Στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού που υπάρχει στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας ότι «κάθε φορά τον Ιούλιο, το καλοκαίρι, για διάφορους λόγους, εισπράττουμε μια έξαρση».
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, την Τετάρτη (02/07), ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι «είναι ένας νέος ιός της ομάδας Όμικρον. Δεν προκαλεί επιδημιολογική ανησυχία και ανησυχία στο σύστημα υγείας».
«Αυτός που θα κολλήσει τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη θα έχει το εξής επίμονο σύμπτωμα: Θα πονάει πάρα πολύ ο λαιμός του. Λέγεται το σύνδρομο του πονεμένου φάρυγγα, είναι μια επώδυνη φαρυγγίτιδα και σίγουρα θα ταλαιπωρηθεί μέσα στις διακοπές του, γι΄αυτό καλό είναι να προσέχουμε», επισήμανε ο καθηγητής.
«Οι δείκτες στους θανάτους και τις εισαγωγές είναι πτωτικοί», τόνισε στη συνέχεια, αναφέροντας πως «είναι μια νέα έξαρση που την αναμένουμε καθώς έχουμε μεγάλο ποσοστό κοινωνικών επαφών, διακοπές, μετακινούνται πληθυσμοί, έχουμε τουρισμό».
Τέλος, ο κ Τζανάκης σημείωσε ότι μεγαλύτερη προσοχή χρειάζονται οι ευπαθείς ομάδες και ότι «καλό είναι να το μάθουν ότι έχουν κορωνοϊό, αν έχουν τα συμπτώματα, (να κάνουν τεστ covid) ώστε να πάρουν τα αντίστοιχα αντιικα φάρμακα, υπό την εποπτεία των γιατρών».