Όταν κάποιος έχει υψηλή αρτηριακή πίεση πιθανόν να εμφανίζει και ο σύντροφός του
Shutterstock
Shutterstock

Όταν κάποιος έχει υψηλή αρτηριακή πίεση πιθανόν να εμφανίζει και ο σύντροφός του

Υπάρχει μία σκέψη στις ΗΠΑ, τα ιατρεία να αρχίσουν να στέλνουν ειδοποιήσεις για νυχτερινές εξετάσεις αρτηριακής πίεσης σε ζευγάρια. Αυτό συμβαίνει επειδή μια νέα μελέτη δείχνει ότι σε σχεδόν 4 στα 10 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια στις ΗΠΑ και οι δύο σύντροφοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι ΗΠΑ κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στη μελέτη για το πόσο συνηθισμένο ήταν για τα ζευγάρια να μοιράζονται προβλήματα υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης ζευγάρια μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας στην Αγγλία, την Κίνα και την Ινδία. Συνολικά, η μελέτη περιελάμβανε 3.989 ζευγάρια στις ΗΠΑ, 1.086 ζευγάρια Άγγλων, 6.514 ζευγάρια Κινέζων και 22.389 ζευγάρια Ινδών. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη στο Journal of the American Heart Association.

Η πιθανότητα και οι δύο σύντροφοι να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν μεγαλύτερη στην Αγγλία. Η Κίνα και η Ινδία έμειναν πολύ πίσω με περίπου 2 στα 10 ζευγάρια όπου και τα δύο μέλη μοιράζονταν την πάθηση, η οποία ονομάζεται επίσης υπέρταση. Και στις τέσσερις χώρες, η πιθανότητα να προσβληθούν και τα δύο μέλη από υπέρταση ήταν μεγαλύτερη από την πιθανότητα να την έχει ένα μόνο μέλος.

«Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο συχνή στις ΗΠΑ και την Αγγλία παρά στην Κίνα και την Ινδία, ωστόσο, η συσχέτιση μεταξύ της αρτηριακής πίεσης των ζευγαριών ήταν ισχυρότερη στην Κίνα και την Ινδία από ό,τι στις ΗΠΑ και την Αγγλία. Ένας λόγος μπορεί να είναι πολιτισμικός. Στην Κίνα και την Ινδία, υπάρχει μια ισχυρή πίστη στο να παραμείνουν μαζί ως οικογένεια, έτσι τα ζευγάρια μπορεί να επηρεάσουν περισσότερο την υγεία του άλλου», ανέφερε ο συν-επικεφαλής της μελέτης Dr. Peiyi Lu, PhD, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στην επιδημιολογία στο Columbia Mailman School of Public Health. 

«Στις κολεκτιβιστικές κοινωνίες στην Κίνα και την Ινδία, τα ζευγάρια αναμένεται να εξαρτώνται και να υποστηρίζουν το ένα το άλλο, συναισθηματικά και οργανικά, επομένως η υγεία μπορεί να είναι πιο στενά συνδεδεμένη».

Διαχείριση της υπέρτασης

Η διαχείριση χρόνιων παθήσεων απαιτεί καθημερινή επαγρύπνηση, κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και τεχνικές διαχείρισης του τρόπου ζωής.

Τα ζευγάρια της μελέτης ήταν παντρεμένα κατά μέσο όρο για 30 χρόνια.

«Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι συχνή σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες, αλλά με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι μεταξύ πολλών ηλικιωμένων ζευγαριών, τόσο ο σύζυγος όσο και η σύζυγος είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση στις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Κίνα και την Ινδία» υποστηρίζει ο ερευνητής Dr. Chihua Li, DrPH, μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη, οι ερευνητές επέλεξαν να συμπεριλάβουν ζευγάρια για τα οποία τουλάχιστον ο ένας σύντροφος ήταν πάνω από 45 ετών. Θεωρούνταν ότι είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση εάν είχαν ένα από τα ακόλουθα:

  • Συστολική πίεση 140 mm Hg ή μεγαλύτερη.
  • Διαστολική πίεση 90 mm Hg ή μεγαλύτερη ή
  • Ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα παρείχαν μόνο μία μέτρηση της αρτηριακής πίεσης για τη μελέτη, η οποία θεωρήθηκε περιορισμός επειδή τουλάχιστον δύο μετρήσεις θεωρούνται συχνά πιο ακριβείς. 

Αυτή η τελευταία μελέτη θεωρήθηκε πρόοδος στην κατανόηση των κοινών προβλημάτων υγείας των ζευγαριών, επειδή ήταν η πρώτη που εξέτασε την υπέρταση σε ζευγάρια σε πολλές χώρες και περιελάμβανε άτομα πέρα από μια μεμονωμένη περιοχή μιας χώρας.

Η ερευνητική προσέγγιση της αναζήτησης προτύπων στην υψηλή αρτηριακή πίεση μεταξύ των ζευγαριών πηγάζει από την έννοια της δημόσιας υγείας που ονομάζεται «συμφωνία υγείας». Μια ανάλυση του 2007 διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια έχουν συχνά παρόμοια προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, καθώς και παρόμοιες συμπεριφορές υγείας, όπως η διατροφή, το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ.

Οι συγγραφείς αυτής της τελευταίας μελέτης υποστήριξαν ότι οι ομοιότητες στις συμπεριφορές μπορεί να συνέβαλαν ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα υπέρτασης και για τους δύο συντρόφους.

«Μια εξήγηση είναι ότι οι συμπεριφορές υγείας των ζευγαριών γίνονται παρόμοιες με την πάροδο του χρόνου», έγραψαν. «Σύμφωνα με τη θεωρία του κοινωνικού ελέγχου, ενώ οι σύζυγοι μπορεί να είναι πιο ευάλωτες στην κατάσταση της υγείας των συζύγων τους λόγω του παραδοσιακού ρόλου του φροντιστή, μπορεί επίσης να επιχειρήσουν ενεργά να αλλάξουν τις συμπεριφορές υγείας των συζύγων τους».

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας στις ΗΠΑ, επηρεάζοντας σχεδόν το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού της χώρας και προκαλεί ή προσθέτει 691.095 θανάτους στις ΗΠΑ το 2021, σύμφωνα με το CDC.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι νέες προσεγγίσεις για τη διάγνωση και τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν προσεγγίσεις που βασίζονται σε ζευγάρια, όπως προληπτικές εξετάσεις αρθρώσεων, εκπαίδευση δεξιοτήτων και προγράμματα θεραπείας με βάση ζευγάρια, έγραψαν οι συγγραφείς.