Νέα μελέτη αποκαλύπτει τα αίτια της πρωινής ναυτίας στις εγκύους

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τα αίτια της πρωινής ναυτίας στις εγκύους

Οι περισσότερες έγκυες έχουν ναυτία και εμετό, μερικές φορές σε βαθμό απειλητικό για τη ζωή. Οι ερευνητές ανακάλυψαν τώρα γιατί και η νέα τους μελέτη στο φημισμένο περιοδικό Nature προτείνει επιλογές πρόληψης και θεραπείας.

Η αιτία αυτού που συνήθως αναφέρεται ως «πρωινή ναυτία» οφείλεται στην ευαισθησία της εγκύου σε μια ορμόνη που ονομάζεται GDF15. Η ορμόνη παράγεται από το έμβρυο στον πλακούντα και ανεβαίνει πολύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα και προέρχονται από μια ομάδα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο και ερευνητές από τη Σρι Λάνκα.

Τουλάχιστον 7 στις 10 έγκυες γυναίκες έχουν ναυτία και εμετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περίπου 2 στις 100 έγκυες γυναίκες έχουν ακραία συμπτώματα γνωστά ως υπερέμεση της βαρύτητας (HG), που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, αφυδάτωση και νοσηλεία. Η κατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο άλλων σοβαρών επιπλοκών της εγκυμοσύνης, όπως η προεκλαμψία και ο πρόωρος τοκετός και συχνά υποδιαγιγνώσκεται.

Μεταξύ των βασικών ευρημάτων της μελέτης είναι ότι όλες οι γυναίκες δεν είναι το ίδιο ευαίσθητες στο GDF15. Οι γυναίκες που είχαν χαμηλά επίπεδα στο σώμα τους πριν μείνουν έγκυες ήταν πιο ευαίσθητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα άτομα με πολύ υψηλά επίπεδα πριν από την εγκυμοσύνη λόγω μιας γενετικής διαταραχής του αίματος που ονομάζεται βήτα θαλασσαιμία ήταν λιγότερο ευαίσθητα στο GDF15 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά αναλύσεων για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης του επιπέδου του GDF15 που υπάρχει στο αίμα των εγκύων, της ανάλυσης γενετικών δεδομένων και των εργαστηριακών πειραμάτων σε ποντίκια και ανθρώπινα κύτταρα. 

Τα ευρήματα κατέδειξαν δύο πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης της ευαισθησίας του GDF15. Ένα πείραμα σε ποντίκια έδειξε ότι η αυξανόμενη έκθεση στο GDF15 πριν από την εγκυμοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει. Μια άλλη δυνατότητα είναι να δοθεί μια θεραπεία με αντισώματα που μπλοκάρει το GDF15 ή τους υποδοχείς του.

«Αυτή η μελέτη παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι μία ή και οι δύο από αυτές τις μεθόδους θα είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη ή τη θεραπεία της HG», δήλωσε η ερευνήτρια Dr. Marlena Fejzo, PhD, κλινική επίκουρη καθηγήτρια πληθυσμού και επιστημών δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια Keck School of Medicine.

Η Dr. Fejzo είπε στους New York Times ότι είχε σοβαρά συμπτώματα η ίδια, καθώς δεν μπορούσε να φάει ή να πιει χωρίς να κάνει εμετό κατά τη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης της το 1999. Ο γιατρός της απέρριψε τις ανησυχίες της και πίστευε ότι υπερέβαλλε. Απέβαλε στις 15 εβδομάδες μετά τη νοσηλεία της, ανέφεραν οι Times.