Νέα έκθεση ενισχύει τις εκτιμήσεις για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
Shutterstock
Shutterstock

Νέα έκθεση ενισχύει τις εκτιμήσεις για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση, περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι πίστευαν τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να έχουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της πάθησης είναι η ακραία εξάντληση, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά από άλλα, όπως ζάλη και πόνο στις αρθρώσεις, τα οποία μπορεί να «ξεσπάσουν» μετά από δραστηριότητα. 

Περίπου 1 στους 100 ενήλικες των ΗΠΑ που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι είχαν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (γνωστό και ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα), σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώθηκαν το 2021 και το 2022 ως μέρος της Εθνικής Έρευνας Υγείας του CDC. Η έκθεση βασίστηκε σε 57.133 απαντήσεις.

Τα δεδομένα της έρευνας μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε υπερμέτρηση επειδή η διάγνωση ενός ατόμου δεν επιβεβαιώθηκε χρησιμοποιώντας ιατρικά αρχεία. Ωστόσο, αυτή η τελευταία έκθεση του CDC για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης δεν αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από ορισμένους ειδικούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι η πάθηση έχει υποδιαγνωσθεί ευρέως.

«Στις ΗΠΑ δεν γίνεται ποτέ μια κλινικά δημοφιλής διάγνωση επειδή δεν υπάρχουν φάρμακα εγκεκριμένα για αυτήν. Δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας για αυτό», δήλωσε ο Dr. Daniel Clauw, MD, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Χρόνιου Πόνου και Κόπωσης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Η νέα έκθεση αμφισβήτησε επίσης ορισμένες άλλες ευρέως διαδεδομένες πεποιθήσεις σχετικά με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, όπως ότι είναι κυρίως μια κατάσταση που επηρεάζει πλούσιες, λευκές γυναίκες. Αντίθετα, τα δεδομένα της έρευνας έδειξαν ότι η πάθηση δεν έχει μεγάλη διαφορά όσον αφορά τα φύλα, με το 0,9% των ανδρών και το 1,7% των γυναικών να αναφέρουν ότι επηρεάζονται από αυτήν. Τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν ότι έχουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ του ποσοστού του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης μεταξύ των λευκών και των μαύρων, έδειξε η έρευνα, αν και οι λευκοί ήταν πιο πιθανό να επηρεαστούν από αυτό σε σύγκριση με τους Ασιάτες και τους Ισπανόφωνους. Οι μαύροι ήταν πιο πιθανό να έχουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, σε σύγκριση με τους Ασιάτες.

Η αποσύνδεση μεταξύ των προηγούμενων μετρήσεων και αυτών των πιο πρόσφατων δεδομένων μπορεί να αντανακλά συστημικά προβλήματα στο τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της άνισης πρόσβασης και των διακρίσεων.

Τα άτομα που διαγιγνώσκονται και θεραπεύονται για σύνδρομο χρόνιας κόπωσης «παραδοσιακά τείνουν να έχουν λίγο περισσότερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και ίσως είναι λίγο πιο πιστευτοί όταν λένε ότι είναι κουρασμένοι και συνεχίζουν να είναι κουρασμένοι και δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά», ανέφερε Ο Dr. Brayden Yellman, MD, ειδικός στο Bateman Horne Center στο Salt Lake City της Γιούτα.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα ανά ηλικία, διαπίστωσαν ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τους ανθρώπους καθώς μεγαλώνουν. Αλλά τότε το ποσοστό της πάθησης μειώνεται μεταξύ των ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω.

Επικεφαλής του CDC ανέφερε ότι τα άτομα που έχουν μακροχρόνια COVID, η οποία «μοιράζεται» ορισμένα συμπτώματα με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, μπορεί να είναι μερικά από τα άτομα που μετρούν πρόσφατα τον εαυτό τους σε αυτήν την τελευταία έρευνα. Οι νέες εκτιμήσεις για το 1,3% των ενηλίκων των ΗΠΑ που έχουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει έως και 3,3 εκατ. ανθρώπους.