επαφών, όσο και σε σεξουαλικούς συντρόφους,  ιδανικά εντός τεσσάρων ημερών από την έκθεση,  μπορεί να εξεταστεί σε ορισμένες χώρες, πρόσθεσε ο ΠΟΥ.

Τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται είναι σχεδιασμένα κατά της ευλογιάς, ενός σχετικού, πιο επικίνδυνου ιού που εκριζώθηκε το 1980, αλλά επίσης λειτουργούν για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων, όπως έχουν δείξει μελέτες.

Η ανώτερη αξιωματούχος του ΠΟΥ, Σιλβί Μπριάντ, δήλωσε ότι ο οργανισμός αξιολογεί την ισχύ των εμβολίων που έχουν συσσωρευτεί κατά της ευλογιάς και επικοινωνεί με τους κατασκευαστές και τις χώρες που έχουν δεσμευτεί για εμβόλια.