Ποιες παθήσεις κρύβονται πίσω από το αίσθημα καύσου στα πόδια
Shutterstock
Shutterstock

Ποιες παθήσεις κρύβονται πίσω από το αίσθημα καύσου στα πόδια

Το αίσθημα καύσου στα πόδια, μπορεί να είναι εκείνο το σύμπτωμα που δείχνει πως υπάρχει κάποια πάθηση που κρύβεται πίσω από αυτό. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να είναι:

Διαβήτης

Ο διαβήτης, μπορεί να προκαλέσει υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και λιπών όπως τα τριγλυκερίδια. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά θα μπορούσαν να βλάψουν τα νεύρα στα χέρια και τα πόδια και να προκαλέσουν ένα συνεχές ή περιστασιακό αίσθημα καύσου. Η ενημέρωση του γιατρού εάν παρατηρηθούν τα πρώτα σημάδια, όπως μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών είναι απαραίτητη, ενώ προτείνεται τακτικός έλεγχος για την καλύτερη διαχείριση της πάθησης.

Περιφερική Νευροπάθεια

Αυτό σημαίνει βλάβη στα νεύρα που συνδέουν τον νωτιαίο μυελό με τα χέρια, και τα πόδια. Ο διαβήτης είναι η πιο κοινή αιτία, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα, όπως αντικαρκινικά φάρμακα (χημειοθεραπεία), νεφρική ανεπάρκεια, αυτοάνοσα νοσήματα (συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας), τοξικές χημικές ουσίες, λοιμώξεις και προβλήματα διατροφής.

Ακραία κατανάλωση αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας. Το να πίνει κάποιος για πολλά χρόνια μπορεί να βλάψει τα νεύρα που συνδέονται με τα πόδια. Οποιοδήποτε πρόβλημα από τη μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να κάνει τα πόδια να μυρμηγκιάζουν ή να «καίγονται» για μήνες ή χρόνια. Εάν σταματήσει κάποιος να πίνει, βοηθάει στη βελτίωση των συμπτωμάτων και σταματούν περαιτέρω βλάβες. Για τη σωστή διαχείριση της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει γιατρός.

Πόδια αθλητών

Οι γιατροί το ονομάζουν «tinea pedis». Είναι ένας μύκητας που μοιάζει με μούχλα που αναπτύσσεται σε ζεστές, υγρές περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, στο κάτω μέρος των ποδιών και μπορεί να προκαλέσει τσίμπημα, φαγούρα και αίσθημα καύσου. Ευδοκιμεί σε βρεγμένα παπούτσια και κάλτσες και δάπεδα αποδυτηρίων. Αντιμυκητιακές κρέμες, σπρέι ή σκόνες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της λοίμωξης.

Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια

Συνήθως προκαλείται από διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα νεφρά σταματούν σιγά-σιγά να λειτουργούν με τον σωστό τρόπο. Αυτό κάνει τα άχρηστα υγρά να συσσωρεύονται στο σώμα, τα οποία μπορούν να βλάψουν τα νεύρα (ουραιμική νευροπάθεια), συμπεριλαμβανομένων των ποδιών, και να προκαλέσουν αίσθημα καύσου.

Σύνδρομο Tarsal Tunnel

Το «τούνελ» βρίσκεται ανάμεσα στο οστό του αστραγάλου και μια ομάδα συνδέσμων κοντά στην κορυφή του ποδιού. Το κνημιαίο νεύρο στο εσωτερικό δίνει αίσθηση στο κάτω μέρος του ποδιού. Οίδημα από τραυματισμό, αρθρίτιδα, οστικά άκανθα, πεσμένες καμάρες ή άλλες καταστάσεις μπορεί να πιέσουν το νεύρο. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να παρουσιάζεται πόνος, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα ή αίσθημα καύσου στο πόδι.

Υποθυρεοειδισμός

Παρουσιάζεται όταν ο θυρεοειδής, ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο λαιμό, δεν παράγει αρκετή ορμόνη, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα δεν θα «καίει» ενέργεια τόσο γρήγορα. Μπορεί κάποιος να νιώθει κουρασμένος, δυσκοίλιος, ευαίσθητος στο κρύο, και να ενδιαφέρεται λιγότερο για το σεξ. Μπορεί επίσης να εμφανίζεται κάψιμο στα πόδια. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι γιατί, αλλά μπορεί μακροπρόθεσμα, η πάθηση να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, τα οποία πιέζουν τα νεύρα.

Αμυλοείδωση

Μια μη φυσιολογική πρωτεΐνη που παράγεται στον μυελό των οστών συσσωρεύεται σε διάφορα μέρη του σώματος. Μπορεί να μην παρατηρηθεί μέχρι να εξελιχθεί και να νιώθει ένας άνθρωπος πολύ κουρασμένος και αδύναμος, με δέρμα που πυκνώνει και μελανιάζει εύκολα και μπορεί να έχει μοβ κηλίδες γύρω από τα μάτια. Το πρήξιμο των αστραγάλων και των ποδιών θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στα νεύρα και να προκαλέσει μυρμήγκιασμα και κάψιμο στα πόδια.

Ερυθρομελαλγία

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι το προκαλεί, αλλά μπορεί τα αιμοφόρα αγγεία να μην διευρύνονται ή στενεύουν με τον σωστό τρόπο. Το δέρμα μπορεί να γίνει κόκκινο, ζεστό και πρησμένο, με κάψιμο, πιο συχνά στα πόδια, αλλά και στα χέρια. Μια έξαρση μπορεί να διαρκέσει λεπτά ή μέρες. Το μπάνιο σε παγωμένο νερό μπορεί να φέρει ανακούφιση αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα συμπτώματα. Ο γιατρός μπορεί να ενημερώσει για χάπια και λοσιόν δέρματος με φάρμακα που θα ανακουφίσουν τα συμπτώματα.

HIV και AIDS

Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με HIV ή AIDS καταλήγουν να έχουν βλάβη στα νεύρα. Ο ίδιος ο ιός μπορεί να τα βλάψει και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχό του μπορούν επίσης. Ασθένειες που παθαίνουν επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο αδύναμο, όπως ο έρπης και η φυματίωση, μπορεί επίσης να το κάνουν. Μπορεί να εμφανίζεται δυσκαμψία, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και κάψιμο στα δάχτυλα των ποδιών και στα πέλματα των ποδιών. Ο γιατρός μπορεί να βοηθήσει με εξειδικευμένη θεραπεία.

Δερματίτιδα εξ επαφής

Ένα απορρυπαντικό, σαπούνι, καθαριστικό, κερί ή οποιαδήποτε χημική ουσία θα μπορούσε να ερεθίσει το δέρμα. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι ανθοπώλεις, οι κομμωτές, οι μηχανικοί και οι καθαριστές το παθαίνουν πιο συχνά. Μπορεί να εμφανίζουν μια αλλεργική αντίδραση για λίγες ώρες ή μπορεί να συμβεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς μια χημική ουσία φθείρει το επάνω, λιπαρό, προστατευτικό στρώμα του δέρματος. Η ενημέρωση γιατρού πρέπει να γίνει άμεσα. Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία.