Μελέτη: Η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει συνεχή εγκεφαλικό τραυματισμό
Shutterstock
Shutterstock

Μελέτη: Η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει συνεχή εγκεφαλικό τραυματισμό

Ενώ η Covid-19 είναι ως επί το πλείστον μια ασθένεια του αναπνευστικού, οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Μια μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει, ότι η εγκεφαλική βλάβη μπορεί να συνεχίσει να συμβαίνει ακόμη και μήνες μετά τη μόλυνση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένοι ασθενείς με COVID-19 που αναρρώνουν, εξακολουθούσαν να έχουν δείκτες αίματος που δείχνουν συνεχιζόμενη εγκεφαλική βλάβη, ενώ εγγράφηκαν ως υγιείς σε συνηθισμένες εξετάσεις αίματος, ανέφερε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Οι ερευνητές εξέτασαν 800 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID στην Αγγλία και την Ουαλία, οι μισοί από τους οποίους είχαν νέες νευρολογικές παθήσεις, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα. Οι ερευνητές μέτρησαν τους δείκτες εγκεφαλικής βλάβης, τις φλεγμονώδεις πρωτεΐνες ορού, τα αντισώματα και τις πρωτεΐνες εγκεφαλικής βλάβης.

Ενώ οι ασθενείς ήταν θετικοί στην COVID, όταν τα συμπτώματα εμφανίστηκαν γρήγορα, είχαν υψηλότερη παραγωγή φλεγμονωδών πρωτεϊνών και δεικτών αίματος εγκεφαλικής βλάβης, ανέφεραν.

Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν βρήκαν δείκτες αίματος που έδειχναν συνεχή εγκεφαλική βλάβη μήνες μετά την έξοδο των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη από το νοσοκομείο, ακόμη και όταν οι εξετάσεις δεν έδειξαν φλεγμονή. Αυτό συνέβαινε συχνότερα σε όσους είχαν παρουσιάσει νέες νευρολογικές παθήσεις στην οξεία φάση.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι δείκτες εγκεφαλικής βλάβης υπάρχουν στο αίμα μήνες μετά την COVID-19, και ιδιαίτερα σε εκείνους που είχαν εγκεφαλική επιπλοκή που προκαλείται από την COVID-19 (π.χ. φλεγμονή ή εγκεφαλικό), παρά την επίλυση της φλεγμονώδους απόκρισης στο το αίμα», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Benedict Michael, PhD, διευθυντής του Εργαστηρίου Νευροεπιστήμης Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ.

«Αυτό υποδηλώνει την πιθανότητα συνεχιζόμενης φλεγμονής και τραυματισμού μέσα στον ίδιο τον εγκέφαλο που μπορεί να μην ανιχνευθεί με εξετάσεις αίματος για φλεγμονή».