Μελέτη: Αυξάνονται τα παιδιά κάτω των 4 ετών με παχυσαρκία
Shutterstock
Shutterstock

Μελέτη: Αυξάνονται τα παιδιά κάτω των 4 ετών με παχυσαρκία

Η σοβαρή παχυσαρκία σε παιδιά προσχολικής ηλικίας από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος αυξάνεται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση ομοσπονδιακών δεδομένων.

Υπολογίζεται ότι το 2% των παιδιών ηλικίας 2 έως 4 ετών είχαν σοβαρή παχυσαρκία το 2020, από 1,8% το 2016, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο Pediatrics, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Η αύξηση είναι «μικρή αλλά σημαντική», έγραψε μια ομάδα ειδικών που δεν συμμετείχαν στην έρευνα, σε ένα συνοδευτικό σχόλιο που δημοσιεύτηκε παράλληλα με την έρευνα.

Τα νέα δεδομένα δίνουν τέλος στις ελπίδες ότι η παιδική παχυσαρκία ήταν σε υποχώρηση, καθώς είχε παρατηρηθεί μια μικρή μείωση από το 2010 έως το 2016. Αντίθετα, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα νέα στοιχεία παιδικής παχυσαρκίας αντικατοπτρίζουν αυτά του γενικού πληθυσμού. Περίπου το 20% των παιδιών και των εφήβων στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκοι και περίπου το 42% των ενηλίκων στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκοι, σύμφωνα με το CDC.

Αυτή η τελευταία μελέτη εξέτασε τη σοβαρή παχυσαρκία, η οποία ορίστηκε ότι είναι πολύ πάνω από το 95ο εκατοστημόριο για τη συνδυασμένη μέτρηση ύψους-βάρους που είναι γνωστή ως δείκτης μάζας σώματος. Τα στοιχεία είναι σημαντικά επειδή τα ποσοστά σοβαρής παχυσαρκίας μεταξύ των μικρών παιδιών μπορεί να προμηνύουν προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανιστούν σε κλίμακα που δικαιολογεί ανησυχίες μεταξύ των επαγγελματιών δημόσιας υγείας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Σε σύγκριση με τα παιδιά που έχουν μέτρια παχυσαρκία, τα παιδιά με σοβαρή παχυσαρκία «διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διάφορες επιπλοκές υγείας, όπως καρδιαγγειακή νόσο, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη τύπου 2, λιπώδη ηπατική νόσο και πρόωρο θάνατο», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις από το 2016 έως το 2020 στη σοβαρή παχυσαρκία παρατηρήθηκαν μεταξύ των παιδιών ηλικίας 4 ετών και μεταξύ των ισπανόφωνων παιδιών. Εξετάζοντας τα δεδομένα σε κρατικό επίπεδο, η Αλάσκα ήταν η μόνη πολιτεία που ανέφερε μείωση της σοβαρής παχυσαρκίας μεταξύ των μικρών παιδιών από το 2016 έως το 2020.

Οι νέες εκτιμήσεις προέρχονται από δεδομένα για παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στο ομοσπονδιακό Ειδικό Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Διατροφής για Γυναίκες, Βρέφη και Παιδιά, γνωστό και ως WIC.

«Το WIC είναι ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα βοήθειας που παρέχει υγιεινά τρόφιμα, διατροφική εκπαίδευση, παραπομπές υγειονομικής περίθαλψης και άλλες υπηρεσίες σε εκατομμύρια χαμηλού εισοδήματος έγκυες και γυναίκες μετά τον τοκετό, καθώς και σε βρέφη και παιδιά ηλικίας έως 5 ετών, που διατρέχουν διατροφικό κίνδυνο», ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι 16,6 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας έως 2 έως 4 ετών έχουν σοβαρή παχυσαρκία. Η σοβαρή παχυσαρκία σε αυτές τις πρώιμες ηλικίες είναι «σχεδόν μη αναστρέψιμη», σημείωσαν οι συγγραφείς του άρθρου σχολιασμού, προσθέτοντας ότι υπάρχει μικρή έρευνα που δείχνει πώς να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παχυσαρκία πριν από την ηλικία των 6 ετών.

«Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση, μετά την πανδημία, της κατάστασης της υγείας των παιδιών», υποστηρίζει αναφορά από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. «Υποστηρίζει επίσης την ανάγκη για παιδιά και οικογένειες από νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα σε όλη τη χώρα να έχουν πρόσβαση σε έγκαιρη κλινική ανίχνευση, όπως προβολές υγειονομικής περίθαλψης και παραπομπές σε αποτελεσματικές οικογενειακές παρεμβάσεις για την υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξης».